Ruta de navegación

Tornar a Actualitat

Llistat Noticies titol

Noticias del Hospital de Sant Pau

Actualidad

null Sant Pau desenvolupa un farmac que destrueix en animals amb cancer les cellules metastatiques sense perjudicar les sanes

Actualidad
16/06/2019
Sant Pau desenvolupa un fàrmac que destrueix en animals amb càncer les cèl·lules metastàtiques sense perjudicar les sanes

El Grup de recerca d’Oncogènesi i Antitumorals, de l'Institut de Recerca de l'Hospital de Sant Pau-IIB Sant Pau, liderat pel Dr. Ramon Mangues, ha desenvolupat el primer fàrmac de mida nanomètrica que és selectivament antimetastàtic. Aquest nou medicament s'ha provat en animals i els resultats són esperançadors: preveu les metàstasis i a més indueix la mort de les que ja estan en marxa. Aquesta investigació necessita completar-se amb altres fons per arribar a que la clínica sigui una realitat.

La quimioteràpia actual afecta tant a les cèl·lules tumorals com a les sanes. En canvi, la nova nanomedicina fàrmac no causa toxicitat perquè es comporta com un dron: escaneja les cèl·lules de l'organisme a la recerca del seu objectiu i només elimina les malignes; les sanes surten indemnes. A més, bona part del medicament s'acumula en el tumor, el que pot evitar molts dels efectes secundaris de la quimioteràpia convencional.

La precisió del nou tractament és possible gràcies a l'ús d'un nanoconjugat, format per nanopartícules proteiques unides a un fàrmac quimioteràpic molt potent, que aconsegueix el direccionament i el lliurament selectiu del medicament. En concret es dirigeix únicament i exclusivament cap al receptor de membrana CXCR4, que es troba sobreexpressat en la membrana de les cèl·lules mare metastàsiques, això és, les que tenen capacitat d'iniciar i mantenir les metàstasis. D’aquesta manera, s'aconsegueix eliminar selectivament les cèl·lules responsables del començament i el manteniment de les metàstasis.

El nou fàrmac s'ha provat en un model murí de càncer colorectal amb metàstasi al pulmó, fetge, peritoneu i als ganglis limfàtics. També ha funcionat en animals amb leucèmia, limfoma i càncer d'endometri.

En un parell d'anys, els investigadors confien a poder provar-ho en humans i esperen que tingui un elevat impacte en el tractament oncològic, perquè les teràpies actuals ofereixen un control molt limitat de les metàstasis i s'associen amb efectes adversos greus. A més, creuen que el nanoconjugado podria ser útil en més de 20 tipus de càncers.

Fons públics i privats per poder iniciar un Assaig Clínic Fase I
Per poder posar en marxa aquest estudi de Fase I (en persones), els investigadors han fundat la spinf-off Nanoligent, empresa creada amb tecnologia desenvolupada en col·laboració entre l'Institut de Recerca de l'Hospital de Sant Pau-IIB Sant Pau i la Universitat Autònoma de Barcelona, mitjançant el professor Antonio Villaverde i la doctora Esther Vázquez, amb la implicació del CIBER-BBN i la ICTS Nanbiosis. També han aconseguit un projecte Reptes del Ministeri d'Economia i Empresa. 

La Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica (SEOM) estima que l'any 2035 hi haurà 315.000 nous casos de càncer anuals. A dia d'avui no hi ha al mercat fàrmacs que eliminin selectivament les metàstasis, i la disseminació metastàtica és la responsable de la major part de morts en pacients oncològics.

El grup ha comptat amb el suport de la Unitat de Transferència i Innovació de l'IIB Sant Pau que és membre de la Plataforma d'Innovació en Tecnologies Mèdiques i Sanitàries de l'Institut de Salut Carlos III, ITEMAS.

Veure vídeo

Home Formulari Iframe-es