Sant Pau participa activament en una extensa xarxa dels principals hospitals cardiovasculars de nou països europeus que estan treballant junts en l'assaig EURO SHOCK per determinar l'eficàcia i el cost-benefici d’ECMO (Oxigenació per Membrana Extracorpòria) implantada precoçment en pacients amb xoc cardiogènic. Recentment els investigadors es van reunir a la Royal Society of Medicine de Londres per als últims preparatius abans de l inici d l'assaig. L'objectiu de reclutament és aleatoritzar a més de 400 pacients en 34 mesos a partir l'1 de febrer de el 2019.
Cada any a tot Europa, més de 50.000 pacients són diagnosticats amb xoc cardiogènic. Les dones i la gent gran són els grups de pitjor pronòstic en cas de patir aquesta greu afecció. El xoc cardiogènic és un estat clínic i hemodinàmic molt complex de falta de reg sanguini dels òrgans més importants del cos humà a causa d'un infart de miocardi massiu. L'últim gran avenç en aquest camp data de fa gairebé 20 anys, quan es va demostrar que la reobertura urgent de l'artèria coronària closa que causava l'infart de miocardi i que conduïa al desenvolupament del xoc cardiogènic millorava el pronòstic. Malgrat diversos intents recents amb diferents tècniques per millorar la supervivència d'aquesta població, cap d'elles ha aconseguit demostrar una millora significativa de la mortalitat. La majoria dels pacients amb xoc cardiogènic acaben amb insuficiència orgànica multisistèmica, sent la taxa de mortalitat per aquesta afecció al voltant del 50% durant els primers 30 dies després de l'aparició del quadre clínic.
El projecte EURO SHOCK, finançat per la UE, és el primer assaig clínic a gran escala que investiga la implementació precoç de la oxigenació de la membrana extracorpòria (ECMO, per les sigles en anglès) com una possible intervenció per reduir la mortalitat associada al xoc cardiogènic. ECMO és una forma de suport circulatori mecànic en la qual s'extreu sang desoxigenada de les venes del pacient i després de ser enriquida amb oxigen, s'administra directament al sistema arterial, preservant així els òrgans crítics del cos durant la fase més crítica de la malaltia. En aquest assaig d'àmbit europeu, els pacients rebran una revascularització immediata per obrir l'artèria bloquejada (angioplàstia amb stent) que està causant l'atac cardíac i després, després del consentiment, se'ls aleatoritzarà a rebre un tractament estàndard o un tractament estàndard associat a la implantació d’ECMO en les primeres hores després del diagnòstic de xoc cardiogènic.
El projecte està liderat pel Investigador principal Prof. Anthony Gershlick de la Universitat de Leicester i el reclutament de l'assaig està coordinat per dotze hospitals universitaris líders, amb el suport de dos companyies.
Els nostres socis del projecte en EURO SHOCK són: accelopment AG (CH), Azienda Ospedaliera Papa Giovanni XXIII (IT), Chalice Medical Limited (UK), Deutsches Herzzentrum München (DE), Universidad de Glasgow (UK), Consorci Institut d'Investigacions Biomediques August Pi I Sunyer (ES), Katholieke Universiteit Leuven (BE), Ludwig-Maximilians Universität München (DE), Paula Stradina Kliniska Universitates Slimnica (LV), University of East Anglia (UK), Universitetet i Tromsø (NO), University of Leicester (UK), Universitat Politecnica de Catalunya (ES), Universitair Ziekenhuis Antwerpen (BE).
EURO SHOCK ha rebut finançament del programa de recerca i innovació Horitzó 2020 de la Unió Europea en virtut de l'acord de subvenció núm 754.946.
Otras noticias:
-
23/01/2025Experts mundials en radiologia analitzen a Sant Pau la revolució tecnològica de l’especialitatLeer noticia
-
23/01/2025Sant Pau, ha rebut l’acreditació com a Hospital d’Aguts pel Departament de SalutLeer noticia
-
22/01/2025L’actriu Anna Barrachina i les periodistes Laura Fa i Núria Bacardit, protagonistes del pròxim Sant Pau Talks sobre el càncerLeer noticia
-
20/01/2025Conèixer qui tenim al costat ens apropaLeer noticia
-
16/01/20255a. Edició del taller de tècniques semi-invasives i quirúrgiques en cefalees i neuràlgiesLeer noticia