batv
Un projecte sobre selecció sostenible d’inhaladors dirigit pel Servei de Farmàcia de l’Hospital i l’Institut de Recerca Sant Pau (IR Sant Pau), ha rebut el Premi a la Millor Iniciativa Global d’Èxit en Sostenibilitat Mediambiental pel projecte titulat ”Prescripció verda d’inhaladors” durant la XXIX Jornada de la Societat Catalana de Farmàcia Clínica. Per altra banda, la comunicació “Gestió de l’impacte mediambiental dels inhaladors des de la farmàcia hospitalària: projecte GIMAFH”, ha estat seleccionada com a una de les 10 millors comunicacions operatives al 69º Congrés de la Societat Espanyola de Farmàcia Hospitalària (SEFH).
Si el sistema sanitari fos un país, seria el cinquè més contaminant del món a nivell de l’escalfament global. A més, entre un 25% i un 50% de la petjada de carboni que produeix correspon als medicaments, sent els inhaladors pressuritzats un dels que major impacte tenen en el medi ambient: contenen hidrofluoroalcans, uns gasos amb una potència entre 1.300 i 3.500 vegades superior al CO2. Cada any a Espanya es comercialitzen 15 milions d’inhaladors pressuritzats i l’ús de cadascun d’aquests dispositius equival a 300 quilòmetres d’emissions de CO2 d’un cotxe. Segons els experts, si el reciclatge dels inhaladors es fes correctament, els podrien evitar-se més de 100.000 tones anuals d’emissions de CO2 a l’atmosfera.
El principal objectiu de GIMAFH és aportar pautes per ajudar els pacients a fer un maneig correcte d’aquests residus i, per tant, fer-ne un bon reciclatge al Punt SIGRE de les oficines de farmàcia. La iniciativa, impulsada conjuntament des de l’Hospital de Sant Pau, la Societat Espanyola de Farmàcia Hospitalària i l’IR Sant Pau i compta amb la participació de 42 altres hospitals d’arreu d’Espanya amb el suport de la SEFH.
“Són medicaments imprescindibles per tractar malalties respiratòries com l’asma o la MPOC i no podem deixar d’administrar-los als pacients. Davant d’aquesta situació, ens vam plantejar què podíem fer com a professionals sanitaris i com a Hospital i, precisament, aquest ha estat el punt de partida de GIMAFH”, segons Noé Garin, investigador del grup de recerca en Farmàcia de l’IR Sant Pau i adjunt del Servei de Farmàcia de l’Hospital de Sant Pau. Amb GIMAFH, “volem saber el grau de conscienciació dels pacients sobre l’impacte medi ambiental dels inhaladors pressuritzats i també saber quin maneig fan d’aquests residus un cop el tractament ha acabat, ha caducat o si el seu metge li ha modificat la prescripció i ja no l’utilitzarà. Això ho fem amb una breu enquesta que ens permetrà saber si hi ha factors personals que influeixen en aquesta major o menor conscienciació: edat, sexe, estat de salut... posteriorment els hi proporcionem una educació sobre l’impacte i gestió d’aquests residus per minimitzar el seu impacte”.
De forma paral·lela, l’equip està treballant en projectes que cobreixen altres aspectes ambientals relacionats amb els inhaladors. Un d’aquests aspectes és la selecció d’inhaladors, ja que la seva petjada de carboni vària enormement segons el producte escollit. En aquest sentit, el projecte recentment premiat ha recollit informació dels 190 inhaladors disponibles a l’Estat Espanyol a través de l’Agència Espanyola del Medicament i productes sanitaris per tenir la primera base de dades de consulta d’impacte ambiental d’inhaladors al nostre país. També proporciona un algoritme que inclou paràmetres clínics, ambientals i la opinió del pacient per a la selecció d’inhaladors, així com escenaris d’estalvi d’emissions contaminants segons patrons de prescripció.
El projecte GIMAFH i el projecte de selecció sostenible d’inhaladors també s’han presentat recentment a la Jornada sobre economia circular al sector sanitari del Club EMAS en el marc del programa científic d’aquesta trobada i en la ponència “Elements pràctics sobre com reduir la petjada de carboni dels inhaladors”, concretament amb “Com reduir i mitigar la petjada? Cas pràctic”.