Ruta de navegación

Tornar a Actualitat

Llistat Noticies titol

Noticias del Hospital de Sant Pau

Actualidad

null Sant Pau porta a terme un programa pilot terapèutic amb gossos per millorar el tractament dels seus pacients

Actualidad
01/02/2023
Sant Pau porta a terme un programa pilot terapèutic amb gossos per millorar el tractament dels seus pacients

L'Hospital ha engegat un programa terapèutic pilot amb gossos amb la col·laboració del Centre de Teràpies Assistides amb Cans (CTAC), i el suport de la Direcció Infermera de l’Hospital, per tal d'oferir als pacients un pla terapèutic amb cans com a element facilitador en els seus tractaments. Tant en infants com en adults s'ha detectat amb la teràpia assistida amb animals una major estimulació en el desenvolupament psicomotor, millor comunicació no verbal i majors nivells d'autoestima, interacció i competències socials.

Aquest projecte ha estat liderat per la Unitat de Teràpia Ocupacional i la Unitat de Conductes Addictives i, actualment, es porta a terme a la Unitat de Recursos Comunitaris Dr. Pi i Molist. Es tracta d’una iniciativa que permet desenvolupar tractaments per a persones, adults i infants, amb patologies diferents.

“La teràpia estimula la interacció no només amb el gos, sinó també entre ells. Els usuaris de la Unitat de Recursos Comunitaris Dr. Pi i Molist que hi participen són persones amb trastorns mentals severs que afecten la seva funcionalitat diària i les seves relacions socials. Aquestes activitats amb gossos propicien un clima per treballar en grup i els aporten tant beneficis personals i d’acceptació com facilitats per iniciar un contacte físic i verbal. Es tracta d’exercicis molt dinàmics per potenciar les habilitats comunicatives, l’expressió corporal,  treure’ls del seu aïllament i reforçar la seva autoestima”, ens explica Judith Balaguer, infermera de salut mental de la Unitat de Recursos Comunitaris Dr. Pi i Molist, del Servei de Psiquiatria de Sant Pau.

 

Es crea un vincle amb el gos, adquireixen la responsabilitat de cuidar-lo, hi ha un component afectiu amb l’animal que els aporta benestar. “L’objectiu d’aquestes teràpies és treballar i crear conductes de salut mental positives, que impliquin potenciar l’àmbit de l’autonomia personal, la satisfacció i diferents tipus d’habilitats comunicatives, d’interacció social o resolució de conflictes... el nostre propòsit és aconseguir que tot allò que passa a les sessions sàpiguen després aplicar-ho a la seva vida, al seu dia a dia”, comenta Judith Balaguer, qui a més d’aquestes sessions pràctiques, està portant a terme un estudi per avaluar els efectes positius de la teràpia assistida en persones amb problemes de salut mental.

Segons diversos estudis científics, la relació pròxima amb els animals genera efectes positius a la salut humana amb un increment significatiu del comportament prosocial i l'afectivitat interpersonal. Tant en infants com en adults s'ha detectat una major estimulació en el desenvolupament psicomotor, millor comunicació no verbal i majors nivells d'autoestima, interacció i competències socials.

 

Els usuaris de Teràpia Ocupacional

D’altra banda, des de la Unitat de Teràpia Ocupacional “s’entén el tractament de les persones a través d'activitats que siguin significatives per a la seva trajectòria vital, els seus interessos o motivacions, i considerem que la teràpia amb gossos ensinistrats específicament per això pot ser una molt bona eina per a alguns usuaris, sumada a tots els recursos que ja tenim", explica Yolanda Calle, terapeuta de la Unitat de Teràpia Ocupacional, del Servei de Medicina Física i Rehabilitació de Sant Pau.

