Breadcrumb

Tornar a Actualitat

Events

null La Fundacio Josep Carreras impulsa a lHospital de Sant Pau el primer assaig clinic a Europa dimmunoterapia CART per a limfomes T i limfoma dHodgkin

Events
11/12/2018
La Fundació Josep Carreras impulsa a l’Hospital de Sant Pau el primer assaig clínic a Europa d’immunoteràpia CAR-T per a limfomes T i limfoma d’Hodgkin

La Fundació Josep Carreras contra la Leucèmia i l’Hospital de Sant Pau han presentat avui en roda de premsa la campanya "La fàbrica de cèl·lules imparables", un assaig clínic d’immunoteràpia CAR-T per oferir una oportunitat als pacients de limfoma que ja no tenen altres possibilitats terapèutiques disponibles a causa de la resistència de les seves malalties als tractaments habituals. El projecte, únic al món per les seves característiques, es desenvoluparà íntegrament a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona durant l’any 2019.

 

Es tracta d’un assaig clínic especialment dirigit a pacients de limfoma d’Hodgkin o de limfomes T com ara el limfoma anaplàsic de cèl·lules grans, les cèl·lules de les quals tenen uns receptors anomenats CD30. En la trobada han participat el Dr. Jordi Sierra, cap del Servei d’Hematologia de l’Hospital de Sant Pau; el Dr. Javier Briones, hematòleg de l’Hospital de Sant Pau, investigador clínic en l’àrea d’immunoteràpia associat a l’Institut de Recerca contra la leucèmia Josep Carreras i cap del Grup d’Immunoteràpia Cel·lular i Teràpia Gènica de l’Institut de Recerca de Sant Pau; el Dr. Manel Esteller, director de l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras, el Dr. Evarist Feliu, vicepresident de la Fundació Josep Carreras contra la Leucèmia i Mireia Agudo, pacient de limfoma no Hogdkin.

 

“La recerca científica és la pedra angular per arribar a la curació definitiva de tots els pacients. La inversió en millorar els tractaments actuals i la qualitat de vida dels malalts és la nostra raó de ser. Poder brindar una esperança com aquest assaig clínic és una enorme satisfacció per a la Fundació Josep Carreras i per a tots els qui hi participem”, explica el Dr. Manel Esteller, director de l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras.

 

 

Els limfomes

Cada any 7.500 persones són diagnosticades de limfoma a l'Estat espanyol. És el càncer de la sang més freqüent. Es tracta d’una neoplàsia del sistema limfàtic, el qual contribueix de manera principal a formar i activar les defenses de l’organisme. Els limfomes es classifiquen en dos grans grups: el limfoma d’Hodgkin i els limfomes no Hodgkin.

La majoria d’aquests pacients es restableix després de sotmetre's a cicles intensius de quimioteràpia i, sovint, a un trasplantament de medul·la òssia. Tot i així, molts pacients recauran i, actualment no es disposa de més possibilitats terapèutiques per oferir-los.

L’assaig clínic

Aquest assaig es basa en seleccionar un tipus de limfòcits T anomenats limfòcits T de memòria. Són unes cèl·lules de l’organisme poc nombroses però extremadament eficaces. Es generen després d'una infecció primària i són les encarregades de mediar en la defensa de l’organisme en infeccions successives del mateix patogen. Se'n recorden d'ell. A més, tenen un poderós efecte citotòxic, la qualitat de ser tòxiques davant d'altres que estan alterades. I viuen molts anys al nostre cos. “Seleccionarem aquests limfòcits T de memòria del propi pacient i els dotarem d'una «arma» que, cada vegada que detecti un d'aquests antígens CD30, els que expressen les cèl·lules tumorals del limfoma, l'elimini. Així, de forma perpètua, en el cos del pacient quedaria un «detector i eliminador» de qualsevol cèl·lula del limfoma que tornés a aparèixer. En definitiva, és la modificació genètica dels limfòcits T del propi pacient perquè aquests ataquin cèl·lules canceroses”, explica el Dr. Javier Briones, responsable clínic del projecte.

“Només hi ha 2 assaigs clínics d'aquestes característiques arreu del món, als Estats Units i a la Xina amb resultats previs positius tot i que només s'han pogut tractar poc més de 30 pacients. «La fàbrica de cèl·lules imparables» serà el primer assaig clínic d’immunoteràpia CAR-T anti CD30 per limfomes T i limfoma d’Hodgkin de l'Estat espanyol i d'Europa i el primer seleccionant els limfòcits T de memòria”, confirma el Dr. Jordi Sierra, cap de servei d’Hematologia de l’Hospital.

L’objectiu de l’Hospital de Sant Pau i de la Fundació Josep Carreras és iniciar la Fase I d’aquest assaig durant l’any 2019 amb 10 pacients refractaris als tractaments. “Abans pensava en guanyar la guerra però, després de moltes recaigudes, només penso en anar guanyant cada batalla. Mentre em continuïn oferint oportunitats, jo no em rendeixo”, comenta la Mireia Agudo, pacient de limfoma no Hodgkin.

Actualment, la Fundació Josep Carreras ja ha pogut assolir tres quartes parts dels fons mínims necessaris per dur a terme el projecte. Tot això en una campanya col·laborativa en la què han participat més de 11.000 persones. 

Més informació

Home Formulari Iframe-en