Ruta de navegación

Tornar a Actualitat

Actualidad

null Sant Pau posa en marxa un programa pioner a Europa de microcirurgia robotica per a limfedema

Actualidad
11/07/2022
Sant Pau posa en marxa un programa pioner a Europa de microcirurgia robòtica per a limfedema

“El robot Symani reprodueix exactament els moviments naturals de les mans del cirurgià, els copia, aportant un grau de precisió que el cirurgià només pot aconseguir amb una elevada formació i entrenament i en condicions òptimes. Amb això, la cirurgia és molt més reproduïble i fiable, tant per al professional com per al pacient”, segons el Dr. Jaume Masià, director del Servei de Cirurgia Plàstica de Sant Pau. I afegeix que “amb aquesta tecnologia es pot reproduir una cirurgia d’alt nivell en tots els pacients i ampliar indicacions que estaven fora de l’abast humà”. 

El limfedema és una acumulació de líquid en una extremitat degut a una interrupció o alteració del sistema limfàtic (que forma part del sistema immunitari), sent les seqüeles del tractament de determinats càncers (de mama, melanoma, sarcomes...) una de les causes més freqüents. Al món hi ha més de 300 milions de pacients afectats per alteracions del sistema limfàtic i a l’Estat espanyol es calcula que sobrepassen el milió. Aquesta nova tecnologia permet ser més precisos a l’hora de realitzar les sutures microquirúrgiques, utilitzant fils i agulles més petites que les tècniques convencionals i això millora la precisió a l’hora de realitzar el procediment quirúrgic, minimitzant les possibles complicacions postoperatòries d’una cirurgia que és d’alta complexitat i, per tant, oferint una major precisió i més seguretat al pacient.

Les intervencions del sistema limfàtic es duen a terme amb supermicrocirurgia, en vasos extremadament delicats i que poden tenir només 0,3 mm de diàmetre. L’objectiu d’aquesta nova tecnologia és optimitzar la destresa natural i els moviments del cirurgià més enllà de la capacitat de la mà humana. La corba d’aprenentatge de la tècnica i del seu ús també és més ràpida. “Per fer aquest tipus d’intervencions calen equips molt especialitzats, amb experiència clínica i interdisciplinaris, com és el cas de Sant Pau”.

L’Hospital és el centre que va iniciar la cirurgia del limfedema a Europa i ara, amb la posada en marxa d’aquest programa i amb aquesta nova tecnologia, consolida el seu lideratge en aquest àmbit. “No és només adquirir o disposar de la tecnologia, sinó que Sant Pau, amb la seva expertesa, faci que aquesta tecnologia sigui més efectiva i precisa en la pràctica clínica real i aporti més beneficis per als pacients”.

 

En què consisteix aquesta nova tecnologia?

 

El robot Symani consisteix en dos micro-canells robòtics comandats des d’un seient-estació remot dissenyat per millorar la capacitat del cirurgià a l’hora d’accedir a la fràgil micro-anatomia limfàtica que necessita ser reconstruïda. El robot disposa d’uns braços articulats que es poden posicionar de manera molt senzilla per facilitar els procediments quirúrgics en qualsevol regió anatòmica del cos. Des de l’estació remota, el cirurgià controla directament els canells robòtics de la mateixa manera que controlaria l’instrumental habitual.

La tecnologia combina l’escalat de moviment, capturant els moviments de la mà del cirurgià, imposant un moviment idèntic i permetent reduir-los fins a 20 vegades en els microinstruments, amb la reducció del tremolor inherent de les mans perquè els cirurgians puguin fer micromoviments precisos i una microcirurgia altament complexa.

L’àrea de la intervenció es mostra ampliada fins a 30 vegades en una pantalla mitjançant una càmera. A més, el robot també ofereix la possibilitat d’utilitzar-lo amb un sistema de visualització que permet veure les imatges en 3D.

Otras noticias:

Home Formulari Iframe-es