foto grup endocrinologia

Presentacio Endocrinologia i Nutricio

Presentació

El Servei d'Endocrinologia i Nutrició de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (SEiN-HSP) es va inaugurar el 20 novembre de 1953. Durant aquests 62 anys d'existència, l'estructura i funcionament del SEiN-HSP ha experimentat profundes transformacions, d'acord amb els canvis en la modernització de l'exercici de la pràctica clínica, la docència i la investigació.

El Dr. Joan Vilaclara i Mir va dirigir el Servei des dels seus inicis fins a 1981, any en què li va substituir l'actual director, el Dr. Alberto De Leiva Hidalgo.

L'activitat de la consulta externa d'Endocrinologia i Nutrició ha mantingut una línia de creixement continu que va superar l'any 2015 les 24.220 visites.

En 1994 es va crear el primer Centre de Diabetis i Hospital de Dia d'Endocrinologia de Catalunya i Espanya, el que va determinar una reducció molt important de les necessitats d'hospitalització per als pacients endocrinològics (molt especialment aquells amb diabetis), millora sensible en la satisfacció dels pacients, la qualitat de la seva cura, i el cost econòmic de la seva assistència.

Les consultes externes (CEX), a part les visites urgents i la clínica general de l'especialitat, s'agrupen en una sèrie de clíniques/programes/comitès de subespecialització amb la important col·laboració, multidisciplinar, oferta per altres especialistes de diferents serveis mèdics, quirúrgics, i unitats de diagnòstic de l’Hospital. La cobertura especialitzada de les àrees bàsiques de salut adscrites a Sant Pau s'ha consolidat mitjançant un disseny organitzatiu basat en la consultoria i formació d'especialistes en Medicina Familiar i Infermeria amb un rendiment assistencial molt satisfactori des del punt de vista de professionals i pacients segons les enquestes registrades.

Pioner i referent

El SEiN-HSP ha estat pioner a Catalunya i Espanya en la creació de Centres de Diabetis, agrupant de forma més eficient a facultatius, infermeres, podòlegs, psicòlegs clínics, cirurgians vasculars, dietistes i experts en sistemes d'informació i comunicació, entorn del pacient diabètic; aquest model modern de practicar l'assistència diabetològica faculta el pacient d'autonomia per a la seva monitorització i tractament, a través de l'educació sanitària, i més fàcil i àgil accés a la institució sanitària, a través de la Unitat ambulatòria especialitzada i sistemes de comunicació telemàtica. La instauració del canvi determina, de forma gairebé immediata, una reducció dràstica de la necessitat d'internament hospitalari, una major eficiència de la prestació sanitària, i major nivell de satisfacció de pacients i professionals.

El SEyN és referent Nacional de patologia hipotàlem-hipofisària. La "Unitat de Patologia Hipofisària és reconeguda com a Centre, Servei Unitat de Referència (CSUR) a nivell estatal per al diagnòstic i tractament de malalties de la hipòfisi des del 2020, i recentment acreditada com a centre de referència europeu formant part del European Reference Network on rara endocrine conditions (EndoERN). El Servei de Endocrinologia codirigeix la Unitat Funcional de Patologia Hipofisaria- Pituitary Center of Excellence"

La "Endocrinologia de Sant Pau" ha servit també com a model i referent en el desenvolupament d'altres programes específics que han estat adoptats per institucions i centres diversos: Assistència a la Dona diabètica Gestant i Prevenció de les complicacions del Fill de Mare diabètica i del desenvolupament posterior de DM en les dones amb Diabetis Gestacional; Insulinoteràpia Intensiva i Optimització Terapèutica de la DM; Dislipidèmia diabètica; Peu Diabètic; Telemedicina i Pàncrees artificial; Oncologia Endocrina (especialment, Neoplàsies tiroides, Tumors hipofisaris i Síndromes MEN I i II); Malaltia Ocular del Tiroide. Són programes de naturalesa multidisciplinària i la col·laboració d'altres Serveis de l'HSCSP i institucions foranes han resultat igualment imprescindibles per al seu disseny, organització i execució.

També la influència professional del SEiN ha estat notable entre els professionals d'Infermeria, que han sabut assumir amb excel·lència la cura del pacient diabètic i del pacient obès. Sant Pau ha estat i és focus d'atracció de múltiples infermers i podòlegs que han fet estades al Centre de Diabetis i Hospital de Dia, i transferit als seus centres de procedència (hospitals universitaris, hospitals comarcals i centres d'atenció primària de Catalunya i altres comunitats autònomes) el model de cura ofert al SEiN-HSP.

Lligats a l'ensenyament

Des del punt de vista docent, tres professors numeraris amb plaça vinculada, i quatre professors associats són principals responsables de l'ensenyament de la Fisiologia, Patologia General, i Clínica Mèdica de la Llicenciatura/Grau en la Unitat Docent de Sant Pau de la Facultat de Medicina de la UAB (UD-HSP, UAB), des de l'any 1981 fins avui.

