News from the Hospital de Sant Pau
1200 dones embarassades participaran a Barcelona a un dels majors estudis sobre contaminacio atmosferica i gestacio
Avui, 6 de novembre, s’ha presentat el projecte BiSC (Barcelona Life Study Cohort), un dels estudis més complets realitzats fins la data per entendre com afecta la contaminació atmosfèrica a la salut dels bebès i al seu desenvolupament cerebral fins i tot des d’abans del naixement. BiSC es portarà a terme a la ciutat de Barcelona sota la coordinació de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), un centre impulsat per la Fundació Bancària ”la Caixa”, en col·laboració amb l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i el centre BCNatal (Hospitals Sant Joan de Déu, Hospital Clínic i Universitat de Barcelona). El projecte BiSC avaluarà el paper de la placenta front als contaminants de l’aire i el desenvolupament del cervell de nens i nenes abans i després del part.
“Esperem comptar amb la participació de 1.200 dones embarassades per poder examinar amb detall diversos determinants de la salut dels infants en relació a la contaminació atmosfèrica. Un dels objectius principals és avaluar el paper que juga la placenta front als contaminants de l’aire”, ha detallat Jordi Sunyer, director del projecte i cap del programa d'Infància i Medi Ambient d'ISGlobal.
Una altra de les novetats front a estudis anteriors és l’avaluació de l’exposició individual de cada voluntària a la contaminació atmosfèrica, tant a casa com a l’exterior, mitjançant dispositius de mesura fixos i mòbils.
El projecte continua les línies de recerca obertes anteriorment per estudis precedents, com el Projecte INMA o BREATHE, també dirigits per l’investigador Jordi Sunyer. Les principals troballes realitzades fins ara apunten a l’existència d’efectes perjudicials de la contaminació de l’aire sobre les funcions cognitives de nens i nenes en edat escolar i també a canvis funcionals en aquest òrgan. El plantejament de BiSC consisteix a centrar-se en la primera etapa de la vida per esbrinar en quin moment comencen a observar-se els efectes dels contaminants de l’aire sobre el desenvolupament cerebral. Amb aquest objectiu, s’examinarà el cervell mitjançant proves de diagnòstic amb imatge abans i després del part.
“Aquest és el primer projecte que analitza el cervell amb imatges abans i després del naixement en relació a la contaminació atmosfèrica. Es tracta d’una etapa determinant de la vida en la qual el cervell es troba en plena formació i resulta especialment vulnerable”, ha explicat María Dolores Gómez Roig, cap de Servei d'Obstetrícia i Ginecologia de BCNatal-Hospital Sant Joan de Déu.
La recerca també prestarà atenció especial al creixement fetal i del nadó després del naixement.
Crida a les dones embarassades
El projecte, que ja ha començat, es troba en fase de creació d’una cohort de dones embarassades. L’objectiu inicial és aconseguir la implicació de 1.200 voluntàries que resideixin a la ciutat de Barcelona i es trobin en el primer trimestre d’embaràs. Amb aquest fi, BCNatal i l’Hospital de Sant Pau i la Santa Creu oferiran la possibilitat de participar al projecte a través de les seves consultes d’obstetrícia. A més a més les dones interessades poden sol·licitar informació a través del web www.projectebisc.org.
“La fase de reclutament és clau per a garantir l’èxit d’un projecte que podria ser molt important per a la salut de generacions futures. Per això fem una crida a la participació a les dones embarassades de Barcelona”, ha dit la Dra. Elisa Llurba, directora del servei de Ginecologia i Obstetrícia de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.
BiSC compta amb un pressupost de 3,5 milions d’euros i ha estat possible gràcies a la fusió d’una Advanced Grant de l’European Research Council (ERC) i fons competitius del Health Effects Institute (HEI). La durada inicial prevista són tres anys, tot i que l’objectiu a llarg termini és establir una cohort de naixement que permeti fer un seguiment de la salut durant tota la vida dels bebès nascuts en el transcurs del projecte, així com de les seves mares.