Ruta de navegació

Actualitat

null Destapat per la psoriasis

Actualitat
15/07/2019
Destapa’t per la psoriasis

Més de 1.500 persones han participat durant 8 anys en la campanya anual “Destapate”, que l'associació Acción Psoriasis porta impulsant amb el objectiu de lluitar contra l'estigma i la discriminació que comporta aquesta malaltia, implicar i empoderar al pacient i normalitzar la malaltia. La campanya d’aquest juliol crida als pacients perquè publiquin a les seves xarxes socials fotos de les seves activitats estiuenques mostrant la seva pell amb l'etiqueta # Destápate19.

 

La psoriasi és una malaltia inflamatòria de la pell crònica i no contagiosa amb més d'un

milió de persones diagnosticades, que es caracteritza per l'aparició de zones d'inflamació vermelles amb escates que poden afectar qualsevol part del cos. És una malaltia que s'associa a múltiples comorbiditats, és a dir, a d’altres trastorns associats a la malaltia principal, com per exemple, l'alteració psicològica. La psoriasi deriva a moltes inseguretats i genera un fort rebuig social provocat pel desconeixement de la població sobre els seus símptomes i característiques. De fet, segons diferents estudis, al voltant de el 54% de pacients amb psoriasi pateixen trastorns emocionals com ansietat, depressió, alteració del son o disfuncions sexuals pel rebuig social que genera.

 

Segons Sandra Ros, psicòloga del Servei de Dermatologia Sant Pau, "el primer pas és que els pacients acceptin la malaltia, no l'amaguin i la normalitzin ". Per això, Ros destaca la importància de dur a terme "iniciatives que generin participació i implicació dels pacients i els seus familiars per suportar millor el seu dia dia. Totes les persones que participin en la campanya, es sentiran acompanyades i tot això contribuirà a l'acceptació o assimilació de la malaltia ia la millora emocional ".