Noticias del Hospital de Sant Pau
La cefalea és el principal motiu de visita a les consultes de Neurologia i d’Atenció Primària i alguns casos són complicades, cròniques i refractàries al tractament habitual, per la qual cosa han de ser tractades per equips multidisciplinaris i amb un abordatge integral. És el cas de la cefalea en agrupament o del suïcidi, que afecta una de cada mil persones, i on un 10%-20% dels pacients pateix la forma crònica i refractària a tots els fàrmacs indicats a dosis òptimes. Avui, Dia Internacional de la Cefalea en Agrupament, destaquen que avui en aquests casos s’utilitzen tres tècniques quirúrgiques, on Sant Pau és centre de referència en totes elles: la radiofreqüència del gangli, l’estimulació dels nervis occipitals majors i l’estimulació cerebral profunda, amb el nombre més gran de pacients intervinguts fins ara de l’Estat espanyol.
La primera és la radiofreqüència, on s’actua sobre el gangli esfenopalatí (causant de la cefalea d’agrupament), “on som líders mundials amb el nombre més gran de pacients tractats. Actualment més de 50 pacients amb cefalea en agrupament crònica”, afirma el Dr. Robert Belvís, del Servei de Neurologia de Sant Pau.
La segona és l’estimulació dels nervis occipitals majors mitjançant elèctrodes col·locats a nivell subcutani i fixats a l’os occipital modulats mitjançant control extern, sent líders de l’Estat espanyol amb més de 40 pacients tractats en més de 14 anys d’experiència.
“I, la tercera, és l’estimulació cerebral profunda, amb la implantació d’elèctrodes d’estimulació en l’hipotàlem posterior ipsolateral per trepanació i emprant extereotàxia en els casos que no responen a les altres tècniques anteriors, on hem tractat més de 14 pacients, amb més de 16 anys d’experiència i sent líders a Espanya”, explica la Dra. Noemí Morollón, coordinadora de divulgació del Servei de Neurologia de la Unitat de Cefalees de Sant Pau.
Tot això amb un equip multidisciplinari i transversal i amb un Comitè de Dolor Craniofacial integrat per la Clínica del Dolor i per professionals de diferents Serveis assistencials: Neurologia, Neurocirurgia, Neuropsiquiatria y Psicologia Clínica, que avalua cada cas individualment per fer un tractament el més personalitzat possible en base a les característiques de cada pacient i aconseguir, d’aquesta manera, els millors resultats.
Estimulació cerebral profunda amb tractografia: efectivitat del 79% en el control del dolor
A més, amb la novetat que si abans aquestes cirurgies -sobretot la d’estimulació cerebral profunda- s’iniciaven amb un TC cranial que es superposava a una ressonància cerebral, ara s’empra una tractografia, una tècnica de modelatge en imatges 3D que permet veure les vies nervioses i fer una intervenció de màxima precisió.
“Això ens permet veure no només l’hipotàlem posterior, on cal col·locar els elèctrodes, sinó veure tots els feixos de fibres d’aquesta zona i identificar quina és la regió del cervell més adequada. D’aquesta manera, la intervenció és molt més precisa i aconseguim una major efectivitat i seguretat”, explica el Dr. Juan Aibar, adjunt del Servei de Neurocirurgia de Sant Pau. “De fet, fins i tot en els malalts que ja havíem intervingut fa anys hem revisat que la col·locació dels elèctrodes fos la correcta i, en aquells casos on no ho era, hem corregit la posició”, segons el Dr. Rodrigo Rodríguez, adjunt del Servei de Neurocirurgia de Sant Pau.
L’efectivitat d’aquesta tècnica, de l’estimulació cerebral profunda amb tractografia, del control del dolor és del 79%; a més, és una cirurgia molt segura i, tot i que els pacients no estan curats de la seva malaltia aconsegueixen millorar molt la seva qualitat de vida.
Centre de referència en docència i recerca en aquestes tècniques
La corba d’aprenentatge dels professionals és cabdal, de manera que en aquest àmbit concret Sant Pau també ha esdevingut un centre de referència en docència i recerca. En docència, ha organitzar l’únic curs de formació focalitzat en les teràpies semi invasives i quirúrgiques en cefalees i neuràlgies -la darrera edició, la tercera, va tenir lloc el desembre de 2022 amb més de seixanta assistents de tota Espanya, amb l’aval de la Sociedad Española de Neurología (SEN) i la Societat Catalana de Neurologia (SCN) i combinant la teoria amb la pràctica i cirurgies en directe. A més, també han publicat l’únic llibre en castellà sobre el tema: “Manual pràctic de procediments invasius i quirúrgics en cefalees i neuràlgies” publicat l’any 2018.
Recentment, la Unitat de Cefalees també ha creat un grup de recerca per a la investigació dels circuits cerebrals implicats en la millora d’aquells pacients que han estat sotmesos a tècniques de neuromodulació.
Otras noticias:
-
30/12/2024Els nens i nenes de Sant Pau reben la visita dels jugadors del primer equip de futbol masculí del FC BarcelonaLeer noticia
-
20/12/2024Convocatòries 2024Leer noticia
-
17/12/2024A Sant Pau, aquest Nadal, apropem-nos mésLeer noticia
-
17/12/2024La Dra. Susana Martínez, directora de la Unitat de Cures Pal·liatives de Sant PauLeer noticia
-
16/12/2024Ja et pots presentar a la convocatòria de llocs resultants de la Fase 3Leer noticia