Press Office
Programa de recerca i intervencio integral de pacients amb esquizofrenia resistent al tractament (ERT), orientat a pacients i cuidadors, Ama Dablam.
Ama Dablam és un programa centrat en les persones, nascut amb dos objectius: un assistencial i un altre de recerca. Vol garantir la continuïtat assistencial i oferir els abordatges clínics més rellevants, alhora que permetrà, per primer cop, estudiar de forma prospectiva els indicadors clínics i neurobiològics que diferencien els pacients (ERT) dels no-ERT.
Aquest programa ha estat possible gràcies al mecenatge del Sr.C. Barrau, que ha dotat al grup de recerca en esquizofrènia de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau d’una beca per tres anys.
Barcelona, a 13 de juliol de 2017. Ja està en marxa el Programa d’intervenció i recerca integral de pacients amb esquizofrènia resistent al tractament (ERT), Ama Dablam. Es tracta d’una iniciativa del Servei de Psiquiatria de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau orientada a pacients i cuidadors que ha estat possible gràcies al mecenatge del Sr. C. Barrau, que ha fet una donació d’una beca, per treballar en el projecte durant tres anys, al grup de recerca en esquizofrènia de l’Hospital.
Ama Dablam és un programa suprasectorial integral centrat en les persones, que té dos objectius: un assistencial i un altre de recerca.
Per una banda, vol garantir la continuïtat assistencial i oferir els abordatges clínics més rellevants: farmacològic, psicològic individual i en famílies. Al llarg d’aquest projecte es proposaran dues intervencions psicològiques en funció del perfil de cada pacient. La intervenció psicològica individual, basada en els principis de la teràpia cognitiu conductual, aplicarà el model de regulació emocional adaptat a l’esquizofrènia que consisteix en l'augment de la tolerància a les emocions incòmodes i intenses, així com en la identificació i modificació d'estratègies desadaptatives d'afrontament. La intervenció en famílies es realitzarà en base a la teràpia sistèmica amb grups multifamiliars, però aplicant un model psicoeducatiu. Es tracta d'una psicoteràpia grupal de pacients i els seus familiars, amb l'objectiu d'ampliar el seu coneixement de la malaltia i de com conviure amb ella de forma adaptativa.
D’altra banda, aquest programa permetrà, per primer cop, estudiar de forma prospectiva els indicadors clínics i neurobiològics (genètics, de neuroimatge, neurofisiològics i neurocognitius) que diferencien els pacients amb ERT que responen al tractament amb clozapina, fàrmac d'elecció per a aquest pacients. Una informació que s’espera que permeti fer intervencions precoces i personalitzades, amb un impacte esperat a nivell clínic i a nivell econòmic. Aquest estudi multidisciplinar es podrà realitzar gràcies a la col·laboració entre diferents serveis de l´Hospital.
El perfil dels candidats a beneficiar-se d’aquest estudi són adults de 18 a 55 anys amb ERT abans de començar tractament amb clozapina.
L’esquizofrènia resistent al tractament
El 30% dels pacients amb esquizofrènia són resistents al tractament, amb deliris i/o al·lucinacions persistents. Aquesta realitat clínica s’associa a un important patiment pel pacient i el seu entorn, a més d’una gran despesa econòmica, que tanmateix no sembla impactar en la funcionalitat i benestar dels pacients. Aquesta despesa està relacionada amb més freqüència d’ingressos, llargues estades i un alt índex de politeràpia o combinacions entre medicacions.
La clozapina és el fàrmac d’elecció quan han fallat més de dos fàrmacs, però no tots el pacients responen necessitant d’altres recursos terapèutics. Tot i ser una realitat a la que s’enfronten diàriament els professionals de salut mental de tot el món, no hi ha estudis que ens permetin diferenciar clarament entre els pacients responedors i els no responedors a la clozapina. Entendre aquesta realitat seria el primer pas per tal d’optimitzar el tractament d’aquests pacients.
L’equip Ama Dablam
L’equip Ama Dablam del Servei de Psiquiatria de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau està format per: Eva Grasa, Maite Castillón, Anna Alonso, Mireia Rabella (psicòlegs), Alexandra Roldán (psiquiatra) i l’equip de PIRS de l’Hospital la Dra. Iluminada Corripio com a investigadora principal i sota la supervisió del cap del Servei de Psiquiatria de l’Hospital, el Dr. Enric Álvarez.