Ruta de navegació

Tornar a Actualitat

Actualitat

null Experts mundials en radiologia analitzen a Sant Pau la revolucio tecnologica de l’especialitat

Experts mundials en radiologia analitzen a Sant Pau la revolució tecnològica de l’especialitat

En el curs organitzat per l’American Institute for Radiologic Pathology (AIRP) i la Societat Espanyola de Radiologia Mèdica (SERAM) sobre imatge vascular
23/01/2025

Aquesta setmana, la Sala d’Actes de l’Hospital de Sant Pau acull el curs anual sobre imatge vascular que organitzen l’American Institute for Radiologic Pathology (AIRP) i la Societat Espanyola de Radiologia Mèdica (SERAM), aquest cop centrat en Imatge Vascular i amb experts d’arreu del món. La trobada revisa tòpics relacionats amb les diferents àrees anatòmiques (crani, cap i coll, tòrax i abdomen) per analitzar la visió radiològica, mètodes d’imatge i correlació patològica de diferents malalties d’origen vascular. Tot amb experts de renom internacional. 

El sistema vascular és la nova frontera en l’estudi de la radiologia i de la imatge mèdica”, afirma el Dr. Josep Munuera, director del Servei de Radiodiagnòstic de l’Hospital de Sant Pau i director del curs AIRP-SERAM. “Ara disposem de noves generacions de tecnologia que ens permeten veure coses fins ara eren pràcticament impossibles de veure”.

La IA és la nova frontera per obtenir resultats fins ara impossibles

En aquest sentit, amb la ressonància magnètica (RM) “avui som capaços de veure la paret dels vasos sanguinis de tan sols mil·límetres de diàmetre i també si està inflamada o si s’hi produeixen canvis al seu interior a causa de la degeneració o l’ateromatosi o les vasculitis; i també mesurar el flux sanguini”. Per altra banda, l’angioTC és la tècnica d’elecció en la fase aguda de l’ictus cerebral, “però la nova generació de tomografia computeritzada (TC) amb la tecnologia de Photo Counting ens permet caracteritzar no tan sols els vasos sanguinis sinó també estudiar els canvis que es produeixen dins els stents intracranials. És a dir, analitzar si l’stent que hem col·locat en un pacient que ha patit un infart agut de miocardi o que té una malaltia carotídia”.

Pel que fa a la IA, el Dr. Munuera afirma que “és la nova frontera i, especialment en la imatge vascular, ens permetrà quantificar i obtenir resultats fins ara pràcticament impossibles. Els algoritmes per a la identificació automàtica a peu de pacient en la TC d’urgències, tant l’artèria closa pel trombe com el grau de les artèries colaterals, dades que ens ajuden al maneig agut de l’ictus”. A més, la tecnologia 3D és un altre avenç a tenir en compte, “perquè ens permet planificar les intervencions i també entrenar els equips de professionals i fer cirurgies més ràpides i precises”. Precisament, l’Hospital de Sant Pau compra amb el servei clínic transversal Dimension Lab, que permet una planificació avançada i personalitzada de procediments i cirurgies d’alta complexitat. 

Un curs amb mig segle de trajectòria

El curs AIRP-SERAM Sant Pau 2025 és un curs històric en radiologia que va començar fa 50 anys a Washington (Estats Units) i a Espanya fa uns 30 anys. Després de la pausa per la pandèmia per la COVID-19, s’ha reprès el curs presencial i, en aquesta ocasió, se celebra a la Sala d’Actes de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona. S’adreça a radiòlegs en formació, residents i adjunts que volen aprofundir en el diagnòstic i correlació patològica d’aquestes patologies.

Comparteix la notícia:

Home Formulari Iframe