Entre els programes universitaris de l'Escola de Postgrau, UAB, destaquen l'organització de Màster en diabetis, metabolisme i nutrició, Màster en andrologia clínica (en col·laboració amb la Fundació Puigvert), Diplomatura en diabetis, metabolisme i dietoteràpia, i Diploma d'infermeria experta en diabetis, acreditada per la Federació Europea d'Infermeres Especialistes en Diabetis (FEND) en col·laboració amb les universitats de Surrey i Uppsala. Facultatius especialistes que han estat formats o han exercit places de consultors en aquest SEiN són ara directors de servei/consultors en diversos hospitals universitaris i institucions investigadores de Catalunya, Espanya, Canadà i Llatinoamèrica.

El programa MIR de l'SEiN-HSP és altament competitiu i va merèixer la seva inclusió a la llista, minoritària, de centres de formació especialitzada a l'estranger recomanats per la Endocrine Society (USA), i el reconeixement exprés de qualitat com a centre de formació per The European Board of Endocrinology (UEMS). Des de l'any 1981 fins a la data s'han format un total de 59 metges especialistes (programa MIR). Un nombre elevat de residents sèniors procedents d'hospitals universitaris d'Europa i Llatinoamèrica han realitzat rotacions homologades en el SEiN-HSP. Un nombre, també considerable, de MIR d'altres especialitats (predomini de Medicina Familiar i Comunitària i Medicina Interna) i de diplomats en Infermeria i Podologia de hospitals diversos de Catalunya, Espanya i Portugal, han rebut cursos programats i docència pràctica professional a les instal·lacions del SEiN-HSP.

Laboratori d'Endocrinologia Experimental

L'any 1982 es va organitzar el Laboratori d'Endocrinologia Experimental, que s'ha dotat instrumentalment a través de contractes, ajudes i beques en règim de convocatòries competitives (FIS/ISCIII, Xarxes d'Investigació Cooperativa, CIBERs (Ciber de Biotecnologia, Biomaterials i Nanomedicina, - CIBER-BBN-; Ciber de Diabetis i Malalties Metabòliques, -CIBER-DEM-; Ciber de Malalties Rares, -CIBERER-), CAIBER, CICYT, CIRIT, Comitè de Col·laboració USA-Espanya, Consorcis de L'Unió Europea (Biomed, Telematics , e-Health), DURSI-AGAUR (GCR de la Generalitat de Catalunya), Caixa, Marató TV3, Juvenile Diabetes Research Foundation International, i National Institutes of Health (USA), principalment. El nivell d'acreditació institucional es complementa amb les nombroses publicacions en revistes de prestigi com New England Journal of Medicine, Lancet, Diabetes, Diabetologia, Nature Genetics, Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, Archives of Internal Medicine, entre d'altres, així com en els llibres editats, organització i participació en congressos nacionals i internacionals, i les més de 30 tesis doctorals generades (textos resumits disponibles a les memòries de l'IIB-HSP).

Les activitats investigadores han comptat amb la important col·laboració de diferents grups de professionals de l'Hospital, l'IR-HSCSP, i d'equips de recerca de Catalunya, altres CCAA (molt en particular, la Universitat Politècnica de Madrid), d'Europa (Steno Diabetis Center, a Dinamarca; Karolinska Institute, a Suècia; Universities of Bristol i Londres, al Regne Unit; Universitat d'Ülm, Alemanya; Universitat de Roma, - Campus Biomedicus i La Sapienza-, Itàlia); d'USA (NIH, Bethesda, MD; Sansum Diabetis Research Institute and University of California at Santa Bàrbara; Universitat de Minnesota (USA), etc.), tant en la realització dels diferents projectes com en l'intercanvi d'investigadors i personal de suport a la investigació.

Facultatius de l'SEiN han rebut premis nacionals i internacionals de recerca, excel·lència clínica, doctorat honoris causa, professorats honorífics en universitats europees, d'USA, internacionals, i de Llatinoamèrica, i han exercits llocs de màxim nivell en societats científiques catalanes, espanyoles, europees i internacionals.

Les àrees d'investigació preferents han inclòs projectes referits a la glàndula pineal, hipòfisi, endocrinologia de la reproducció, tiroide, oncologia endocrinològica, inmunogenética de la diabetis, teràpia intensificada i noves tecnologies en diabetis, endocrinologia i gestació, obesitat greu, síndrome metabòlica, risc cardiovascular i hiperlipidèmia.

HOSSPAU Menu

Contacte endocrinologia

Contacte
Secretaria

Bloc A - Planta 4 - Mòdul 4

endocrinologia@santpau.cat

Tel. 93 556 56 61

Fax. 93 556 56 02

Consultes Externes
Bloc A - Planta 3 - Mòdul 2
Hospital de Dia

Bloc A - Planta 3 - Mòdul 2

Tel. 93 556 58 30