S’ha inaugurat al vestíbul de l’Hospital l’exposició “3D Innovació en Medicina”, organitzada per Sant Pau i HP, de l’11 de juny al 16 de juliol de 2021. La mostra recull una sèrie de peces impreses en 3D aplicades a la pràctica assistencial, mostrant els processos de producció col·laboratius entre els professionals sanitaris i tècnics d’HP. El resultat de la col·laboració es va materialitzar en solucions innovadores i ràpides per als moments més difícils de la pandèmia per la Covid-19 que es podran visitar a l’exposició.
A l’acte d’inauguració han assistit la Dra. Gemma Craywinckel, directora del CatSalut; el Dr. Manel Balcells, president del Patronat de la Fundació de Gestió Sanitària de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i el Sr. Ramon Pastor, director general del Campus d’HP a Sant Cugat.
L’Hospital de Sant Pau i HP van iniciar la seva col·laboració el gener de 2020 amb el desenvolupament d’aplicacions d’impressió 3D en l’àmbit mèdic, especialment en la creació de models anatòmics per a planificar cirurgies complexes. El 24 de febrer del mateix any es va presentar un d’aquests models convertit en holograma per a la primera intervenció quirúrgica que incorporava aquesta tecnologia a tot l’Estat.
L’aparició de la COVID-19 a l’Estat
L’endemà a la presentació mencionada a dalt, va aparèixer el primer cas de COVID-19 a Catalunya i immediatament després l’Hospital es va veure immers en la brutal lluita conta la gran pandèmia del segle XXI.
La por a la falta de material de protecció per als professionals sanitaris va ser un problema a l’inici de la pandèmia. L’equip assistencial de l’Hospital i l’equip tècnic d’HP que havien començat a aplicar solucions en 3D van creure que podien posar el seu granet de sorra per lluitar contra la nova malaltia a través del desenvolupament d’accessoris de protecció pels professionals de salut.
Necessitats contrarellotge i primeres aplicacions en temps de pandèmia
Un dissabte al matí es van reunir el Dr. Abdel Hakim Mustafá, del Servei de Cardiologia de l’Hospital de Sant Pau, i un equip d’enginyers d’HP amb l’objectiu de dissenyar una pantalla facial que protegís del virus i fos prou còmoda per a portar-la durant moltes hores al dia. L’endemà, aquest equip ja tenia el prototipus. Dilluns a primera hora, arribaven en taxi els prototipus a l’Hospital i les infermeres que les van provar van enviar vídeos als enginyers per a demanar els canvis que millorarien els nous models. A finals de la mateixa setmana, els enginyers d’HP ja tenien la versió final del producte que es va certificar i de la que es van imprimir més de 3.000 unitats per l’Hospital de Sant Pau.
El disseny de la pantalla facial es va liberalitzar i tant HP com els seus clients van dedicar les seves impressores HP 3D Multi Jet Fusion a la producció de milions de pantalles que es van distribuir per tot el món.
El Dr. Abdel Hakim Mustafá, de l’Hospital de Sant Pau, destaca que “la col·laboració entre els equips tècnics d’HP i els equips assistencials de l’Hospital de Sant Pau van ser vitals per a la consecució de materials realment funcionals i de qualitat per al seu ús immediat en la lluita contra la pandèmia. La rapidesa en la producció d’aquests productes, gràcies a les impressores 3D, van ser un avantatge en un moment en els que la seva necessitat era d’una urgència vital”.
El director general del Campus d’HP a Sant Cugat, Ramon Pastor, comenta que “tota aquesta experiència que va començar a Sant Pau gràcies a la nostra xarxa de clients, es va estendre a d’altres hospitals de l’Estat. Actualment, ens està permetent seguir col·laborant en països on la pandèmia està ara en el seu punt àlgid, com l’Índia. Aquesta crisi sanitària ha reforçat la necessitat d’adaptar la manera en la qual treballem, com les cadenes de subministrament que hauran de ser més flexibles davant els canvis constants, i aquí és on tecnologies com 3D son clau”.
La impressió 3D va permetre la creació d’un primer producte bàsic i la seva distribució en qüestió de pocs dies. Aquest va ser el primer pas per a la col·laboració i la creació d’objectes necessaris per a fer front a la pandèmia: màscares, bifurcadors i connectors per a respiradors, dispositius CPAP i altres que es poden veure en l’exposició.
communication contact
Telephone: (+34) 93 553 78 30
E-mail: espais@santpau.cat