El Servei d’Angiologia, Cirurgia Vascular i Endovascular de l’Hospital de Sant Pau ha implementat amb èxit i per primer cop a l’Estat espanyol l’única endopròtesi que existeix per a la reparació de l’arc aòrtic amb una branca específica integrada per a l’artèria subclàvia amb marca CE. Aquest dispositiu, anomenat CASTOR™, suposa un gran avenç en el tractament de diverses patologies que comprometen l’artèria aorta toràcica descendent proximal, perquè evita les cirurgies que suposen obrir el tòrax del pacient i redueix les possibles complicacions posteriors. A més la recuperació del malalt és més ràpida. Amb aquesta nova fita, la Unitat Funcional de Patologia de l’Aorta (UPA) de Sant Pau, reforça el seu posicionament com a centre pioner que aposta per les tècniques més innovadores en la cirurgia endovascular aòrtica.
Les tres branques que emergeixen l’arc aòrtic són el tronc braquiocefàlic, l’artèria caròtida comú esquerra i l’artèria subclàvia esquerra. És en aquesta última que es fixa l’única branca integrada que inclou CASTOR™, la qual cosa permet preservar-la perquè segueixi irrigant sang al cervell i al braç esquerre a la vegada que es repara l’arc aòrtic. Tot això redueix el temps d’intervenció.
El Dr. Jaume Dilmé, cap Clínic de Cirurgia Aòrtica del Servei d’Angiologia, Cirurgia Vascular i Endovascular de Sant Pau, explica que “la peculiaritat d’aquesta endopròtesi és que ja incorpora una branca específica integrada per a la artèria subclàvia. Això evita que hàgim de fabricar un forat a la nostra pròtesi anomenada fenestració per poder connectar un altre stent o que hàgim de fer un by-pass previ al coll a la col·locació de la nostra pròtesi aòrtica. D’aquesta manera aconseguim reduir tant el risc de posteriors desconnexions entre les nostres pròtesi com les complicacions associades a la cirurgia oberta. Amb això esperem millorar l’evolució i la durabilitat de la nostra reparació aòrtica”.
Un altre avantatge d’aquesta endopròtesi és intentar reduir al màxim els potencials trastorns cerebrals, l’hospitalització i la mortalitat respecte a la cirurgia clàssica oberta, perquè és una tècnica mínimament invasiva, sense dependència de l’assistència circulatòria mecànica i sense pinçament de l’aorta. De fet, el procediment per col·locar el dispositiu es fa mitjançant un abordatge a l’engonal i al braç del pacient, sota anestèsia general.
El Dr. Dilmé explica que “aquesta endopròtesi permet tractar patologies de l’arc aòrtic i està dissenyada sobretot per a disseccions de l’aorta”. Tanmateix, el primer pacient a qui s’ha implantat el dispositiu CASTOR™, gràcies a la tasca multidisciplinària de professionals del Servei d’Angiologia, Cirurgia Vascular i Endovascular, del Servei d’Anestesiologia i d’Infermeria, presentava una patologia força específica: “un arc aòrtic situat a la dreta en lloc de l’esquerra, amb una artèria subclàvia dreta aberrant i un diverticle de Kommerell a l’origen de la artèria subclàvia esquerre a l’aorta descendent proximal. Aquesta dilatació, amb el temps, pot predisposar a dissecció o trencament de l’aorta”.
Amb la implantació de l’endopròtesi CASTOR™ per primer cop a l’Estat espanyol des de que té marca CE, Sant Pau continua sent un hospital punter que aposta per les tècniques més innovadores en cirurgia endovascular complexa que involucren a l’arc aòrtic. De fet, fa uns mesos també va implantar primer cop a Espanya un dispositiu endovascular de triple branca per reconstruir tota l’anatomia de l’arc aòrtic, també mitjançant cirurgia endovascular.