Ruta de navegació

Tornar a Actualitat

Llistat Noticies titol

Notícies de l’Hospital de Sant Pau

Actualitat

null L’Hospital de Sant Pau inicia el primer assaig clinic de viabilitat al mon amb histotripsia per al tractament del cancer de pancrees

L’Hospital de Sant Pau inicia el primer assaig clínic de viabilitat al món amb histotrípsia per al tractament del càncer de pàncrees

Anomenat GANNON, avaluarà la seguretat i l’efecte preliminar de la tècnica en pacients sense alternatives terapèutiques efectives
10/12/2024

L’Hospital Sant Pau ha començat un assaig pioner anomenat GANNON, el primer al món en el qual s’investigarà la tècnica de la histotrípsia per al tractament de tumors de pàncrees. L'estudi estarà liderat pel Dr. Santiago Sánchez Cabús, cap clínic de la Unitat de Cirurgia Hepatobiliopancreàtica de l’Hospital de Sant Pau, professor de Cirurgia a la Universitat Autònoma de Barcelona i investigador del grup de recerca de Cirurgia General i Digestiva de l’IR Sant Pau. La histotrípsia és una tecnologia innovadora que utilitza ultrasons d’alta intensitat per desintegrar el teixit tumoral de manera precisa i no invasiva, sense necessitat de cirurgia ni altres procediments agressius.

Aquest assaig de viabilitat té com a objectiu avaluar la seguretat i l’efecte preliminar de la histotrípsia en pacients amb càncer de pàncrees que ja no tenen alternatives terapèutiques efectives.

Adreçat a pacients que no disposen de cap alternativa terapèutica

Es preveu reclutar 30 pacients d’arreu del món per a aquesta investigació, els quals rebran la tècnica d’histotrípsia de forma molt controlada i seguiran un monitoratge constant per tal de garantir la seguretat del procediment i analitzar els efectes inicials de la tècnica en el teixit tumoral. Els pacients que participaran en aquest estudi actualment no disposen de cap alternativa terapèutica per la seva malaltia, en haver-hi avançat en totes les línies de tractament actualment disponibles. El termini de reclutament de pacients a l’assaig estarà obert els pròxims dos anys.

Com funciona la histotrípsia?

La histotrípsia es basa en la creació de cavitació acústica mitjançant ones d’ultrasons d’alta intensitat. Aquestes ones provoquen l’expansió de bombolles microscòpiques dins el teixit tumoral, les quals, en col·lapsar-se, generen forces mecàniques que fragmenten les cèl·lules tumorals. A diferència d’altres tècniques de tractament com la radioteràpia o la cirurgia, la histotrípsia no utilitza calor, fet que redueix el risc de danyar els teixits sans que envolten el tumor.

Un avenç cap a tractaments el menys invasius possible

El projecte GANNON inicia un camí cap a la recerca de teràpies menys invasives i més segures per als pacients amb càncer de pàncrees, especialment per a aquells amb tumors difícils de tractar amb cirurgia o altres tècniques convencionals i que actualment no disposen d’altres opcions terapèutiques. Si l’estudi demostra que la histotrípsia és segura i té els efectes esperats, els següents passos inclouran assajos clínics en fases més avançades per determinar la seva eficàcia com a tractament per a aquest tipus de càncer.

Amb aquesta investigació, Sant Pau es posiciona com un referent en l’exploració de noves tecnologies per al tractament del càncer i en la cerca de solucions innovadores que millorin la qualitat de vida dels pacients.

Comparteix la notícia:

Home Formulari Iframe