Ruta de navegació

Actualitat

null Guia practica dels pacients asmatics i nous criteris en els circuits de derivacio daquests pacients

Actualitat
20/06/2022
Guia pràctica dels pacients asmàtics i nous criteris en els circuits de derivació d’aquests pacients

El Servei de Pneumologia i Al·lèrgia, juntament amb el d’Urgències i Farmàcia de Sant Pau, han establert un circuit de derivació ràpida del pacient asmàtic des d’atenció primària o des d’Urgències que permet agilitzar la seva atenció, optimitzar el diagnòstic, el seguiment i el tractament, i és tant d’anada com de retorn. Per reforçar aquest objectiu de millora en l’atenció han creat també una guia pràctica que contempla els passos fonamentals en el maneig del pacient asmàtic.

 

Aquest circuit de derivació ràpida del pacient asmàtic està ideat especialment pensant en AIS Dreta, tota la zona d’influència de Sant Pau. És multidisciplinari, en la seva elaboració han intervingut metges de família, pneumòlegs, infermeres, farmacèutics, tots implicats en el tractament del pacient asmàtic, per decidir quina és la forma més efectiva d’organitzar el circuit, i a més, com a innovació, s’ha establert que hi sigui tant d’anada com de retorn. És a dir, el pacient és tractat pel pneumòleg de l’Hospital derivat des d’Atenció Primària o des d’Urgències perquè ho valori un especialista i, un cop aquest consideri que pot estar controlat de nou pel metge de família, s’han marcat uns criteris pel seu retorn. Altres avantatges d’aquest circuit són l’optimització de recursos i l’agilització de la valoració per l’especialista en asma, fent una medicina més personalitzada.

També amb l’objectiu de millorar l’atenció del pacient asmàtic han creat una guia pràctica  dirigida als professionals que contempla els passos fonamentals en el maneig del pacient asmàtic, així com una sèrie de codis QR amb diferents vídeos que inclouen les proves generalment més habituals així com d’educació en el maneig, d’inhaladors i diferents qüestionaris que s’utilitzen per al control de l’asma. Tot perquè el professional es relacioni amb ells i pugui utilitzar-los en la pràctica clínica o amb les proves més habituals. Són un ventall d’idees i recomanacions que permeten reafirmar els coneixements actuals.