Ruta de navegació

Actualitat

null Sant Pau lidera la creacio dun nou nanofarmac que bloqueja les cellules tumorals de la leucemia mieloide aguda sense danyar les sanes

Actualitat
08/07/2020
Sant Pau lidera la creació d’un nou nanofàrmac que bloqueja les cèl·lules tumorals de la leucèmia mieloide aguda sense danyar les sanes

La leucèmia mieloide aguda és una malaltia molt heterogènia, el tractament habitual és molt agressiu i amb efectes secundaris severs. En la recerca d'un nou fàrmac més eficaç, investigadors liderats pel Grup de Recerca en Oncogènesi i Antitumorals de l'Institut de Recerca de l'Hospital de Sant Pau - IIB Sant Pau (Ramon Mangues, Isolda Casanova i Víctor Pallarès) i del Servei d'Hematologia de l'Hospital (Jordi Sierra), adscrits al CIBER-BBN,  han demostrat l'eficàcia de nanopartícula de creació pròpia que bloqueja la disseminació de les cèl·lules leucèmiques en models animals de leucèmia mieloide aguda i que ataca directament les cèl·lules tumorals sense danyar les sanes, minimitzant els efectes adversos.

Els resultats d'aquesta investigació, en la que també han participat els grups de la Universitat Autònoma de Barcelona (Antonio Villaverde i Esther Vázquez) i l'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras, també del CIBER-BBN, han estat publicats a la revista científica internacional Journal of Hematology and Oncology.

Els investigadors han desenvolupat un nanofàrmac que està dirigit específicament a les cèl·lules leucèmiques, format per una nanopartícula unida a una toxina, anomenada auristatina, que és entre 10 i 100 vegades més potent que els fàrmacs utilitzats habitualment en clínica. Segons explica el cap de grup del CIBER-BBN, Ramon Mangues, "hem dissenyat un nanoconjugat gràcies a la ICTS Nanbiosis del CIBER-BBN que es dirigeix ​​únicament a les cèl·lules que tenen en la seva superfície un receptor que està sobreexpressat en cèl·lules leucèmiques anomenat CXCR4. D'aquesta manera, la partícula entra i allibera l’auristatina en les cèl·lules que tenen aquest receptor ".

El CXCR4 està sobreexpressat en un percentatge elevat de cèl·lules leucèmiques de pacients amb mal pronòstic o aquells que han recaigut, el que podria tenir un gran impacte clínic sobre els pacients de leucèmia mieloide aguda. Així mateix, aquest receptor està sobreexpressat en més de 20 diferents tipus de càncer en els quals també es relaciona amb mal pronòstic, de manera que podria ser avaluat en un futur com a possible tractament d'altres tumors d'alta prevalença.

 

Bloqueja la disseminació de les cèl·lules leucèmiques en ratolins sense toxicitat

La nanopartícula dissenyada és capaç d'internalitzar en les cèl·lules leucèmiques a través del receptor CXCR4 i eliminar-les. A més, també han demostrat la seva capacitat de bloquejar la disseminació de les cèl·lules leucèmiques en un model animal de ratolí sense produir cap tipus de toxicitat ni efecte advers. Per tant, aquest fàrmac dirigit a les cèl·lules leucèmiques podria ajudar els pacients de LMA que no poden ser tractats amb els fàrmacs actuals per la seva alta toxicitat, com aquells d'avançada edat o amb altres característiques no favorables a el tractament convencional.

Ramón Mangues explica a més que "també es podria tractar a aquells pacients que han desenvolupat resistència als fàrmacs o als que han patit una recaiguda després de ser curats, ja que les seves cèl·lules leucèmiques tindrien una alta expressió del receptor CXCR4, diana del nanofàrmac. Per tant, hi ha un ampli espectre de pacients que podrien beneficiar-se d'aquest nou tractament tenint aquests resultats una gran rellevància clínica si es confirma la seva efectivitat en futurs assajos clínics ".

 

Article de referència:

An Auristatin Nanoconjugate Targeting CXCR4+ Leukemic Cells Blocks Acute Myeloid Leukemia Dissemination. Victor Pallarès, Ugutz Unzueta, Aïda Falgàs, Laura Sánchez-García, Naroa Serna, Alberto Gallardo, Gordon A Morris, Lorena Alba-Castellón, Patricia Álamo, Jorge Sierra, Antonio Villaverde, Esther Vázquez, Isolda Casanova, Ramon Mangues. 10.1186/s13045-020-00863-9

 

Banner Butlleti Sant Pau Ara

Imatge amb enllaç per realitzar subscripcions al butlletí
+
Subscriu-te al butlletí

 

ContacteComunicacio

Contacte Comunicació
Cap de Premsa

Abraham del Moral

Telèfon: 93 553 78 30

Email: adelmoralp@santpau.cat

Lloguer d'espais

Telèfon: 93 553 78 30

Email: espais@santpau.cat