Ruta de navegación

Xerrades Alzheimer

Publicador de contenidos

null Sant Pau participa en un estudi internacional publicat a la prestigiosa revista The Lancet

Publicador de contenidos
06/09/2023
Sant Pau participa en un estudi internacional publicat a la prestigiosa revista The Lancet

Un grup d’investigadors de diversos Serveis de l’Hospital de Sant Pau i del Grup de Recerca en Epidemiologia Clínica, Salut Pública i Atenció Primària de l’IIB Sant Pau ha publicat un estudi a la revista The Lancet que aporta resultats esperançadors sobre la colquicina com a reductor de les complicacions cardiovasculars en pacients intervinguts d’una cirurgia toràcica major. En aquest treball, titulat “Efecte de la colquicina sobre la fibril·lació auricular perioperatòria i la lesió miocàrdica posterior a cirurgia no cardíaca en pacients sotmesos a cirurgia toràcica major (COP-AF): assaig aleatoritzat internacional”, hi han participat 45 hospitals d’11 països d’arreu del món. A l’Estat espanyol hi han pres part 7 centres i 765 pacients, 275 d’ells procedents de Sant Pau, sent un dels principals centres reclutadors. 

L’estudi COP-AF és un gran assaig clínic internacional i multicèntric que ha inclòs pacients sotmesos a cirurgia toràcica a qui se’ls va administrar un antiinflamatori com la colquicina versus placebo per reduir el risc de fibril·lació auricular (FA - una arrítmia cardíaca) perioperatòria o de lesions miocàrdiques després de cirurgia no cardíaca (MINS – Myocardial injury after non cardiac surgery). La FA perioperatòria i el MINS tenen una incidència aproximada del 10% i del 20% respectivament i són complicacions comunes després d’una cirurgia toràcica major. 

Uns nivells elevats de biomarcadors inflamatoris s’han associat a un major risc de FA perioperatòria i MINS. I, en aquest sentit, l’estudi COP-AF ha provat la hipòtesi que el tractament antiinflamatori podria reduir la incidència d’aquestes dues importants complicacions.

L’assaig ha inclòs un total de 3.209 pacients de 55 anys o més en 45 hospitals d’11 països de tot el món (Àustria, Bèlgica, Canadà, Xina, Colòmbia, Itàlia, Malàisia, Pakistan, Espanya, Suïssa i els Estats Units). A Espanya, hi ha participat 7 hospitals i un total de 765 pacients, 275 d’ells de l’Hospital de Sant Pau, sent un dels principals reclutadors d’aquest estudi. 

Els resultats de la investigació s’han presentat al Congrés de la Societat Europea de Cardiologia (ESC), que ha tingut lloc recentment a Amsterdam (Països Baixos), de la mà del principal investigador internacional -el Dr. David Conen, científic del Population Health Research Institute (PHRI) i professor associat de Medicina de la Universitat McMaster (Hamilton, Canadà). 

Els principals investigadors per part de l’Hospital de Sant Pau i l’IIB Sant Pau han estat el Dr. Juan Carlos Trujillo i la Dra. Elisabeth Martínez-Tellez, del Servei de Cirurgia Toràcica de l’Hospital, i la Dra. Ekaterine Popova, del Grup de Recerca en Epidemiologia Clínica, Salut Pública i Atenció Primària de l’IIB Sant Pau. Tots ells han treballat en col·laboració amb els professionals dels Serveis de Cirurgia Toràcica (Dr. Josep Belda Sanchis, Dra. Alejandra Libreros, Dra. Georgina Planaz, Dra. Esther Cladellas i Dr. Mauro Guarino), Epidemiologia (Dr. Gerard Urrutia, Dra. Melixa Medina i Ibell Araúz), Anestesiologia i Reanimació (Dra. Ana Parera, Dra. Marta Argilaga, Dr. Josep Mª Gil i Dra. Gracia Herranz), Infermeria (Anna Rovira i Asunción Turró), Cardiologia (Dr. Jose Guerra, Dra. Zoraida Moreno, Dr. Francisco Méndez, Dr. Jesús Àlvarez), Traumatologia (Dra. Aranzazu González), Neurologia (Dra. Anna Ramos-Pachón), Bioquímica Clínica (Dr. Álvaro García) i Farmàcia (Ainhoa Rodríguez-Arias i Nuria Berga).  

