La Unitat de Cures Pal·liatives de l’Hospital de Sant Pau ha participat en el documental internacional “The Power of Paliative Care in Cancer: Access, Dignity & Human Rights”, que té com a objectiu difondre aquesta especialitat arreu del món destacant que són un dret humà. Aquesta peça audiovisual, obra del director nord americà Miles Roston, està patrocinada per la Fundació de la Universitat d’Indiana (EUA) anomenada Walther Global Palliative Care & Supportive Oncology i que compta amb el suport de nombroses institucions, com l’Institut Nacional de Càncer dels Estats Units, la Unió Internacional Contra el Càncer (UICC), l’Oficina de Drets Humans de l’ONU o l’Organització Mundial de la Salut (OMS).
El Dr. Antonio Pascual, director de la Unitat de Cures Pal·liatives de Sant Pau, explica en el documental que “al món, prop d’un 90% dels pacients que ho necessiten, segueixen sense tenir atenció pal·liativa, tot i que és una de les atencions més econòmiques”, i destaca que “hi ha nombroses evidències científiques sobre els seus beneficis i, el desconeixement d’aquestes evidències és la responsable del patiment de milers i milers de persones”. Per la seva banda, la Dra. Susana Martínez, metgessa de la mateixa Unitat, afirma que “quan penso en un final de vida pròxim, m’agradaria que la persona podés tenir accés i opció a un equip de cures pal·liatives. M’agradaria que arribés a tota la població. La veritat és que no voldria imaginar que hi ha persones que no tenen aquest suport o aquest tipus d’atenció, perquè crec que aporta qualitat de vida”.
El documental també inclou declaracions i imatges de dos pacients de l’Hospital de Sant Pau. La Lourdes, afectada d’un càncer de tipus ginecològic, qui afirma que “les cures pal·liatives han suposat una oportunitat de tirar endavant i cada dia és com un raig d’esperança”, i la Isabel, pacient visitada a la Unitat d’Insuficiència Cardíaca.
Altres testimonis que donen la seva visió sobre les Cures Pal·liatives són, per exemple, el director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus; responsables de la Unió Internacional Contra el Càncer (UICC), membres de l’Oficina de Drets Humans de les Nacions Unides, integrants de la Walther Global Palliative Care & Supportive Oncology i responsables de diverses entitats i organitzacions d’arreu del món.