Ruta de navegació

Xerrades Alzheimer

Publicador de continguts

null 11 de febrer, Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la ciència

Publicador de continguts
12/02/2024
11 de febrer, Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la ciència

Actualment, les desigualtats de gènere en recerca i investigació segueixen vigents. Però, amb motiu del Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la ciència, volem donar visibilitat a les investigadores de Sant Pau i promoure la vocació científica entre les noves generacions. 

Les dades confirmen les desigualtats de gènere en l’àmbit de la investigació i les ciències. Els estereotips de gènere perpetuen uns models que limiten el creixement professional i la llibertat a l’hora de triar en quin sector volen desenvolupar carrera les nenes i joves.

Hi ha moltes nenes que de petites volen ser investigadores o científiques, però se sap que hi ha un nombre important d’elles que, sobretot entre els 6 i els 11 anys, perden aquesta vocació. És per aquest motiu que la celebració del Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la ciència vol fomentar la vocació científica entre les nenes i les dones i donar visibilitat als perfils científics professionals femenins amb l’objectiu de promoure la paritat en el sector.

Segons els darrers estudis hi ha tres motius:

- La falta de referents propers: les dones del món científic són molt poc visibles.

- La presència d'estereotips de gènere a la societat, presents també a les escoles.

- Un descens de l'autoestima durant les edats adolescents, especialment accentuada en les noies.

Per això, aquesta setmana diverses investigadores de l’Institut de Recerca de Sant Pau han deixat els seus despatxos i consultes per visitar les escoles i instituts de la nostra comunitat i explicar als i les alumnes què vol dir ser investigadora i de què tracta la seva feina. Les nostres investigadores s’han posat a primera línia perquè les nenes les puguin reconèixer com el que són: les seves referents.

El Sant Pau – Campus Salut Barcelona té entre les seves prioritats estratègiques treballar per incorporar la perspectiva de gènere en l’assistència, la docència i la recerca amb la missió de millorar l’atenció a totes les persones i oferir la millor experiència d’usuari.

En aquest sentit, l’Institut de Recerca és l’únic institut de recerca català que compta amb una línia de recerca transversal en gènere, amb la que volem ser el portaveu dels darrers avenços científics i posar de manifest la importància del rol femení en la recerca i el futur de la ciència.

La presència i l’aportació de les dones en els estudis i investigacions liderats per l’IR és un fet. Segons dades de gener de 2024, les dones representen el 61% del personal investigador d’aquesta institució.

De tota manera, encara queda molt camí per recórrer. Volem que les nostres investigadores siguin les referents de les dones del futur, i per això els hem preguntat a elles com s’imaginen la professió d’una científica. I això és el que ens han respost

 

HOSSPAU Menu

Educació per la Salut

Banner programa xerrades alzheimer

Programa Alzheimer xerrades
+
Xerrades divulgatives per a familiars de persones amb Alzheimer

Programa del cicle