Cirugía Torácica
L’Hospital de Sant Pau serà un dels tres primers centres catalans en posar en marxa el cribratge per detectar el càncer de pulmó en estadis inicials. Serà abans de finalitzar aquest any i ho farà en el marc del projecte CASSANDRA (Cancer Screening, Smoking Cessation and Respiratory Assessment), un programa pilot multicèntric que colidera amb altres hospitals i que s’ha presentat oficialment coincidint amb el Dia Internacional de la Lluita contra el Càncer de Pulmó. El projecte té una durada inicial de 5 anys i es calcula que a Catalunya es faran uns 20.000 cribratges en població de risc: a persones entre els 50 i els 75 anys fumadores o que hagin deixat de fumar en els darrers 15 anys.
Tots els centres adherits a CASSANDRA, com l’Hospital de Sant Pau i més de 40 altres d’arreu d’Espanya, estan integrats en el SNS, vinculats almenys a un Centre d’Atenció Primària, i disposen d’una Unitat o consulta de deshabituació tabàquica.
Sant Pau durà a terme el cribratge en persones d’alt risc, sense símptomes compatibles amb la presència d’aquest tumor i que compleixin els criteris d’inclusió, basats en l’edat i el tabaquisme: tenir entre 50 i 75 anys, ser fumador (amb una exposició al tabac acumulada d’almenys 20 paquets/any), o ser exfumador des de fa 15 anys (és l’interval de temps on es calcula que el risc de càncer de pulmó s’equipara al d’un no fumador).
“D’aquesta manera es preveu, a més del diagnòstic precoç del càncer de pulmó, de totes aquelles malalties respiratòries associades al tabaquisme. Ens permetrà obtenir dades per realitzar una anàlisi cost-efectiva a nivell nacional”, segons el Dr. Juan Carlos Trujillo, director del Servei Mancomunat de Cirurgia Toràcica de l’Hospital de Sant Pau i l’Hospital del Mar i un dels dos coordinadors del CASSANDRA, qui també assenyala que “el cribratge no és una alternativa a la deshabituació tabàquica, sinó una estratègia complementària, perquè és impossible concebre’l sense mesures de prevenció primària”.
Un cop els voluntaris hagin estat inclosos en el projecte CASSANDRA, es faran diverses proves: una primera avaluació que inclourà un qüestionari epidemiològic, una consulta de deshabituació tabàquica (en fumadors actius), una tomografia axial computada de baixa dosi (TCBD) i una espirometria. A més, es farà una TC anual durant almenys un període de 5 anys. En alguns centres, a més, es realitzarà una anàlisi de sang que permeti obtenir dades de biomarcadors que poden ser rellevants en el diagnòstic precoç de la malaltia.
El repte: incloure aquest cribratge en la cartera del SNS
L’objectiu de CASSANDRA és “demostrar la viabilitat i el cost-benefici del cribratge del càncer de pulmó al nostre país, proporcionant evidència científica i reclamant una actualització de l’estratègia nacional de càncer per plantejar la implementació estatal d’un programa poblacional de cribratge d’aquesta malaltia. Tot això quantificant el consum de recursos sanitaris que implica”.
El repte és, “en un termini de 5 anys, disposar de les eines perquè aquest cribratge sigui una realitat i s’inclogui en la cartera de serveis del SNS, igual que el de mama o de colon”, i en consonància amb les recomanacions del Pla Europeu de Lluita contra el Càncer. De fet, la iniciativa està inspirada en l’experiència acumulada a Europa i els EUA i en les recomanacions del consell assessor d’experts científics de la UE (Science Advice for Policy by European Academies – SAPEA) que aconsella la implementació progressiva del cribratge en els seus Estats membre.
A Espanya es diagnostiquen més de 31.000 nous casos de càncer de pulmó cada any i cada 20 minuts una persona mor per aquesta causa. De fet, causa més morts que els càncers de còlon, de mama i úter junts (segons la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica, SEOM). Més xifres: entre el 70% i el 80% dels pacients arriben al diagnòstic en etapes localment avançades o molt avançades, quan els tractaments disponibles ja no són curatius i on l’índex de supervivència és del 15% als cinc anys.
“Està demostrat que amb un diagnòstic en fases inicials (estadi I o II), augmenten les garanties de curació de la malaltia millorant les taxes de supervivència a 5 anys”, afirma el Dr. Trujillo. En els darrers 20 anys, diversos assajos internacionals han demostrat que la TCBD pot detectar aquest càncer en les seves fases inicials, quan es presenta en forma de petits nòduls al pulmó.
A banda d’això, estudis clínics recents han demostrat que el cribratge anual emprant aquesta tècnica d’imatge redueix la mortalitat entre un 18% i un 39%A més, aquesta prova també pot detectar precoçment altres patologies associades al tabaquisme, com l’arterioesclerosi coronària, la fibrosi pulmonar, l’emfisema o la MPOC, entre altres.
Qui està implicat en el projecte CASSANDRA?
CASSANDRA està impulsat des de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR), liderat pels doctors Juan Carlos Trujillo de l’Hospital de Sant Pau i Luis M Seijo, pneumòleg de la Clínica Universitat de Navarra i director de l’Any SEPAR de detecció precoç del càncer de pulmó, i té l’aval de 12 societats mèdiques dedicades al diagnòstic, tractament i recerca en càncer de pulmó:
• Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR)
• Societat Espanyola de Radiologia Mèdica (SERAM)
• Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (SEOM)
• Grup Espanyol de Càncer de Pulmó (GECP)
• Associació per a la recerca el Càncer de Pulmó en Dones (ICAPEM)
• Societat Espanyola d’Oncologia radioteràpica (SEOR)
• Societat Espanyola de Cirurgia Toràcica (SECT)
• Societat Espanyola de Medicina Familiar i Comunitària (semFYC)
• Societat Espanyola de Metges d’Atenció Primària (SEMERGEN)
• Societat Espanyola de Metges Generals i de Família (SEMG)
• Societat Espanyola d’Anatomia patològica (SEPAP-IAP)
• Associació Espanyola d’Endoscòpia Respiratòria (AEER)
També té el suport de l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC), de l’Associació Espanyola d’Afectats de Càncer de Pulmó (AEACaP), de la Ricky Rubio Foundation i la Word of Johan Cruyff. Segons el Dr. Trujillo, “és molt important que CASSANDRA sigui pioner a unir societats científiques i associacions de pacients a favor de la recerca i el diagnòstic precoç en càncer de pulmó”.
Ubicación y contacto
Secretaría de Neumología y Cirugía Torácica
Despachos: 4ª planta módulo 2
Sala de hospitalización: sala C2
Consultas externas: planta 3ª, módulo 5.
Servicio de Cirugía Torácica
Teléfono: 93 556 57 44