El Servei de Pneumologia i Al·lèrgia compta, des d’aquest octubre, amb una àrea específica per als pacients de l’UCRI (Unitat de Cures Respiratòries Intermèdies). Ubicada a la planta d’hospitalització C3. El nou espai disposa de 6 habitacions -dues dobles i quatre individuals- destinades als malalts respiratoris amb insuficiència respiratòria aguda o crònica aguditzada per una malaltia primàriament respiratòria que requereixen monitoratge i tractament complex.
“La creació d’aquest espai ha suposat un salt qualitatiu molt important en l’atenció dels nostres pacients. Ens ha permès poder atendre amb major seguretat a malalts amb cures respiratòries més complexes dels que s’atenen en l’hospitalització convencional. La nova UCRI disposa d’un sistema de monitoratge específic individualitzat i un dimensionament de la plantilla que permet adequar el millor professional a les necessitats dels nostres malalts”, comenta la Dra. Patricia Peñacoba, coordinadora en funcions de l’UCRI. “El flux de treball per a nosaltres és molt més àgil i, a més, sense córrer riscos, que és fonamental”. Des del punt de vista mèdic la Unitat compta amb un equip de tres pneumòlogues, les doctores Patricia Peñacoba, Paula Pujal i Carme Puy, que estan formades específicament per portar aquesta Unitat. “La comunicació és molt més fluida entre tots els nostres equips: mèdics, infermers, fisioterapeutes i TCAIs” assegura Peñacoba.
“Les infermeres i TCAIs som professionals imprescindibles, amb coneixements i preparació per atendre els pacients més complexos a l’UCRI. La nostra experiència i dedicació garanteixen una atenció de qualitat i el benestar de les persones, i ho fem amb orgull i compromís”, explica Javi Pérez, supervisor d’Infermeria del Servei de Pneumologia i Al·lèrgia.
Les noves habitacions de l’UCRI, ubicades davant del control d’Infermeria, poden assumir fins a vuit pacients, totes amb monitoratge que es veu directament en l’estació d’Infermeria on es realitza el treball multidisciplinari. “Aquestes prestacions i dotació de professionals permeten tenir malalts amb suport respiratori no invasiu i invasiu per traqueostomia que es troben en una situació clínica entre la planta convencional i la Unitat de Cures Intensives” explica la Dra. Peñacoba.
La Unitat de Ventilació de Sant Pau, fundada pel Dr. Antonio Antón en equip amb la Dra. Rosa Güell fa ja més de 25 anys, ha anat assumint cada vegada més pacients amb cures respiratòries més complexes. “Cal pensar d’on venim, d’una Unitat de Ventilació Domiciliària que compta amb més de 400 malalts ventilats a domicili, que ens ha fet agafar cert bagatge per assumir pacients amb patologies més complexes. Els pacients que ingressen a l’UCRI requereixen unes cures més especialitzades i una vigilància més estreta de la que pots oferir en una sala d’hospitalització convencional. Assumim sobretot aquells pacients que empitjoren en planta d’hospitalització o que ingressen des d’Urgències requerint suport respiratori i que necessiten una vigilància més acurada; o aquells que es traslladen de les àrees de Crítics, de la REA o postoperats que es troben en un procés complex de rehabilitació respiratòria. Ara ho podem fer amb seguretat. La millora en l’atenció al malalt en aquest cas és molt important. Com a professional saps que el malalt està millor vigilat i, a més, pots oferir-li el temps de cures que necessita per la seva complexitat”, clou la Dra. Patricia Peñacoba.
“Ens trobàvem amb pacients d’UCRI que requerien més dedicació infermera per la complexitat de les seves patologies. Amb la creació de la UCRI, hem estructurat un espai específic que permet a les infermeres atendre cada cas amb la cura que necessita. En aquest entorn, les professionals poden identificar ràpidament els pacients amb necessitats especials o major complexitat i agrupar-los per garantir una atenció òptima. Aquesta nova organització ens ha permès millorar la qualitat i la seguretat en l’atenció als nostres pacients. Això també ens ha permès organitzar-nos millor”, aclareix Javi Pérez, qui assegura que “per a mi la creació d’aquesta Unitat suposa un reconeixement de les infermeres que assumeixen aquest grau de complexitat i que, a més, batallen dia a dia, i en un àmbit global l’oportunitat de treballar en equip de forma més eficient. La creació de l’UCRI ens ha permès obrir calaixos i començar a treballar per a millorar no només l’UCRI sinó també tota la dinàmica d’hospitalització”.