Ruta de navegació

Actualitat

null La Dra. Teresa Franco-Leyva, millor Comunicació Oral del 44 Congrés de la Societat Espanyola d’Immunologia

Actualitat
14/06/2023
La Dra. Teresa Franco-Leyva, millor Comunicació Oral del 44 Congrés de la Societat Espanyola d’Immunologia

El Servei d’Immunologia de l’Hospital de Sant Pau ha guanyat el primer Premi a la Millor Comunicació Oral presentada en el 44 Congrés de la Societat Espanyola d’Immunologia (SEI 2023), celebrat al Palau de Congressos Euskalduna, a Bilbao. La primera autora signant de la comunicació, titulada “Three mutations in BCL11B with immune dysregulation phenotypes” és la Dra. Teresa Franco-Leyva, metgessa del Servei qui, a més, el 2022 va guanyar una de les Beques Post Residents de Sant Pau.  

El treball de la Dra. Franco-Leyva se centra en característiques immunològiques encara no descrites i com el defecte del gen BCL11B pot estar alterant els limfòcits T i altres elements de la resposta immunitària. Les mutacions en el gen BCL11B es van descriure per primer cop l’any 2016 i produeixen un defecte de desenvolupament del sistema nerviós central i del sistema immune, que es tradueix en una desregulació immunitària. 

En el cas dels pacients diagnosticats amb aquest defecte a Sant Pau pel Servei d’Immunologia, Pediatria i Genètica, aquesta desregulació immunitària s’ha traduït en citopènies autoimmunes i en un perfil limfocitari fenotípic molt particular. 

El treball de Sant Pau premiat en el 44 Congrés de la SEI s’ha dut a terme en col·laboració amb el Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa de Madrid i la Universitat d’Hamburg.

Aquest treball il·lustra la dedicació del Servei d’Immunologia en el camp de les Immunodeficiències Primàries i la ferma aposta de Sant Pau per la Immunologia Clínica, en el marc de les Iniciatives Més Sant Pau. 

El 44 Congrés de la SEI ha reunit més de 600 especialistes i, durant la trobada científica, s’ha donat un valor especial a les generacions més joves. S’han abordat els vessants de la recerca bàsica, traslacional i clínica de la disciplina amb un programa científic que ha incorporat els avenços i coneixements en Immunologia generats el darrer any. A més, s’han rebut 70 comunicacions orals i 247 pòsters.