News from the Hospital de Sant Pau
Avui s’ha inaugurat al vestíbul de Sant Pau l’exposició “La Travessia d’Elena”, que vol donar visibilitat a la realitat de les persones que conviuen amb una depressió i promoure el coneixement de la malaltia. Inclou 12 il·lustracions de l'artista Ana Santos inspirades en més de 500 testimonis reals de persones que pateixen o han patit depressió i que mostren com és viure amb la malaltia. En la inauguració han estat, per part de Sant Pau: Dr. Adrià Comella, director; Dr. Narcís Cardoner, director del Servei de Psiquiatria; Eugènia Masip, directora Infermera; i Ismael Parrilla, supervisor de l’Àrea de Salut Mental i Addiccions. Els han acompanyat la Dra. Gemma Parramon Puig, metgessa especialista en Psiquiatria i presidenta de la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental; i la Dra. Susana Gómez-Lus, directora mèdica de Lundbeck.
L’exposició “La Travessia d’Elena” està impulsada per Lundbeck, companyia farmacèutica global especialitzada en malalties del cervell, i té l'aval de la Societat Espanyola de Psiquiatria i Salut Mental (SEPSM), la Societat Espanyola de Metges d'Atenció Primària (SEMERGEN) i l'associació de pacients La Barandilla.
Es calcula que cada any al voltant de 38.000 persones són diagnosticades amb quadres depressius a Catalunya, una xifra equivalent al 5% de la població. Alhora, s’associa a una alta prevalença al llarg de la vida, entre un 7 i 10%, és a dir, es calcula que gairebé 100.000 catalans poden patir-la al llarg de la seva vida[1]. En aquest sentit, “la depressió és actualment una malaltia molt freqüent amb una altíssima incidència”, així ho destaca el Dr. Narcís Cardoner, director del Servei de Psiquiatria de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.
El Dr. Cardoner també subratlla la importància de l’impacte de la depressió en la vida de les persones que la pateixen, sobretot en la seva qualitat i esperança de vida: “Es considera que la depressió és una de les primeres causes mundials de pèrdua d’anys de vida útils en el sentit que afecta persones que es troben en un període de la seva vida activa, i a conseqüència de la interferència funcional que aquesta malaltia provoca, aquestes persones no poden desenvolupar de forma plena la seva vida en l’àmbit social i laboral”. Alhora, “existeix una tendència a vincular la depressió amb certes característiques de personalitat, estatus social o nivell econòmic... però, la depressió pot afectar a qualsevol persona, ningú n’està protegit”, afegeix.
Segons l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) de 2021 un 7,7% dels homes i un 18,3% de les dones declaren tenir una depressió sense especificar-ne la gravetat. “El trastorn depressiu es diagnostica el doble en dones que en homes, aquesta realitat pot explicar-se pels factors biològics, principalment hormonals i genètics, però també hi ha factors socials molt importants relacionats amb els estereotips de gènere, feines més precàries o una major càrrega de les cures”, apunta la Dra. Gemma Parramon, metgessa especialista en psiquiatria i presidenta de la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental.
La depressió apareix per una complexa interacció entre factors estressants i vulnerabilitat individual i social. La Dra. Gemma Parramon destaca que per prevenir la depressió s’ha d’actuar en tots aquells determinants que condicionen a patir-la. “Hi ha alguns factors que no seran modificables, però d’altres relacionats amb l’estil de vida sí que ho seran” i afegeix que “si malgrat tot apareixen símptomes d’ansietat i de depressió s’ha de consultar a un/a professional de la salut mental de forma precoç”. Lluitar contra la depressió implica, per tant, no només intentar diagnosticar i tractar adequadament els casos de les persones afectades, sinó també, ajudar a qui es pot trobar en risc de patir aquesta malaltia.
“A l’Hospital Sant Pau som un centre de referència en l’abordatge, tractament i recerca de la depressió. Iniciatives com “La Travessia d’Elena” permeten sensibilitzar a la societat de l'abast de la situació de moltes persones que pateixen o han patit una depressió, ajuden a lluitar contra l’estigma social i promouen la prevenció d’aquesta malaltia que tant preocupa avui en dia”, ha assenyalat el Dr. Adrià Comella, director de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.
La Travessia d’Elena, també una experiència virtual
L'exposició va néixer com una experiència virtual que es pot veure a deladepresionsesale.com i ara es pot visitar per primera vegada de manera física a Barcelona. Aquesta iniciativa permet a l’usuari recórrer amb la protagonista, l’Elena, les 12 etapes de la seva travessia per descobrir com afronta les diferents situacions que pateix una persona amb depressió i arribar a terra ferma. Al lloc web també es pot veure contingut extra com a àudios amb alguns dels testimonis, entrevistes amb especialistes mèdics i pacients, així com informació per a conèixer més sobre la depressió.
“La Travessia d’Elena” s'emmarca dins la campanya #DeLaDepresiónSeSale impulsada per Lundbeck, que cada any realitza diferents accions amb l'objectiu de donar visibilitat i conscienciar sobre la depressió. Per la Dra. Susana Gómez-Lus, directora mèdica de Lundbeck: “La depressió és una malaltia molt complexa perquè no hi ha un únic factor que determina que una persona la pugui desenvolupar. “La Travessia d’Elena” ajuda a comprendre com se senten les persones que l’han patit o la pateixen, i des de Lundbeck creiem que més coneixement de la malaltia, suposarà un menor estigma social”.
[1] Vieta E, Alonso J, Pérez-Sola V, Roca M, Hernando T, Sicras-Mainar A, Sicras-Navarro A, Herrera B, Gabilondo A. Epidemiology and costs of depressive disorder in Spain: the EPICO study. Eur Neuropsychopharmacol. 2021 Sep;50:93-103. doi: 10.1016/j.euroneuro.2021.04.022. Epub 2021 May 29. PMID: 34058711.