Els usuaris de Teràpia Ocupacional que es poden beneficiar d'aquest tractament són tant infants com adults, amb patologies diferents. “Per exemple, en el cas de nens amb l’espectre autista (TEA) ens permet afavorir aquesta comunicació, l’atenció i fins i tot a treballar per millorar les seves conductes alimentàries. En adults amb processos de tractaments oncològics, els gossos els ajuden a adherir-se al seu tractament, a animar-los en un moment complicat de les seves vides i, en persones que tenen problemes de mobilitat per alguna malaltia neurològica, a guanyar equilibri, mobilitat,  integrar els membres afectats a causa de la patologia, i a ajudar-los en els seus aprenentatges”, confirma Yolanda Calle.

 

 

A la Unitat de Conductes Addictives

En el camp de les addiccions, la teràpia amb gossos en línies generals ha estat molt productiva “especialment per a tractaments de pacients amb trastorns per consum de substàncies, perquè ens ha permès millorar la seva autoestima, els ha ajudat a empoderar-se pel que fa a la responsabilitat en activitats de la vida quotidiana, millorar la seva autocura i la seva autocompassió", afirma Sandra de Andrés, infermera de la Unitat de Conductes Addictives, del Servei de Psiquiatria de Sant Pau.

Molts dels pacients de toxicomanies han perdut la seva confiança en ells mateixos i el fet de ser capaços d'ocupar-se d'un altre ésser, en aquest cas del gos, i fer-ho bé, els reforça aquesta confiança. "També els ha ajudat a disminuir els nivells d'ansietat i estrès i això és molt beneficiós en aquest tipus de pacients. El gos et dona un amor incondicional, no et jutja i, per tant, genera un vincle especial amb els pacients i els reforça la seva autoestima, els impulsa a anar més enllà", explica de Andrés.

"Una altra de les esferes molt minvades és l'autocura, l'estètica i la higiene... una de les activitats de la teràpia és ocupar-se de l'animal, el fet de tornar a activar rutines oblidades els
empeny després a tornar a fer-se càrrec d'ells mateixos", comenta Sandra de Andrés. A recuperar aquells hàbits saludables a través de la seva cura: passejar, banyar-se, escoltar música...

 

Un treball en equip
Els tècnics del CTAC que porten els gossos a Sant Pau són professionals amb formació com a fisioterapeutes, terapeutes ocupacionals, psicòlegs, etc., especialitzats en teràpia assistida amb animals, que tenen la funció d'optimitzar el rendiment terapèutic que pot donar el gos, seguint els objectius que fixen els professionals assistencials de Sant Pau.

La teràpia assistida amb animals és una experiència multisensorial per al pacient, resultant de la presència de l'animal, el qual afegeix estímuls cinètics, auditius, visuals i olfactoris a l'ambient. Els animals veuen satisfetes les seves necessitats bàsiques, s'involucren en una activitat que els resulta estimulant, i mantenen els seus nivells de benestar i salut gràcies al temps dedicat al pacient.

El llistat d'evidències sobre els beneficis de la presència i interacció amb animals per als humans va creixent cada dia. Aquesta teràpia pot ajudar, tant en infants com en adults, a mitigar el dolor, a combatre l'estat d'ànim baix, la desmotivació i els trastorns d'ansietat, així com els nivells alts d'estrès. També ajuda en el treball de motricitat fina (per exemple, existeixen eines especials: armilles que els pacients han de posar a l'animal, de manera que hauran de cordar botons i cremalleres, entregar premis amb cullera, pinces...); en el treball de motricitat gruixuda (per exemple, posar objectes del gos a les butxaques de la seva armilla, jugar a la pilota, etc.); en el de coordinació gran en extremitats superiors (raspallar, posar colònia, posar llaços, demanar habilitats...) o en el de reeducació de la marxa (realitzar un circuit junt amb el gos, passejar-lo, jocs que impliquin desplaçament). També ajuda en casos de trastorn de la conducta, baixa adherència al tractament, dificultats en les habilitats socials o en la realització d'activitats de la vida diària.



 

 

Home Formulari Iframe-es