 


Els principals resultats obtinguts en l’estudi 

La meitat dels pacients es van assignar a l’atzar per rebre 0.5 mg de colquicina i l’altra meitat per rebre un placebo coincident. El personal investigador i els pacients desconeixien l’assignació del tractament. La primera dosi del tractament de l’estudi s’administrava dins les 4 hores abans de la cirurgia i es continuava dos cops al dia durant un total de 10 dies. 

La FA clínicament important va ocórrer en 103 dels 1.608 (6.4%) pacients assignats a colquicina i en 120 dels 1.601 (7.5%) pacients assignats a placebo, quocient de riscos (HR) 0.85 (interval de confiança del 95% [CI] 0.65 a 1.10), p=0.22. El MINS va ocórrer en 295 (18.3%) pacients assignats a colquicina i en 325 (20.3%) pacients assignats a placebo, HR 0.89 (95% CI 0.76 a 1.05), p=0.16. Tanmateix, el resultat compost de FA clínicament important o MINS va ocórrer en 360 (22.4%) pacients en el grup de colquicina i en 415 (25.9%) pacients en el grup de placebo (HR 0.84; 95% CI 0.73 a 0.97), p=0.02.

El Dr. Juan Carlos Trujillo, cap clínic del Servei de Cirurgia Toràcica de Sant Pau i uns dels principals investigadors de l’estudi, assenyala que “tot i que la colquicina no va reduir significativament la incidència dels resultats co-primaris de FA perioperatòria clínicament important o MINS, sí que va reduir significativament el compost dels dos resultats co-primaris”

La Dra. Ekaterine Popova, investigadora del Programa d’Epidemiologia, Salut Pública i Atenció Primària de l’IIB Sant Pau, afirma que “si bé no és definitiu, els resultats generals de l’assaig proporcionen un senyal esperançador de benefici per a la colquicina en reduir la incidència de complicacions cardiovasculars adverses en pacients sotmesos a cirurgia toràcica major”. I afegeix que “la colquicina va augmentar significativament el risc de diarrea no infecciosa, però les dades indiquen que aquests episodis van ser temporals i lleus"

Les complicacions cardiovasculars adverses són les més comunes entre els 300 milions de pacients que se sotmeten cada any a cirurgia no cardíaca a tot el món. Segons els experts, calen intervencions amb urgència per reduir aquest risc. Els resultats d’aquest assaig recolzen la importància de seguir investigant el paper de la colquicina en la prevenció d’aquests episodis en pacients sotmesos a cirurgia no cardíaca.

 

Referències bibliogràfiques: 

David Conen, Michael Ke Wang, Ekaterine Popova, Matthew T V Chan, Giovanni Landoni, Juan P Cata, Cara Reimer, Sean R McLean, Sadeesh K Srinathan, Juan Carlos Trujillo Reyes, Ascension Martín Grande, Anna Gonzalez Tallada, Daniel I Sessler, Edith Fleischmann, Barbara Kabon, Luca Voltolini, Patrícia Cruz, Donna E Maziak, Laura Gutiérrez-Soriano, William F McIntyre, Vikas Tandon, Elisabeth Martínez-Téllez, Juan Jose Guerra-Londono, Deborah DuMerton, Randolph H L Wong, Anna L McGuire, Biniam Kidane, Diego Parise Roux, Yaron Shargall, Jennifer R Wells, Sandra N Ofori, Jessica Vincent, Lizhen Xu, Zhuoru Li, John W Eikelboom, Sanjit S Jolly, Jeff S Healey, P J Devereaux, on behalf of the COP-AF Investigators* “Effect of colchicine on perioperative atrial fibrillation and myocardial injury after non-cardiac surgery in patients undergoing major thoracic surgery (COP-AF): an international randomised trial”. Published online August 25, 2023 https://doi.org/10.1016/S0140-6736(23)01689-6    


 

HOSSPAU Menu

Educación para la salud

Banner programa xerrades alzheimer

Programa Alzheimer xerrades
+
Xerrades divulgatives per a familiars de persones amb Alzheimer

Programa del cicle