Tornar a Actualitat

Llistat Noticies titol

Notícies de l’Hospital de Sant Pau

Actualitat

null La marató 2023

La Marató de TV3 finançarà tres projectes en salut sexual i reproductiva amb participació de l’IR Sant Pau

La Fundació de TV3 ha donat a conèixer els projectes de recerca premiats a la darrera edició de la Marató de TV3 i Catalunya Ràdio de 2023, dedicada a la salut sexual i reproductiva. En total es finançaran 26 projectes d’investigació, liderats per 52 equips de recerca. L’Institut de Recerca de Sant Pau (IR Sant Pau) ha estat reconegut amb dos projectes coordinats pel centre i la seva participació en un tercer.
21/11/2024

Aquests treballs científics aborden alguns dels reptes més crítics en salut sexual i reproductiva. Els estudis seleccionats tenen com a objectiu millorar el tractament de la preeclàmpsia, optimitzar el seguiment de pacients amb endometriosi i avançar en la prevenció i gestió de les infeccions de transmissió sexual (ITS).

La Dra. Elisa Llurba, cap del grup de recerca de Medicina Perinatal i de la Dona de l’IR Sant Pau, ha estat una de les investigadores que ha participar en l’acte de presentació que ha tingut lloc aquest matí a les instal·lacions de TV3. En el seu discurs, ha posat en valor la importància d’aquest reconeixement per a la recerca en malalties que tradicionalment han estat invisibilitzades i infrafinançades, especialment aquelles que afecten específicament les dones i la gestació. Ha destacat que “la veritable salut no pot existir sense la salut de les dones” i ha subratllat la perspectiva de gènere com un element fonamental per avançar en la salut de tota la societat.

Durant el mateix acte, la vicepresidenta del Patronat de la Fundació La Marató de 3Cat, Carme Figueras, ha destacat la transcendència d’aquesta convocatòria afirmant que “aquestes iniciatives no només impulsen la recerca, sinó que visibilitzen l’impacte social d’unes malalties sovint silenciades”. Figueras ha destacat també el paper fonamental de La Marató per sensibilitzar la societat i generar un compromís col·lectiu que es tradueix en recursos destinats a l’avenç científic. Aquestes accions són clau per reduir les desigualtats en salut i garantir un futur amb més oportunitats per a tothom.

Tractament innovador per a la preeclàmpsia

El primer projecte, liderat per la Dra. Elisa Llurba, aborda la preeclàmpsia, una malaltia que afecta una de cada deu dones embarassades i que sovint té conseqüències greus per a la mare i el nadó. Aquesta patologia és la segona causa de mort materna i està relacionada amb un de cada tres parts prematurs, a més d’augmentar el risc de malalties cardiovasculars futures tant en les mares com en els nadons.

“El nostre estudi explora l’ús de les estatines, un fàrmac utilitzat en el tractament del colesterol, per millorar la funció de la placenta, prolongar els embarassos complicats i reduir el risc de complicacions greus”, ha explicat la Dra. Llurba. L’assaig clínic multicèntric, que inclourà 150 pacients, compta amb la col·laboració de l’Hospital Clínic, l’Hospital Vall d’Hebron i la Universitat Autònoma de Barcelona. Aquest enfocament pretén transformar el maneig d’una malaltia que, fins avui, no té cura, aportant noves solucions que millorin el pronòstic tant de les mares com dels nadons.

Seguiment de pacients amb endometriosi

El segon projecte, liderat per la Dra. Rocío Luna, investigadora del grup d’Oncologia Ginecològica i Peritoneal de l’IR Sant Pau, analitza la progressió i la qualitat de vida de pacients amb endometriosi, una malaltia ginecològica crònica que afecta una de cada deu dones en edat fèrtil. L’endometriosi té un impacte profund en la qualitat de vida de les pacients i les seves famílies, però sovint es triga entre 8 i 15 anys a diagnosticar-la, i encara manquen tractaments específics i eficaços.

Aquest projecte busca identificar els factors farmacològics i no farmacològics que milloren la qualitat de vida i establir pautes per a un seguiment clínic i ecogràfic més eficaç. “L’objectiu és generar noves guies per a un tractament integral i personalitzat que redueixi les complicacions i aporti solucions basades en l’evidència”, ha destacat la Dra. Luna.

Trencant barreres en les ITS entre joves

El tercer projecte, amb participació de la Dra. Cristina Rius, cap del grup de recerca de Malalties Transmissibles de l’IR Sant Pau, se centra en la prevenció, el diagnòstic precoç i la gestió de les ITS entre els joves de Catalunya. Aquest estudi, liderat per la Dra. Cristina Agustí, de l’Institut d’Investigació en Ciències de la Salut de l’Hospital Germans Trias i Pujol, treballa també en la notificació a les parelles sexuals per reduir la propagació d’aquestes infeccions. L’objectiu no és només frenar les infeccions, sinó també trencar l’estigma associat a aquestes malalties i oferir eines accessibles per a la seva prevenció i tractament.

Un reconeixement a la recerca transformadora

Aquests tres projectes formen part dels 26 seleccionats per La Marató 2023, una edició que ha posat el focus en la salut sexual i reproductiva, contribuint a donar visibilitat i suport a malalties que afecten milions de persones arreu del món, especialment dones i joves. Aquestes patologies, sovint invisibilitzades i insuficientment tractades, tenen un impacte profund en la qualitat de vida de les persones i representen un repte crucial per als sistemes de salut.

Aquest reconeixement reforça el compromís de l’IR Sant Pau amb la innovació científica, la millora de la salut pública i la transferència de coneixement per abordar problemes històricament desatesos. Sant Pau reafirma així el seu paper com a referent en la recerca biomèdica i com a defensor de la importància d’aplicar una perspectiva de gènere en la investigació científica.

Comparteix la notícia:

Home Formulari Iframe