Breadcrumb

Tornar a Actualitat

Llistat Noticies titol

News from the Hospital de Sant Pau

Events

null Sant Pau compta amb una consulta multidisciplinaria de rehabilitacio post Covid

Events
20/07/2021
Sant Pau compta amb una consulta multidisciplinària de rehabilitació post-Covid

Sant Pau compta amb una consulta multidisciplinària de rehabilitació post-Covid per aquelles persones que pateixen seqüeles importants després de passar la malaltia. Aquesta és una iniciativa sorgida en 2020 de la mà de diferents professionals del Servei de Pneumologia, la Dra. Ma Rosa Güell, i   Macarena Segura, del Servei de Medicina Física i Rehabilitació, el Dr. Jean Claude Perrot i  la Dra. Marta Beranuy, sota la tutela dels seus directors respectius. Avui dia s’ha fet ja el seguiment de 168 malalts, la majoria de la primera onada.

La pandèmia ha deixat moltes seqüeles en un gran nombre de pacients, el que obliga, a partir d’ara, a pensar i desenvolupar eines per assolir un tractament efectiu de les seves conseqüències. Per aquest motiu, el mes de maig de 2020 es va dissenyar un protocol clínic d’avaluació dels malalts que havien patit una infecció per Covid 19, ingressats o no, i que tenien seqüeles importants, a fi i efecte de decidir si podien beneficiar-se d’un programa de rehabilitació totalment personalitzat afrontant les deficiències de cada malalt. Així el juny de 2020 es va iniciar una consulta multidisciplinària de rehabilitació per fer un seguiment dels malalts. Hi intervenen els metges rehabilitadors, una fisioterapeuta i un pneumòleg del Servei de Pneumologia. A més hi ha un contacte directe amb l’empresa domiciliària de rehabilitació de la zona de Sant Pau, “Fisiogestión”.

La rehabilitació possiblement és una eina fonamental per tractar els malalts post-Covid amb seqüeles que limiten la realització de l’activitat que tenien prèviament a la infecció.  L’equip que forma la consulta multidisciplinària de rehabilitació parteix de la hipòtesi de treball en què els malalts que han patit una pneumònia per Covid 19 tenen importants seqüeles musculars (perifèriques i de músculs respiratoris), emocionals i alteració de la qualitat de vida, més enllà dels tres mesos de l’alta i que aquestes alteracions poden millorar amb un programa de rehabilitació personalitzat.

Fins al moment actual s’han vist a Sant Pau 168 malalts, dels que un 85,7% han estat ingressats i d’aquests, 59,72%, a l’UCI. La majoria són de la primera onada  (65%) amb un predomini d’homes 57,1% sobre un 42,9% de dones. L’edat mitjana és de 59,4 anys. Un 85% dels malalts tenien almenys una comorbiditat.

En la primera visita es va donar d’alta, per no requerir tractament rehabilitador un 42%. Un 31,8% han precisat de rehabilitació a domicili, un 23,3% de forma ambulatòria i curiosament un 21,4% ha precisat de rehabilitació específica de músculs respiratoris tot i que més de la meitat dels malalts no havien estat intubats.

Actualment s’està fent el seguiment post-rehabilitació, d’uns 65 malalts (71%) vistos ja en segona visita (3 mesos) i d’aquests 22 malalts (34%) ha estat necessari veure’ls en una tercera visita (6 mesos).  Des de la consulta s’està fent una valoració de l’evolució clínica per intentar definir la resposta a la rehabilitació així com el perfil de malalt que persisteix amb símptomes  i alteracions després de la rehabilitació que podrien explicar que es tracta  de seqüeles post-Covid més que de COVID persistent, segons les definicions actuals.

Home Formulari Iframe-en