Ruta de navegación

Xerrades Alzheimer

Publicador de contenidos

null Sant Pau presenta la guia “Criteris de derivació del pacient adult amb tos crònica entre Pneumologia i Atenció Primària”

Publicador de contenidos
05/11/2024
Sant Pau presenta la guia “Criteris de derivació del pacient adult amb tos crònica entre Pneumologia i Atenció Primària”

Avui, 5 de novembre, a les sales polivalents de l’Hospital, té lloc la VI Reunió de circuits i coordinació de Pneumologia-Atenció Primària AIS-Dreta. Una reunió organitzada pel Servei de Pneumologia de Sant Pau on es presentarà per primer cop la guia “Criteris de derivació del pacient adult amb tos crònica entre Pneumologia i l’Atenció Primària” dirigida a residents i especialistes en Medicina Familiar i Comunitària, Pneumologia, Al·lergologia i Infermeria d'Atenció Primària i Hospitalària. L'objectiu és optimitzar l'abordatge del pacient amb tos crònica, així com donar a conèixer els criteris de derivació a l'especialista.

Des del grup de tos crònica de la Societat Catalana de Pneumologia (SOCAP), s'ha elaborat un material didàctic, liderat per la Dra. Astrid Crespo, adjunta del Servei de Pneumologia i Al·lèrgia de Sant Pau i vocal de la SOCAP, que resumeix els criteris de derivació del pacient amb tos crònica en l'adult entre Pneumologia i Atenció Primària. Aquest material ha estat consensuat entre pneumòlegs i metges d'atenció primària pertanyents al grup de malalties respiratòries de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFIC) i al Grup de Respiratori en Atenció Primària (GRAP).

La presentació d'aquests criteris de derivació en format guia, es realitzarà en dues reunions que abordaran aquest tema:

-5 de novembre del 2024 a l'Hospital de Sant Pau en la VI Reunió de circuits i coordinació de Pneumologia-Atenció Primària AIS-Dreta

- 15 novembre 2024 en l'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Barcelona, en les primeres “Jornades d'actualització en tos crònica”

Aquesta guia va dirigida a residents i especialistes en medicina de familiar i comunitària, pneumologia, al·lergologia i infermeria d'atenció primària i hospitalària. “L'objectiu és optimitzar l'abordatge del pacient amb tos crònica, així com donar a conèixer els criteris de derivació a l'especialista”, explica la Dra. Crespo. “Una guia que suposa per primera vegada un consens entre pneumòlegs i metges d’atenció primària sobre les diverses proves que hauria de realitzar-se en cada nivell assistencial i quan saber derivar a un centre especialista en tos crònica. D'aquesta manera s'optimitzarien els recursos, l'abordatge seria més eficient per al pacient, amb un criteri unànime entre especialista i no es col·lapsarien, per altra banda, les visites als especialistes en tos crònica”.

Sobre la tos crònica

La tos crònica es defineix com la tos de durada major a 8 setmanes no relacionada amb un procés agut (3 setmanes) o subagut (3-8 setmanes). Actualment, suposa un símptoma molt prevalent que afecta des d'un 3,3% a un 12% de la població. A causa de la seva alta prevalença també suposa un motiu de consulta important en les consultes de l'aparell respiratori, al voltant del 10%.

Les conseqüències de la tos crònica abasten una àmplia gamma de complicacions. Impliquen aspectes físics (com la pèrdua del coneixement, el dolor toràcic, fractures o luxacions, la incontinència d'orina), psicològics (com la depressió o ansietat) i socials (com a dificultats per a parlar o anar a llocs públics com el cinema). Suposa una alta càrrega per al pacient a causa del mateix impacte de la tos crònica sobre la seva qualitat de vida, a les múltiples proves complementàries realitzades, a les diverses valoracions per diferents especialistes amb múltiples visites mèdiques i a la falta d'un tractament específic eficaç. D'igual mode, suposa una alta càrrega i cost per al sistema sanitari.

Veure guia

HOSSPAU Menu

Educación para la salud

Banner programa xerrades alzheimer

Programa Alzheimer xerrades
+
Xerrades divulgatives per a familiars de persones amb Alzheimer

Programa del cicle