El treball, pioner a Espanya, “Mejora de la adherencia al tratamiento inmunosupresor en trasplante cardíaco con el soporte de la salud digital: ensayo clínico mHeart” ha estat guardonat com el Millor projecte d’Adherència en Farmàcia Hospitalària en la III i IV edició dels Premios OAT Adherencia.
La Dra. Mar Gomis i Anna de Dios López, ambdues adjuntes del Servei de Farmàcia de Sant Pau i coordinadores del projecte, i el Dr. Manel Taurón, del Servei Cirurgia Cardíaca, i la Dra. Laura López, del Servei Cardiologia, en representació de l’equip del programa de Trasplantament Cardíac, van rebre aquest guardó. Els hi van fer entrega el Sr. José Luís Casteig, president de l’Observatorio de Adherencia al Tratamiento (OAT) i el Sr. Màrius Altisen, d’AMGEM, acompanyats del Dr. Adrià Comella, director gerent de Sant Pau i de la Dra. Maria Antònia Mangues, directora del Servei de Farmàcia.
mHeart va néixer com un programa multidisciplinari de millora de l'adherència al tractament antirebuig en persones trasplantades cardíaques de Sant Pau. “I és que una baixa adherència al tractament farmacològic i no seguir les recomanacions d’estil de vida, després d'un trasplantament d'òrgan sòlid pot comprometre l'empelt i la supervivència del receptor a curt i llarg termini”, explica la Dra. Mar Gomis.
L’assaig clínic aleatoritzat es va portar a terme de 2016 a 2018, els professionals realitzaven intervencions individualitzades emprant tècniques de comunicació del canvi conductual i a través d'una plataforma de telemedicina. Els resultats van mostrar una excel·lent satisfacció dels pacients amb l’aplicació mòbil i intervenció dels professionals, un millor coneixement sobre el seu tractament, reducció d'efectes secundaris i complexitat a la medicació i finalment una millora significativa en l'adherència a la medicació antirebuig.
Actualment, el programa mHeart ha quedat implementat en la pràctica clínica de l'equip de trasplantament amb l'objectiu de promoció i prevenció de la salut del pacient, requerint una coordinació de les farmacèutiques del programa, infermera, psicòloga, rehabilitador mèdic i equip mèdic, entre altres professionals que poden accedir a l'aplicació.
Avui dia s’estan analitzant les dades preliminars que mostren beneficis en el risc cardiovascular i reducció del nombre d'infeccions, reingressos i visites a urgències.