Ruta de navegació

Tornar a “Educació per la Salut”

Recursos per fractures de maluc per fragilitat

Recursos per a fractures de maluc per fragilitat

A Sant Pau t’acompanyem en la recuperació d’una fractura de maluc per fragilitat, assegurant una bona recuperació i oferint educació sanitària per a pacients i cuidadors.

L’osteoporosi i les fractures per fragilitat

L’osteoporosi i les fractures per fragilitat

L’osteoporosi és una malaltia que disminueix la resistència òssia provocant que augmenti el risc de fractura en alguns punts concrets de l'esquelet ossi. Aquestes fractures s'anomenen fractures per fragilitat i afecten principalment dones (80%) amb una mitjana d’edat de vuitanta-vuit anys.

Un cop s'ha patit una fractura per fragilitat, el risc de tornar a fracturar-se és molt alt. Per tal d'evitar-ho, s'ha de realitzar un tractament especial per a l'osteoporosi i un seguiment adequat. Les fractures solen ocórrer per caigudes que, en condicions normals, no haurien de suposar fractura.

L'impacte de les fractures per fragilitat és gran. En el cas de la fractura de fèmur, gairebé sempre requereix hospitalització i intervenció quirúrgica, com la col·locació de pròtesis o enclavats endomedul·lars per tal d'estabilitzar la fractura. A més, afecten la qualitat de vida dels pacients amb recuperacions lentes que solen necessitar llargues estades hospitalàries i rehabilitació intensiva.

FLS PErcentatges

80%
dones
Les dones, les pacients més afectades
88
anys
Mitjana d’edat de les pacients a Sant Pau
15%
són refractures
El risc de tornar a patir la mateixa fractura és elevat

Recursos i consells

Recursos i consells

Com seure

Per seure de manera adequada després d’una fractura de maluc, tria cadires altes i estables. Pots posar alces per apujar l'alçada de les cadires i així poder asseure’t i aixecar-te més fàcilment. Els tamborets alts amb respatller també són una bona opció per mantenir una postura correcta i reduir l’esforç sobre el maluc.

Dormir i aixecar-se del llit

Per dormir i aixecar-te del llit, dorm de cara amunt i, quan et donin permís, et podràs posar de costat sobre el maluc sa amb un coixí entre les cames. Per sortir del llit, mou-te lentament cap a la vora amb la cama estirada. Ajusta l’alçada del llit amb alces o altres suports per facilitar el moviment. També et recomanem utilitzar baranes per ajudar-te a aixecar-te de manera segura.

Anar al lavabo

Per adaptar el vàter i fer-lo més còmode, et recomanem utilitzar un alçador de vàter per facilitar el moment de seure’t i aixecar-te. Mantingues els peus ben recolzats a terra i ajusta l’alçada per aconseguir una postura còmoda. Comprova que l’alçador estigui ben fixat i no es mogui.

Mitjons, sabates i cura dels peus

Per posar-te els mitjons, sabates i rentar-te els peus de manera més còmoda, et recomanem utilitzar productes com pinces, calçadors i sabates amb velcro. Així evitaràs ajupir-te i forçar el maluc. També t’ensenyem a utilitzar un posamitjons i altres eines per rentar-te els peus sense esforçar-te.

Adapta el teu espai

En aquest vídeo t’expliquem com adaptar el teu espai per fer-lo més còmode i accessible. Et recomanem utilitzar pinces llargues per agafar els objectes que cauen al terra. També és útil reubicar els objectes que utilitzes més sovint, com la roba o els utensilis de la cuina, per tenir-los més a l'abast. A més, és millor retirar les catifes i els mobles que poden dificultar el pas per evitar caigudes.

Històries de pacients FLS

El camí després d’una fractura de maluc

El procés que seguirà un pacient amb fractura de maluc per fragilitat

El Dr. Jordi Martín, coordinador de la Unitat de Gestió de Fractures per Fragilitat, descriu tot el camí que segueix un pacient que pateix una fractura de maluc.

La medicació que es prendrà després d'una fractura de maluc per fragilitat

Jesús Ruiz i Ana Juanes, professionals del Servei de Farmàcia, responen preguntes freqüents en relació amb els medicaments.

Les cirurgies que es fan després d'una fractura de maluc per fragilitat

El Dr. Julio de Caso, cap clínic del Servei de Traumatologia, explica les diferents intervencions quirúrgiques que es realitzen.

El paper de la Infermeria en les fractures de maluc per fragilitat

La infermera Sandra Campos explica el recorregut del/de la pacient des que arriba a Urgències fins la seva posterior recuperació i la tasca d’Infermeria en aquest procés.

La rehabilitació després d'una fractura de maluc per fragilitat

Ana Cañete, Dolça Gras i Yolanda Calle, del Servei de Medicina Física i Rehabilitació expliquen com t’acompanyaran per recuperar la teva mobilitat.

El paper de Treball Social en les fractures de maluc per fragilitat

Meritxell Liarte i Eva Ausina, treballadores socials, expliquen la tasca de Treball Social en el procés i tot el suport que donen als/a les pacients.

Atenció integral per evitar fractures per fragilitat

Atenció integral per evitar fractures per fragilitat

Som un hospital amb una alta sensibilitat geriàtrica, compromesos amb la cura integral de les persones grans. Comptem amb una àrea específica, la DAFSU (Dispositiu d’Atenció a la Fragilitat i la Síndrome de la Urgència), per gestionar millor els casos geriàtrics, i disposem d'una unitat d'Hospitalització d'Ortogeriatria per donar atenció als pacients grans que pateixen alguna fractura. A més, disposem d'una Unitat de Coordinació de Fractures, conformada per un equip multidisciplinari format per professionals especialitzats en diferents àmbits de la salut, com la geriatria, les urgències, la traumatologia, la rehabilitació, la infermeria i la farmàcia.

Aquesta unitat té com a objectiu prevenir les refractures per fragilitat i oferir una atenció personalitzada i de qualitat. A través d'un seguiment proper, es treballa tant en la prevenció de noves fractures com en la millora de la salut òssia i la qualitat de vida dels pacients.

A més, la nostra Unitat de Coordinació de Fractures per Fragilitat gestiona aquestes fractures amb els diferents actors i dispositius del territori, unificant criteris per millorar l'atenció dels pacients.

Sant Pau ha estat reconegut amb la categoria Or dins del programa internacional Capture the Fracture.

Centres col·laboradors

Centres col·laboradors

Aquest projecte es duu a terme juntament amb diversos centres sanitaris que treballen de manera coordinada per oferir una atenció continuada i multidisciplinària als pacients amb fractures per fragilitat, garantint una continuïtat assistencial per als pacients diagnosticats amb aquesta patologia.

Hospital de la Santa Creu i Sant Pau
Hospital Dos de Maig
Hospital Sociosanitari Mutuam Güell
Hospital Evangèlic de Barcelona
Hestia Palau