NOTICIAS

null Dia mundial dels tumors cerebrals

NOTICIAS
08/06/2023
Dia mundial dels tumors cerebrals

Sant Pau s’adhereix, avui 8 de juny, al Dia Mundial dels Tumors cerebrals. Un tumor cerebral és el creixement d’una massa de cèl·lules anormals que comença en el cervell. Pot ser tan benigne, és a dir, no cancerós, com a maligne, que contén cèl·lules canceroses de creixement molt ràpid. La detecció precoç i el tractament adequat són fonamentals en la lluita contra aquests tumors.


La Unitat de Tumors Cerebrals, del Servei de Neurocirurgia de Sant Pau, compta amb un equip de professionals especialitzats que porten a terme unes 200 intervencions de tumors cerebrals l’any.

Sant Pau és centre de referència gràcies a l’experiència i excel·lència dels seus professionals que treballen, a més, amb una tecnologia d’última generació. L’Hospital suma una elevada taxa d’èxit d’intervencions i acull casos d’alta complexitat derivats d’altres centres.

Sant Pau disposa també amb un Comitè de Tumors que valora cada cas de forma individualitzada i que compta amb especialistes dels Serveis d’Oncologia Mèdica, Oncologia Radioteràpica, Neuroradiologia, Medicina Nuclear, Anatomia Patològica, Neurologia i Pediatria.

 

Sobre els tumors cerebrals

Els tumors cerebrals augmenten considerablement entre els 50 i els 74 anys i, en la majoria dels casos, estan associats a l’edat. Alguns són primaris, és a dir, el seu origen té lloc al mateix cervell. Per contra, existeixen tumors que originàriament apareixen en una part del cos i que, per metàstasi, han arribat al cervell.

La velocitat amb la qual creix i avança un tumor cerebral varia en funció del tipus i la persona, i la seva velocitat de creixement i la seva ubicació determinaran com afecta el sistema nerviós

Existeixen diferents tipus de tumors cerebrals, i depenent d'això l'especialista en Neurocirurgia aplicarà un tractament o un altre:

1. Tumor cerebral bo o dolent: aquesta és una de les classificacions més importants, ja que existeixen alguns tumors que permeten tenir-los sota estudi i altres que obliguen a indicar un tractament més agressiu.
2. Tumor cerebral primari o secundari: els primaris són aquells que es formen originàriament en el cervell, és a dir, no venen de cap altre lloc. Per contra, els secundaris són originats en un altre òrgan, és a dir, són metastàsics de tumors formats en un altre òrgan, generalment el pulmó, la mama, el còlon i la pell (melanoma).
3. Tumor cerebral intra-axial o extra-axial: els primers consisteixen en lesions localitzades dins del cervell i els més freqüents són el glioma (sent el Glioblastoma el més freqüent) i la metàstasi cerebral. Per contra, els extra-axials es localitzen en un espai existent entre el cervell i l'os del crani. Aquests solen ser benignes però la seva localització pot dificultar l'extracció. Les lesions extra-axials més freqüentes són Meningioma, Neurinoma i Adenoma d'hipòfisi.

 

Què pot produir aquests tipus de tumors?

Les causes de la majoria de tumors cerebrals són desconegudes, no obstant existeix un nombre de factors i riscos que poden incidir en l’increment de les possibilitats de desenvolupar aquests tipus de lesions. Els factors poden ser l’edat, l’exposició a depèn de quin tipus de radiacions (encara que en un nombre molt reduït de casos), i condicions genètiques, entre d’altres.

 

Símptomes de la presència d'un tumor cerebral

Les manifestacions clíniques d’un tumor cerebral s’agrupen en tres tipus:
1. Símptomes generals: apareixen quan l'organisme està intentant lluitar contra el tumor. Els més habituals són: cansament, pèrdua d’apetit, mal de cap, signes d’augment de pressió dins el cap (acompanyat de nàusees i vòmits), fotofòbia.
2. Símptomes focals: es produeixen en la zona on està creixent el tumor. Els exemples més comuns són la dificultat per al llenguatge o la pèrdua de força d'una extremitat.
3. Símptomes irritatius: es tracta de crisis epilèptiques que sorgeixen com a resposta de la irritació del cervell. Aquestes crisis poden ser focals, quan només afecten una zona del cervell, per la qual cosa el pacient manté el seu nivell de consciència; o generalitzades, quan s'altera l'estat de consciència del pacient.

 

Signes d’alerta
La simptomatologia dels tumors cerebrals varia d'una forma àmplia en funció de la grandària, la velocitat de creixement i la ubicació exacta del tumor.

• Mals de cap que es tornen progressivament més severs i intensos, un signe d’alerta és si et desperten a la nit. 
• Nàusees i vòmits deguts a la pressió cranial.
• Problemes de visió, pèrdua de visió perifèrica i visió doble.
• Pèrdua gradual de la sensibilitat o el moviment d'un braç o cama.
• Dificultat per a mantenir coordinació i equilibri.
• Dificultat en la parla.
• Confusió i desorientació a l'hora de tractar amb assumptes i temes quotidians.
• Canvis de personalitat i/o comportament.
• Convulsions.
• Problemes auditius.

La detecció precoç i el tractament adequat són fonamentals en la lluita contra els tumors cerebrals

 

Com és el diagnòstic d'un tumor cerebral?

La prova fonamental per a poder detectar un tumor cerebral és la Ressonància Magnètica, que no sols permet visualitzar-lo sinó també realitzar una planificació de la cirurgia. A més, es pot dur a terme una tractografia, que serveix per a avaluar les vies més importants del cervell, com la motora, visual, sensitiva i la via del llenguatge.

D'altra banda, hi ha en l'actualitat altres opcions diagnòstiques com el TAC cranial, que permet moltes vegades el primer diagnòstic, arteriografia, per a detectar tumors que es componen de vasos sanguinis, o PET-*TAC corporal, que consisteix en un estudi corporal, fonamental en els casos de tumors cerebrals generats per una metàstasi.

 

Quin és el seu tractament?

Per oferir un correcte tractament és imprescindible fer un bon diagnòstic. A més, els tractaments dels tumors cerebrals han de ser realitzats per professionals experts en Neuro-Oncologia per a aconseguir els millors resultats possibles.

És molt complicat realitzar una consideració general de com s'han de tractar els tumors cerebrals, ja que depèn de cada subtipus. No obstant això, quan està indicat el tractament quirúrgic dels tumors cerebrals (microcirurgia) sol ser el pilar fonamental del tractament perquè no sols és el tractament més important si no que permet el diagnòstic final que tipus de tumor cerebral ens estem enfrontant.
 

HOSSPAU Menu

Actualidad

ncg-contacte

Ubicación y Contacto
Secretaría de Neurocirugía

Bloque A, planta 4, módulo 4.

Teléfono: 93 556 56 98

Fax: 93 556 56 07

correo secretaría: neurocirurgia@santpau.cat

Consulta externa

Bloque A, planta 1. Módulo 2, despachos 12 y 13

 

Sala Hospitalitzación

Sala C3, bloque C, planta 3.

Teléfono extensión: 93 553 73 18