Publicador de contenidos

null AGILE

Publicador de contenidos
14/05/2024
El Dr. Trujillo, al congrés mundial AGILE sobre detecció precoç de càncer de pulmó

Aquest cap de setmana, el Dr. Juan Carlos Trujillo, director del Servei Mancomunat de Cirurgia Toràcica Hospital de Sant Pau – Hospital del Mar, ha estat un dels quasi cent experts internacionals que han participat en la Conferència AGILEDxRx (Alliance for Global Implementation of Lung and Cardiac Early Disease Detection and Treatment), una de les més rellevants en detecció precoç del càncer de pulmó. Organitzada per la Early Diagnosis and Treatment Foundation and the Institute for Diagnostic Accuracy (iDNA), ha tingut lloc a la seu de post grau de la Universidad de Navarra a Madrid.   

El càncer de pulmó és una de les patologies anomenades “BIG3”, juntament amb la MPOC i les malalties cardiovasculars, totes relacionades amb el consum de tabac, responsables de prop del 50% de les morts prematures al món i que poden ser detectades en el context d’un programa de cribratge per TC toràcica.

És el cas del CASSANDRA (Cancer Screening Smoking Cessation and Respiratory Assessment), impulsat des de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR), coliderat pel Dr. Juan Carlos Trujillo, i avalat per 12 societats mèdiques dedicades al diagnòstic, tractament i recerca en càncer de pulmó. 

Aquest programa pilot, multicèntric que l’Hospital de Sant Pau colidera amb més de 40 altres centres d’arreu d’Espanya, té una durada de 5 anys i es calcula que a Catalunya farà uns 20.000 cribratges en població de risc: persones entre els 50 i els 75 anys fumadores o que hagin deixat de fuma en els darrers 15 anys. Sant Pau ha estat un dels primers centres catalans en posar-lo en marxa, a finals del 2023. 

Segons el Dr. Trujillo, l’objectiu és “demostrar la viabilitat i el cost-benefici del cribratge del càncer de pulmó al nostre país, proporcionant evidència científica i reclamant una actualització de l’estratègia nacional de càncer per plantejar la implementació estatal d’un programa poblacional de cribratge d’aquesta malaltia. Tot això quantificant el consum de recursos sanitaris que implica”.  El repte és, “en un termini de 5 anys, disposar de les eines perquè aquest cribratge sigui una realitat i s’inclogui en la cartera de serveis del SNS, igual que el de mama o de colon”, i en consonància amb les recomanacions del Pla Europeu de Lluita contra el Càncer. De fet, la iniciativa està inspirada en l’experiència acumulada a Europa i els EUA i en les recomanacions del consell assessor d’experts científics de la UE (Science Advice for Policy by European Academies – SAPEA) que aconsella la implementació progressiva del cribratge en els seus Estats membre. 

A Espanya es diagnostiquen més de 31.000 nous casos de càncer de pulmó cada any i cada 20 minuts una persona mor per aquesta causa. De fet, causa més morts que els càncers de colon, de mama i úter junts (segons la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica, SEOM). Més xifres: entre el 70% i el 80% dels pacients arriben al diagnòstic en etapes localment avançades o molt avançades, quan els tractaments disponibles ja no són curatius i on l’índex de supervivència és del 15% als cinc anys.

Contacte Cirurgia Toracica

Ubicación y contacto
Ubicación

Secretaría de Neumología y Cirugía Torácica

Despachos: 4ª planta módulo 2

Sala de hospitalización: sala C2

Consultas externas: planta 3ª, módulo 5.

Contacto

Servicio de Cirugía Torácica

Teléfono: 93 556 57 44