Noticias del Hospital de Sant Pau
Un estudi publicat a Brain permet identificar els primers canvis cerebrals en la demencia frontotemporal
Metges i investigadors de Sant Pau i del Clínic de Barcelona en col·laboració amb la Universitat de Califòrnia apliquen una innovadora tècnica d'anàlisi de neuroimatge per identificar de manera més sensible els canvis cerebrals que es produeixen en la demència frontotemporal, una causa de demència en persones d'edat mitjana que afecta les regions frontals del cervell, que regulen la nostra conducta.
En aquest estudi membres del consorci CATFI (Iniciativa Catalana per a la Demència frontotemporal), en concret la Unitat de Memòria de l'Hospital Sant Pau de Barcelona, el Grup de Recerca de Neurobiologia de les Demències de l'Institut de Recerca Biomèdica Sant Pau (IIB Sant Pau) i la Unitat d'Alzheimer i altres trastorns cognitius de l'Hospital Clínic de Barcelona-IDIBAPS, en col·laboració amb el Memory and Aging Center de San Francisco (Califòrnia, EUA) acaben de publicar un treball a la prestigiosa revista Brain en el qual s'aplica una nova tècnica d'imatge cerebral per a l'estudi dels primers canvis cerebrals en la variant conductual de la demència frontotemporal.
La variant conductual de la demència frontotemporal és un tipus de demència menys freqüent que la malaltia d'Alzheimer però que suposa la segona causa de demència en persones menors de 65 anys. A diferència de l'Alzheimer que afecta fonamentalment a la memòria recent, la variant conductual de la demència frontotemporal es caracteritza per un canvi progressiu de la personalitat i deteriorament en la cognició social amb una relativa preservació d'altres capacitats cognitives en les primeres fases de la malaltia.
Els símptomes poden incloure, de forma variable, un comportament desinhibit o infantil en contextos socials, decisions irreflexives que de vegades poden posar en perill la seguretat o l'economia familiar, pèrdua d'interès o motivació en les aficions o interessos previs, manca d'empatia, conductes obsessives o ritualístiques i / o marcada impulsivitat. El diagnòstic d'aquesta malaltia pot resultar difícil i es pot confondre amb malalties psiquiàtriques com la depressió o el trastorn bipolar.
Segons el neuròleg de Sant Pau, Dr. Ignacio Illán Gala, primer signant del treball: "en el moment del diagnòstic és freqüent que les famílies portin mesos o fins i tot anys consultant a diversos metges i en ocasions han estat diagnosticats de malalties psiquiàtriques atès que les proves realitzades no van mostrar alteracions" .
Els estudis d'imatge com la ressonància magnètica cerebral ajuden els metges a identificar en molts casos una disminució del volum cerebral en les regions frontals i temporals. No obstant això, en un terç dels casos, la ressonància magnètica no mostra cap canvi a simple vista. L'estudi publicat demostra que, una nova tècnica d'estudi de la imatge cerebral, la difusivitat mitja cortical, és més sensible per identificar canvis cerebrals en els pacients.
Segons Victor Montal, co-primer signant i enginyer responsable del desenvolupament de la nova tècnica d'anàlisi: "amb aquesta nova tècnica som capaços d'estudiar canvis subtils en la mobilitat de les molècules d'aigua de l'escorça cerebral, podent objectivar canvis en les fases més inicials de la malaltia ". Aquesta nova tècnica va aconseguir evidenciar canvis cerebrals en els pacients amb demència frontotemporal que no presentaven atròfia en el moment del diagnòstic.
El Dr. Joan Fortea, autor de l'article i coordinador de la secció de Neuroimatge de la Unitat de memòria de Sant Pau, ressalta "és una mostra de la necessitat d'utilitzar biomarcadors en l'avaluació de les malalties neurodegeneratives per augmentar la certesa diagnòstica".
Segons el Dr. Alberto Lleó, autor de l'article i cap de la Unitat de memòria de l'Hospital de Sant Pau: "Aquestes troballes obren la porta a una millora en el diagnòstic precoç de la demència frontotemporal i podrien aplicar-se per millorar el diagnòstic d'altres malalties neurodegeneratives ". Per a la Dra. Raquel Sánchez-Valle, coautora de l'article i cap de la unitat d'Alzheimer i altres trastorns cognitius de l'Hospital Clínic-IDIBAPS aquest treball "és una mostra de l'èxit de consorcis multicèntrics amb un perfil multidisciplinari per avançar en el coneixement de malalties neurodegeneratives poc prevalents però d'alt impacte clínic i social ".
Aquest projecte va reunir 148 ressonàncies magnètiques cerebrals de persones valorades a Barcelona com a part del consorci CATFI i San Francisco (Califòrnia, USA) i ha estat possible gràcies al finançament de la Generalitat de Catalunya i l'Instituto de salud Carlos III.
Actualment l'Hospital de Sant Pau i l'Hospital Clínic de Barcelona col·laboren com a centres de referència en el diagnòstic de pacients amb demència frontotemporal en el marc de la iniciativa CATFI costat de l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida.
L'objectiu de la iniciativa CATFI és el desenvolupament de noves mètodes diagnòstics i aproximacions terapèutiques per als pacients amb demència frontotemporal. Si bé aquesta iniciativa disposa de finançament fins a finals del 2019, és una prioritat per als seus responsables obtenir noves fonts de finançament més enllà d'aquesta data per seguir avançant en el seu objectiu.