Ruta de navegació

Tornar a Actualitat

Actualitat

null Sant Pau incorpora l’ablacio per radiofrequencia per al tractament dels miomes uterins

Sant Pau incorpora l’ablació per radiofreqüència per al tractament dels miomes uterins

El Servei de Ginecologia i Obstetrícia compta amb tot el ventall de tècniques disponibles avui dia per a l’abordatge d’aquests tumors benignes de la dona
29/11/2024

El Servei de Ginecologia i Obstetrícia de l’Hospital de Sant Pau ja ha dut a terme les primeres ablacions per radiofreqüència en el tractament de miomes, oferint d’aquesta manera tot el ventall de tècniques que avui hi ha disponibles per al tractament d’aquests tumors benignes que poden aparèixer en qualsevol moment de la vida reproductiva de la dona. És un procediment ambulatori i mínimament invasiu que permet una recuperació molt ràpida de les pacients i que està indicat específicament en dones premenopàusiques amb miomes situats a la paret de l’úter (o miometri) i inferiors als  5 centímetres. En cada procediment es poden tractar un màxim de 3 miomes simultanis.   

És un procediment ambulatori i mínimament invasiu

Segons la Dra. Noèlia Rams i la Dra. Marta Peró Garcia, totes dues de la Unitat d’Ecografia Ginecològica i adjuntes del Servei de Ginecologia i Obstetrícia de l’Hospital de Sant Pau, “és una tècnica molt consolidada en el tractament de tumors no ginecològics (com per exemple de tiroides o hepàtics) i que en poc temps s’ha implementat de forma àmplia també per al tractament de tumors ginecològics, sota unes indicacions molt concretes”. En aquest sentit, “no totes les dones que tenen miomes són candidates a tractar-se amb radiofreqüència. Ho són aquelles pacients amb miomes simptomàtics, abordables emprant aquesta tècnica: miomes localitzats al miometri, amb una mida inferior als 5 centímetres, i amb un màxim de 3 miomes a tractar de forma simultània”.

Què són els miomes? 

Hi ha tres tipus de miomes segons la seva ubicació dins l’úter: els intramurals o situats al miometri (la paret muscular de l’úter), els submucosos (que creixen cap a la cavitat de l’úter), i els subserosos (que es formen a la capa més externa de l’úter i que creixen cap a l’exterior, cap a la cavitat abdominal). L’ablació per radiofreqüència no està indicada en els dos últims.   

Els miomes són tumoracions benignes causades pel creixement exagerat de les cèl·lules miometrials. Poden ser asimptomàtics, però en ocasions poden causar sagnat vaginal abundant, dolor o molèsties per efecte compressiu del mioma (com la necessitat de miccions freqüents per la compressió sobre la bufeta), i fins i tot problemes reproductius com la infertilitat, entre altres símptomes. 

En què consisteix exactament l’ablació per radiofreqüència?

Com el seu nom indica, l’ablació per radiofreqüència és una tècnica ablativa que “crema” el mioma mitjançant radiofreqüència, una corrent elèctrica d’alta freqüència. “Un cop la pacient es troba sota sedació i en posició ginecològica, introduïm per via vaginal una agulla molt fina amb una punta activa en el seu extrem més llunyà, i que actua de forma directa sobre les cèl·lules del mioma”, explica la Dra. Peró. Concretament, produeix calor a l’interior del mioma i aconsegueix així una necrosi coagulativa, és a dir, “crema el teixit del mioma, sense danyar cap altra part de l’úter. Posteriorment, el cos reabsorbeix el teixit necrosat” segons la Dra. Rams.  

Aquesta tècnica produeix calor a l’interior del mioma i crema el seu teixit 

És una tècnica guiada per ecografia, de manera que el professional veu una imatge en temps real del procediment, garantint-ne la seguretat. De fet, el risc de complicacions posteriors a la intervenció és mínim. L’extrem de l’agulla que emet la radiofreqüència s’activa amb un pedal connectat al generador d’energia, constituint un procediment ergonòmic i eficient.

Aquest sistema, segons la Dra. Rams, “mesura la impedància, és a dir, que és capaç de detectar de forma automàtica en quin moment l’ablació del teixit és completa, evitant lesions per sobreescalfament”. A més, com assenyala la Dra. Peró, “hi ha canvis estructurals que nosaltres podem identificar amb l’ecografia que realitzem de forma simultània. Bàsicament, el mioma incrementa la seva ecogenicitat (es torna més blanc) de manera que podem delimitar l’àrea tractada, evitant incidir sobre teixit sa. Es tracta, doncs, d’un doble sistema de seguretat: el control de la impedància que ofereix el sistema, així com els canvis ecogràfics”. 

Procediment ambulatori sota sedació amb una ràpida recuperació

Segons la Dra. Rams, l’ablació per radiofreqüència “respon a la necessitat de buscar estratègies mínimament invasives i menys traumàtiques per a la pacient, que permeten ser més conservadors amb l’úter” Afegeix que “les dones tenen el desig de conservar l’úter durant més anys i molts miomes apareixen quan la dona encara menstrua”. Els miomes poden aparèixer en qualsevol moment de la vida reproductiva de la dona, però són més freqüents sobre tot a partir dels 40 anys.   

L’ablació es fa de manera ambulatòria amb sota sedació, de manera que no preciosa ingrés hospitalari a diferència d’altres tècniques quirúrgiques, com la histerectomia (extirpació de l’úter), la miomectomia (mitjançant laparotomia o laparoscòpia) o l’embolització d’artèries uterines (interromp el flux sanguini de les artèries que nodreixen l’úter). La pacient pot ser donada d’alta al cap de poques hores i en dos o tres dies pot fer vida normal. Durant la recuperació es recomana analgèsia bàsica (paracetamol i/o ibuprofè) per disminuir les possibles molèsties post-quirúrgiques i també es recomana no mantenir relacions coitals fins a 7 dies després del procediment.

Comparteix la notícia:

Home Formulari Iframe