Breadcrumb

Tornar a Actualitat

Llistat Noticies titol

News from the Hospital de Sant Pau

Events

null Sant Pau presenta, per primer cop a l’Estat, l’ús d’un model anatòmic hologràfic 3D per a intervencions quirúrgiques d’alta complexitat

Events
23/02/2020
Sant Pau presenta, per primer cop a l’Estat, l’ús d’un model anatòmic hologràfic 3D per a intervencions quirúrgiques d’alta complexitat

L’Honorable Sr. Pere Aragonès, vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya, i la Hble. Sra. Alba Vergés, consellera de Salut de la Generalitat de Catalunya, han presentat avui l’ús d’un model anatòmic hologràfic 3D per intervencions d’alta complexitat que s’utilitza a l’Hospital de Sant Pau, per primera vegada a l’Estat, gràcies a la col·laboració entre el centre hospitalari i la companyia Newtonlab Space.

L'equip del Servei de Cirurgia General de Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (el Dr. Antonio Moral Duarte, director del Servei i el Dr. Santiago Sánchez Cabús, cap clínic de Cirurgia Hepatobiliopancreàtica) i l’equip del tractament de la imatge (el Dr. Abdel Hakim Moustafa, del Servei de Cardiologia, i el Dr. Juan Carlos Pernas, del Servei de Diagnòstic per la Imatge) amb la col·laboració de l’empresa Newtonlab Space ha ideat l’ús d’un model anatòmic hologràfic 3D per a intervencions quirúrgiques d’alta complexitat. Aquest model permet per primera vegada que el cirurgià vegi, mentre aborda la cirurgia, la imatge en 3D reconstruïda de l’anatomia del pacient que està intervenint. La imatge en 3D es pot moure a conveniència del cirurgià, el que facilita enormement qualsevol tipus de cirurgia, donat que el coneixement de les estructures anatòmiques de cada pacient és bàsic per garantir el millor abordatge quirúrgic.

 

El projecte pilot també ha estat possible gràcies a la col·laboració de Mobile World Capital Barcelona, una fundació  que impulsa el desenvolupament digital de la societat i ajuda a millorar la vida de les persones a escala global.

 

La consellera de Salut, Alba Vergès, ha parlat d’un Sant Pau en 3D, ja que hi ha un corrent de facultatiut d’aquest centre que utilitzen des de fa temps la innovació en 3D per millorar diferents circuits de cirurgia.

 

Aquesta tecnologia permet que tot l’equip d’un mateix quiròfan vegi alhora les imatges anatòmiques del pacient i no tinguin la necessitat de sortir del quiròfan per consultar-les en cas de dubte, cosa que estalvia temps i desplaçaments. També permet la retransmissió d’imatges a d’altres espais el que pot ser una eina molt important per a la docència.

 

El Dr. Antonio Moral, director del Servei de Cirurgia de l’Hospital de Sant Pau, ha afirmat que: aquest tipus d’innovació tecnològica que millorarà les cirurgies d’alta complexitat, ha estat possible gracies a la col·laboració de Newtonlab, una startup catalana, i el suport de la Fundació Mobile World Capital Barcelona.

 

Altres tecnologies 3D que s’han utilitzat en  cirurgia, com les ulleres de realitat virtual, només poden ser vistes per una persona alhora, normalment el cirurgià, a qui dificulten el treball perquè perden la visió de l’abordatge de la cirurgia. 


El primer cas de cirurgia complexa que utilitza el model anatòmic hologràfic 3D

 

El primer cas clínic en el que s’utilitza el model anatòmic hologràfic 3D és el d’un pacient  afectat per una tumoració poc freqüent al pàncrees. En concret, es tracta d'un tumor pseudopapil·lar sòlid-quístic del pàncrees, de 8 cm de diàmetre, localitzat al cap del pàncrees, pel que és necessària una intervenció  anomenada duodenopancreatectomia cefàlica, que s’ha dut a terme per via laparoscòpica.

 

Aquesta intervenció consisteix en la extirpació del cap del pàncrees, el duodè, la vesícula biliar, la via biliar extrahepàtica i els ganglis limfàtics regionals, seguit de la reconstrucció de la continuïtat anatòmica del pàncrees, biliar i gàstrica.

 

 

Other news:

Home Formulari Iframe-en