Breadcrumb

Tornar a Actualitat

Llistat Noticies titol

News from the Hospital de Sant Pau

Events

null Sant Pau exposa els reptes i les estratègies de la salut digital al 4YFN i el Mobile World Congress_3

Events
01/03/2024
Sant Pau exposa els reptes i les estratègies de la salut digital al 4YFN i el Mobile World Congress

Resoldre els reptes, les dificultats i les estratègies actuals que la transformació digital planteja en l’àmbit sanitari -sobre tot pel que fa al finançament de validacions clíniques- proporcionant eines eficaces a empreses, entitats i organitzacions. Aquest és l’objectiu del Centre de Validació Clínica de Solucions Digitals, creat conjuntament pel Sant Pau Campus Salut Barcelona i el Barcelona Health Hub, durant els congressos 4YFN i Mobile World Congress que tenen lloc aquesta setmana a la ciutat comtal i on l’aplicació de les darreres tecnologies al món de la salut és un dels temes centrals d’aquesta edició. 

Segons la Dra. Mar Gomis-Pastor, directora del Centre de Validació Clínica de Solucions Digitals (CVCSD) i de la Unitat de Salut Digital de l’Hospital de Sant Pau, “la salut ja és digital. Cal una tecnologia que permeti realment donar la qualitat que mereixen els pacients i aportar la màxima seguretat en tots els procediments que es duen a terme. Això requereix per part de les institucions sanitàries i als ecosistemes de salut la màxima innovació i la màxima exigència”.

Per la seva banda, la Patrícia Pesudo, cap de l’Oficina Més Sant Pau, explica que “per articular l’evolució de l’Hospital de Sant Pau de ser compradors d’innovació a ser uns proveïdors d’innovació ens hem basat en el Més Sant Pau, el Pla Estratègic del centre, on tenim un eix que és Més Innovació i on vam identificar un repte: convertir-nos en plataforma d’incorporació d’innovació al sistema de salut”. Afegeix que “hem articulat 4 instruments: el CVCSD; la Comissió d’Ètica Tecnològica; el DIAP que ens permet fer prototips; i l’Oficina Més Sant Pau, que és l’espai d’escolta activa dels professionals de l’Hospital”. 

En Pau Riera, del Servei de Farmàcia de l’Hospital de Sant Pau, ha participat en una xerrada organitzada pel CatSalut sobre la Medicina personalitzada explicant “com estem implementant la farmacogenètica a l’Hospital i com s’està implementant a tot l’Estat espanyol, i els beneficis que això suposa per als pacients”.  Precisament, “l’àrea de farmacogenètica l’estem impulsant conjuntament amb els Serveis de Genètica, amb la Dra. Sara Bernal, i el Servei de Farmàcia. Aquesta sinergia està sent molt positiva: els genetistes fan les anàlisis genètiques i des de Farmàcia participem en la interpretació clínica dels resultats. La idea és implementar aquests tests genètics que tenen rellevància per a l’efectivitat dels tractaments i per a la toxicitat, i intentar-los fer en la mesura del possible abans d’iniciar el tractament per així poder decidir quin tractament és millor per a cada pacient i quina dosi és la més adequada”.

 

 

Equip expert i acompanyament en totes les fases

Sant Pau Campus Salut Barcelona aposta per la transformació digital “amb un equip específic expert, amb una estructura ad hoc i un centre de validacions amb un soci molt fort com el Barcelona Health Hub per aportar la màxima qualitat científica i completar aquesta transformació digital en el menor temps possible i que arribi als professionals i als pacients”.

El principal avantatge del Centre,  és que “acompanya els clients de forma personalitzada en totes i cadascuna de les diferents fases que formen part del cicle de maduració de la tecnologia, des de la cocreació i el pilotatge clínic en pacients reals i en un ambient hospitalari fins a la validació final de la tecnologia que volem implementar en el sistema de salut”. Són algunes de les aportacions que ha fet la Dra. Mar Gomis-Pastor durant el panell “El repte del finançament de la validació clínica”, que ha tingut lloc amb altres experts de referència.

El CVCSD està en un dels 10 hubs més influents d’Europa en salut digital: Barcelona Health Hub.   

Un ampli ventall d’eines per a un ampli ventall de necessitats

El CVCSD duu a terme la cocreació i disseny inicial de cada projecte amb professionals i pacients, fent una anàlisi reguladora inicial i valorant la viabilitat i l’experiència d’usuari. Posteriorment, es duu a terme el pilotatge clínic de les noves tecnologies en pacients reals i en un ambient hospitalari per obtenir una avaluació preliminar del seu impacte i, a la vegada, valorant la viabilitat, la qualitat, i l’experiència d’usuari perquè aquestes tecnologies s’implementin a la pràctica assistencial, amb les autoritzacions reguladores de la Comissió Europea o la FDA corresponents. Finalment, es realitza un estudi clínic integral per mesurar la seguretat, els resultats de la pràctica clínica i la seva eficàcia. 

Tot això es complementa amb una sèrie de serveis que el CVCSD ofereix i que inclou des d’un Observatori de tendències per a oportunitats de col·laboració entre el sector privat i les institucions de salut; un segell estàndard de qualitat Sant Pau Campus Salut Barcelona i estandardització de procediments de validació clínica; i accés al subcomitè tecnològic del Comitè d’Ètica de la Investigació amb medicaments (CEIM) de Sant Pau; fins a un assessorament personalitzat en salut digital i definició de protocols clínics per fer estudis clínics de validació.

També s’inclouen anàlisi de requisits clínics i metodològics, ètics i legals, i regulació de dispositius mèdics; anàlisi de necessitats per a l’adopció en la pràctica clínica de la tecnologia mitjançant l’optimització de processos i transferència tecnològica; anàlisi estadística i producció científica, redacció de protocols clínics amb perspectiva de gènere, comunicació i difusió dels resultats de la validació; coordinació d’estudis (CRO) i metodologies àgils per a la gestió de projectes i validació clínica de tecnologia; i accés a usuaris, amb possibilitat d'accés en xarxa a centres nacionals i internacionals per a validacions multicèntriques.

Més informació https://ehealthvalidationcenter.santpau.cat/ca/web/public

 

Home Formulari Iframe-en