El pròxim diumenge 13 de juny a les 11 h se celebrarà un concert solidari per impulsar un projecte de recerca en musicoteràpia per als pacients oncohematològics i els seus cuidadors. El concert comptarà amb artistes de primer nivell com les cantautores Judit i Meritxell Neddermann, el quartet de corda Emil Bolozan & quartet, el grup de música jamaicana i jazz Memi Sillah Group i la rumba catalana dels Pelat i Pelut.
L’equip d’Oncohematologia de Sant Pau, format per personal mèdic, d’infermeria i d’investigació vol iniciar un projecte de musicoteràpia per a pacients amb neoplàsies hematològiques ingressats a la Unitat d’Oncohematologia de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. El projecte, s’emmarca en el conveni de col·laboració que van signar l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau – IIB Sant Pau, l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) i la Fundació Oncolliga fa uns mesos.
Per captar fons i que aquest projecte sigui una realitat, el pròxim diumenge 13 de juny se celebrarà un concert solidari al Recinte Modernista de Sant Pau que compta amb el suport de la Fundació Privada Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i Condis Supermercats i amb la col·laboració d’Entràpolis, Damm, Frit Ravich, Bardo, Kamal Productions, Ánima, Font Vella i Noemí Guitérrez. Un concert únic amb una gran varietat d’artistes que contribueixen desinteressadament en aquest projecte.
Sobre la musicoteràpia en oncohematologia
La musicoteràpia és una disciplina que utilitza la música de forma sistemàtica i científica per fomentar el benestar de les persones. Existeixen diversos estudis sobre l’eficàcia d’aquesta disciplina en pacients oncològics amb tumors sòlids però el nombre d’estudis en càncers amb tumors líquids, com per exemple la leucèmia, és encara escàs.
El projecte de recerca que es vol dur a terme gràcies a aquest concert solidari i impulsat per l’equip d’Oncohematologia de Sant Pau, parteix del fet que els pacients amb càncer tenen un alt nivell de malestar emocional que es veu augmentat pels llargs ingressos a l’hospital i per l’aïllament que això comporta, especialment ara amb les restriccions per covid. El pacient passa per molts canvis en el seu estat anímic i és aquí on la musicoteràpia pot esdevenir un suport integral positiu, sobretot en la disminució de l’angoixa, depressió i malestar físic, i afavorir l’expressió emocional, la comunicació i la connexió amb estats de relaxació.
“El nostre objectiu és implementar la musicoteràpia durant el procés d'hospitalització en els pacients ingressats a la Unitat d'Hematologia de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. La musicoteràpia alleuja l'estrès emocional del procés oncohematològic dels pacients i els seus cuidadors, que degut a la pandèmia s’ha vist agreujat per un aïllament extrem d’aquest tipus de pacients”, expliquen les investigadores d'aquest projecte Iria González i Silvana Novelli, cap d’infermeria i metgessa hematòloga de l’Hospital de Sant Pau i responsables d’aquest projecte de recerca a l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau - IIB Sant Pau.
El projecte proposa implementar sessions de musicoteràpia i estudiar els beneficis en la qualitat de vida dels pacients i cuidadors mesurant l’impacte d’aquestes sessions. L’equip de Sant Pau compta amb un llarg recorregut i experiència en mesurar l’índex de qualitat de vida en aquest tipus de pacients aguts, que acostumen a fer llargues estades d’ingrés hospitalari (d’uns 30 a 40 dies de mitjana). “Els estudis en altres tipus de càncers i l’escassa informació que hi ha en pacient hematològic ens fan pensar que aquestes sessions poden tenir un gran impacte, però cal tenir dades concretes i mesurar la seva eficàcia. La nostra intervenció serà pionera en el camp dels càncers hematològics i podria suposar un canvi important per aquest tipus de pacient”, afirmen les investigadores. El projecte contempla oferir sessions de musicoteràpia al llarg d’un any, arribant a fins a 300 pacients i a 300 cuidadors, incloent-hi familiars i també personal sanitari.
Pots comprar la teva entrada a https://musicoterapiasantpau.cat.
No et quedis sense i suma’t a la musicoteràpia!