News from the Hospital de Sant Pau
Investigadors del Grup de recerca en Epidemiologia Clínica i Serveis Sanitaris de l’Institut de Recerca -IIB Sant Pau, liderats per Laura Martínez, juntament amb el grup de treball d’actualització del Guideline International Network i altres col·laboradors, han desenvolupat una eina “UpPriority” que aporta una senzilla estratègia de priorització per determinar quines preguntes clíniques incloses en una GPC necessiten actualitzar-se de forma preferent, segons detallen els autors en un article recentment publicat a la revista Journal of Clinical Epidemiology.
Actualitzar una guia de pràctica clínica (GPC) és un procés costós en temps i recursos, i per facilitar aquest procés és important identificar quines són les qüestions prioritàries que cal que s’actualitzin.
La selecció dels criteris de priorització per desenvolupar UpPriority es va basar en una revisió sistemàtica ja publicada i el seu desenvolupament va seguir una metodologia estructurada i explícita en què van participar nombrosos investigadors, experts en metodologia de guies, desenvolupadors i altres usuaris. “UpPriority pretén ajudar a les organitzacions que desenvolupen guies a estandarditzar el procés de priorització per a la seva actualització i millorar així l’eficiència de la utilització dels recursos", destaca Andrea Juliana Sanabria, un dels dos primers autors del treball.
La nova eina és fàcil d’utilitzar i consta de sis ítems:
1) Impacte de les recomanacions desactualitzades sobre la seguretat.
2) Disponibilitat de nova evidència rellevant.
3) Rellevància del context de la pregunta clínica.
4) Aplicabilitat metodològica de la pregunta clínica.
5) Interès dels usuaris
6) Impacte en l’accés a l’atenció mèdica.
Inclou una guia detallada d’ús, que facilita, entre altres coses, qualificar cada ítem, calcular i classificar les preguntes, i resumir els resultats.
Alguns dels punts forts d’aquesta eina, segons els autors, són que utilitza el mínim nombre de criteris requerits, evita l’ús de cerques exhaustives de l’evidència i es fa en un format que és amigable per a l’usuari. L'eina inclou una guia detallada per a la seva aplicació i el resum dels resultats obtinguts durant el procés de priorització.
Referència: Sanabria AJ, Pardo-Hernández H, Ballesteros M, Canelo-Aybar C, McFarlane E, Niño de Guzman E, Penman K, Posso M, Roqué i Figuls M, Selva A, Vernooij RWM, Alonso-Coello P, Martínez García L; G-I-N Updating Guidelines Working Group and Collaborators. The UpPriority tool was developed to guide the prioritization of clinical guideline questions for updating. J Clin Epidemiol. 2020 Jun 19;126:80-92. doi: 10.1016/j.jclinepi.2020.06.018. Epub ahead of print. PMID: 32565214.