Ruta de navegació

Actualitat

null Receptes per a gaudir un estiu saludable!

Actualitat
12/08/2024
Receptes per a gaudir un estiu saludable!

Quan arriba l'estiu, la cuina es transforma per adaptar-se a les temperatures altes i a la necessitat de plats lleugers, frescos i plens de sabor. Les receptes estiuenques són ideals per gaudir dels millors ingredients de la temporada, com les fruites i verdures fresques, i per preparar àpats que ens refresquin i ens aportin energia sense ser pesats. Des d'amanides acolorides fins a plats principals senzills i postres que aprofiten la dolçor natural de la fruita, aquesta selecció de receptes estiuenques et farà gaudir de l'estiu a cada mossegada. Perfectes per a dinars a l'aire lliure, sopars lleugers o celebracions amb amics i família, aquestes propostes són una invitació a gaudir de la cuina estiuenca al màxim.

 

Els aliments que tenen més quantitat d’aigua són les fruites i les verdures crues. Incloure-les a la dieta és una bona manera d’aportar vitamines, minerals i fibra. Per altra banda, és important augmentar la ingesta diària d’aigua.

A més d’aigua, per aconseguir una bona hidratació es necessiten electròlits, els quals afavoreixen l’equilibri de líquids entre l’espai intra i extracel·lular.

Alguns dels elements que tenen més electròlits són el clor i minerals com el sodi o el potassi.

D’entre totes les fruites i verdures, n’hi ha algunes que són especialment adequades per a una dieta amb un alt nivell d’hidratació:

 

Els següents aliments tenen una composició del 90% d’aigua:

 

  • Cogombre
  • Enciam
  • Api
  • Rave
  • Tomàquet
  • Cogombre
  • Pebrot
  • Col
  • Síndria

 

Aliments deshidratants:

  • Snacks i fruits secs salats
  • Carns curades i embotits:
  • Cafè
  • Conserves envinagrades
  • Dolços i postres
  • Alcohol
  • Begudes ensucrades

 

Us compartim les següents receptes elaborades pel Servei de Dietètica i Alimentacio de Sant Pau:

 

8 RECEPTES REFRESCANTS I HIDRATANTS

 

(ingredients per a 2 persones)

 

Amanida de tomàquet, síndria i alfàbrega



 

  • Ingredients:
  • 1 Tomàquet rosa
  • 2 Rodanxes de Síndria
  • 4 Fulles d’alfàbrega fresca
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal i pebre

 

Elaboració:

  1. Rentem i tallem el tomàquet a daus grans. I fem el mateix amb la síndria.
  2. Agafem unes fulles d’alfàbrega fresca i la tallem com més ens agradi, no han de ser talls molt petits ni perfectes. L’afegim al plat amb el tomàquet i la síndria.
  3. Per acabar, salpebrem al gust i hi posem un bon raig d’oli d’oliva verge.

 

Sopa freda de meló


 

Ingredients:

  • ½ Meló pell de gripau
  • 1 Iogurt natural
  • Suc de mitja llimona
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal i pebre

 

Elaboració:

  1.  Pelem i tallem a trossos el meló.
  2. Ho posem al got per triturar amb el iogurt natural i el suc de mitja llimona, i triturem fins que quedi una crema homogènia.
  3. Salpebrem al gust i la reservem a la nevera fins al moment de servir.
  4. En presentar el plat, li posem un rajolí d’oli d’oliva verge extra.


 

Sorbet de préssec


 

Ingredients:

  • préssec vermell
  • suc de mitja llimona
  • fulles de menta

 

Elaboració:

  1.  Pelem i tallem els préssecs.
  2.  Els posem en un got per triturar junt amb el suc de la mitja llimona i les fulles de menta.
  3.  Ho triturem tot fins obtenir un puré.
  4.  El posem en un taper i al congelador unes 6 hores.
  5.  Podem servir-lo amb una fulla de menta a sobre.

 

Carpaccio de carbassó amb mozzarella i tomàquets cirerols


 

Ingredients:

  • 1 carbassó
  • 1 mozzarella
  • 1 grapat de tomàquets cirerols
  • sal i pebre
  • oli d’oliva verge

 

Elaboració:

  1.  Rentem el carbassó, i el tallem a rodanxes molt fines (a mà o amb mandolina).
  2.  El posem en un plat sobreposant les rodanxes fins que ens quedi tota la base del plat coberta.
  3.  Posem la mozzarella per sobre fent trossos amb la mà, no cal tallar-la amb ganivet.
  4.  Rentem els tomàquet cirerols, els tallem per la meitat els posem per sobre el carbassó i la mozzarella.
  5.  Per últim, afegim sal i pebre al gust, i un raig d’oli d’oliva verge per sobre.

 

Crema freda de cogombre, iogurt grec i menta:


 

Ingredients:

  • 2 cogombres petits
  • 1 iogurt grec
  • Mig gra d’all
  • Mitja ceba tendra
  • Vinagre de poma
  • Pebre negre molt
  • Oli d’oliva verge
  • Menta fresca

 

Elaboració:

  1.  Rentem els cogombres, els pelem i despuntem amb ajuda d’un ganivet o pela verdures.
  2.  Trossegem els cogombres, la dent d’all i la ceba tendra i els aboquem a la batedora.
  3.  Afegim sal, vinagre, pebre negre, l’oli d’oliva i la menta.
  4.  Afegim el iogurt grec i triturem fins a obtenir un puré fi. Si resultés molt espès, podem posar una mica d’aigua fins a aconseguir la consistència desitjada.
  5.  Refrigerem unes hores per servir la crema molt freda.

 

Crema freda de pastanaga:


 

Ingredients:

  • Mitja ceba
  • Mig gra d’all
  • 500g de pastanaga
  • Mig litre de brou de verdures
  • Una fulla de llorer
  • ½ cullereta de cúrcuma
  • ¼ de cullereta de comí
  • Oli d’oliva verge
  • Iogurt grec
  • Pebrot negre molt
  • Sal

 

Elaboració:

  1.  Piquem finament la ceba i el gra d’all.
  2.  Rentem i tallem a trossets les pastanagues.
  3.  Escalfem dues o tres cullerades d’oli d’oliva en una olla o cassola i escalfem la ceba amb l’all uns minuts. Afegim les pastanagues, removent bé.
  4.  Incorporem el llorer, les espècies, el suc de llimona, el pebre negre i una mica de sal.
  5.  Cobrim amb el brou, fem bullir i deixem coure a foc lent fins que la pastanaga estigui molt tova.
  6.  Vigilem de tant en tant perquè no perdi molt líquid.
  7.  Deixem temperar una mica i triturem, afegint més o menys brou segons la consistència desitjada.
  8.  Servim freda i afegim, opcionalment, julivert o formatge fresc per sobre.

 

Cevitxe de daurada llagostins amb mango

 

Ingredients:

  • 2 daurades en filet (prèviament congelades almenys 4 dies)
  • 12 llagostins crus o cuits
  • 2 tomàquets de branca
  • ½ mango
  • ½ pebrot verd italià
  • ½ cogombre
  • ½ ceba tendra o ceba morada
  • 2 llimes
  • coriandre
  • pebre negre mòlt
  • sal

 

Elaboració:

  1. Traiem la pell dels filets de daurada. Traiem les espines que pugui tenir i tallem en peces a la mesura d'una mossegada.
  2. Pelem els llagostins i els barregem amb el peix.
  3. Rentem i tallem els tomàquets a daus, descartant les llavors.
  4. Tallem el cogombre i el pebrot verd, eliminant les llavors i els filaments.
  5. Tallem el mango a daus, i la ceba a rodanxes. Ho incorporar tot al peix.
  6. Espremem el suc de les llimes i la llimona i ho repartim sobre la barreja d'ingredients.
  7. Afegim el coriandre o julivert fresc picat i barregem bé.
  8. Cobrim amb paper film i deixem reposar a la nevera com a mínim 30 minuts. Salpebrem al gust.

 

Amanida de mongeta verda amb maduixes


 

Ingredients:

  • Mongeta verda
  • Ceba tendra
  • Pebrot verd i/o vermell
  • Tonyina
  • Maduixes
  • Sal i pebre
  • Oli d’oliva verge

 

Elaboració:

  1. Rentem totes les verdures i les maduixes.
  2. Tallem a trossos la mongeta tendra i la bullim normalment.
  3. Mentre es cou la mongeta tallem la ceba tendra a en juliana, el pebrot a daus petits i les maduixes a quarts.
  4. Colem i refredem la mongeta verda.
  5. Un cop tinguem la mongeta freda ho barregem tot en un bol, afegim la tonyina i ho salpebrem junt amb un raig d’oli d’oliva verge.

 

8 BEGUDES REFRESCANTS I HIDRATANTS

 

Llimonada


 

Ingredients:

  • 4 o 5 llimones
  • Menta o romaní
  • Aigua
  • Una llima (opcional)

 

Elaboració:

  1. Espremem totes les llimones i en guardem una
  2. En una gerra, posem un grapat de fulles de menta o unes branques de romaní prèviament rentades.
  3. Tallem a rodanxes les llimones que hem reservat i posa els talls a la gerra
  4. Afegim el suc de les llimones, l'aigua fins a omplir el recipient i ho deixem refredar uns trenta minuts a la nevera.
  5. Podem afegir, de manera opcional, rodanxes de llima i glaçons.

 

Aigua de llimona i gingebre


 

Ingredients:

  • Aigua amb gas (sense sucres)
  • Gingebre
  • Una llimona
  • Una llima

 

Elaboració:

  1. Tallem la llimona per la meitat. Amb una meitat en fem rodanxes i amb l'altra l’espremem. Fem el mateix amb la llima
  2. Agafem l'arrel de gingebre i en fem trossets. No cal que siguin excessivament petits
  3. Ho posem tot dins d'una gerra. Hi afegim l'aigua amb gas i una mica de gel.
  4. Ho deixem reposar una estona a la nevera i estarà deliciós i molt fresc.

 

Aigua de maduixa i romaní


 

Ingredients:

  • Maduixes
  • Una branca de romaní
  • Aigua

 

Elaboració:

  1. Netegem les maduixes i les tallem a daus
  2. Netegem una branca de romaní
  3. Ho posem tot plegat dins d'uns d'una gerra
  4. Afegim l'aigua fins a omplir la gerra
  5. Ho deixem unes hores reposar i refredar-se a la nevera

 

Aigua de pinya i menta:



 

Ingredients:

  • Una pinya natura, amb pell
  • Una llima
  • Alfàbrega fresca
  • Aigua

 

Elaboració:

  1. Tallem la pinya i en posem uns talls amb la pell dins de la gerra.
  2. Espremem una llima dins la gerra
  3. Afegim unes fulles d'alfàbrega ben netes
  4. Hi posem aigua fins a omplir el recipient
  5. Ho deixem reposar a la nevera unes hores

 

Suc de tomàquet amb sal i pebre


 

Ingredients:

  • 3 tomàquets madurs
  • ½ branca d’api (sense fulles)
  • sal i pebre
  • oli d’oliva verge

 

Elaboració:

  1. Rentem i pelem els tomàquets.
  2. Els tallem a trossos i els posem en un got per triturar amb la ½ branca d’api.
  3. Triturem fins que quedi una textura homogènia, si queda massa espès podem afegir una mica d’aigua freda.
  4. Salpebrem al gust i li posem un raig d’oli d’oliva.

 

Glaçons de síndria


 

Ingredients:

  • ½ síndria
  • suc de llimona

 

Elaboració:

  1. Pelem la mitja síndria i la posem a trossos en un got per triturar.
  2. Afegim el suc de mitja llimona.
  3. Ho triturem tot i ho posem en una glaçonera.
  4. Ho deixem al congelador tota la nit, fins que estiguin fets els glaçons.
  5. Al dia següent podem afegir aquests glaçons a un got d’aigua amb una rodanxa de llimona.

 

Batut de mango


 

Ingredients:

  • 2 gots de llet o beguda vegetal
  • 1 mango (però es pot fer amb qualsevol fruita)
  • glaçons (si volem el batut molt fred)

 

Elaboració:

  1. Posem la llet o beguda vegetal en el got de triturar.
  2. Pelem i tallem la fruita

 

Aigua fresca amb cogombre


 

Ingredients:

  • Cogombre
  • Llimona
  • Fulles de menta
  • Aigua

 

Elaboració:

  1. Tallem el cogombre a rodanxes. També podem preparar unes rodanxes de llimona
  2. Barregem totes les rodanxes en un recipient juntament amb unes fulles de menta i un litre d'aigua.
  3. Ho deixem reposar a la nevera durant 12 o 24 hores, colem l'aigua

Banner Butlleti Sant Pau Ara

Imatge amb enllaç per realitzar subscripcions al butlletí
+
Subscriu-te al butlletí

 

ContacteComunicacio

Contacte Comunicació
Cap de Premsa

Abraham del Moral

Telèfon: 93 553 78 30

Email: adelmoralp@santpau.cat

Lloguer d'espais

Telèfon: 93 553 78 30

Email: espais@santpau.cat