Sant Pau pioner en ladministracio dun nou tractament contra la migranya desenvolupat a partir danticossos
La Unitat de cefalees del Servei de Neurologia de l’Hospital de Sant Pau administra un nou tractament a 28 pacients afectats de migranya des de fa sis mesos. El nou tractament s’ha desenvolupat a partir d’anticossos monoclonals contra el pèptid CGRP, que es troba en valors elevats en els pacients amb ple atac de migranya. La nova arma contra la migranya, que s’administren els propis pacients a través d’una injecció subcutània a la cuixa o l’abdomen un cop al mes, és eficaç i té bona tolerància. No cura la malaltia, però millora ostensiblement la qualitat de vida dels pacients.
El pèptid CGRP i l’atac de migranya
Diversos estudis han mostrat que un pèptid anomenat CGRP apareix en valors elevats en la sang, la saliva, les llàgrimes i en el líquid cefaloraquidi que banya el cervell, durant l’atac de migranya.
Tres anticossos monoclonals contra aquest pèptid s’han provat en set assajos clínics que han inclòs a més de 3.000 pacients. Els neuròlegs de la Unitat de Cefalees del Servei de Neurologia de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, dirigida pel Dr. Robert Belvís, van participar en dos d’aquests estudis.
Els tres anticossos són: fremanezumab (Ajovy®), erenumab (Aimovig®) i galcanezumab (Emgality®). S’administren amb una injecció subcutània realitzada pel propi pacient amb un auto-injector similar al de la insulina dels diabètics. La injecció s’administra un cop al mes a la cuixa o l’abdomen i pràcticament no té efectes secundaris, excepte un lleu dolor a la zona de la punció i estrenyiment moderat.
Pel que fa a la seva eficàcia, els tres anticossos han disminuït de forma significativa els dies de dolor, la discapacitat i l’abús d’analgèsics, proporcionant una millor qualitat de vida dels pacients. Els estudis de seguiment dels pacients dels assajos clínics superen els quatre anys i mostren que l’eficàcia es sosté en el temps, sense aparició d’efectes adversos a llarg termini.
Els anticossos monoclonals dirigits específicament contra proteïnes implicades en diferents malalties s’apliquen des de fa anys en la pràctica clínica en esclerosi múltiple, càncer i malalties hematològiques i reumàtiques, entre d’altres.
La Unitat de Cefalees del Servei de Neurologia de l’Hospital de Sant Pau
Mentre es compleixen els tràmits administratius entre la indústria farmacèutica i les autoritats públiques, la Unitat de Cefalees del Servei de Neurologia de l’Hospital de Sant Pau, dirigida pel Dr. Robert Belvís, està tractant a 28 pacients des de febrer d’enguany, com ús compassiu autoritzat per l’Agència Espanyola del Medicament. Aquests pacients estan replicant els excel·lents resultats dels assajos clínics.
El Dr. Robert Belvís és secretari del Grup d’Estudi de Cefalees de la Societat Espanyola de Neurologia i coordina el Registre espanyol de tractament amb anticossos monoclonals contra la migranya, en el que participen actualment 35 hospitals de tot l’Estat. Els primers resultats seran presentats en el congrés anual de la Sociedad Española de Neurología que tindrà lloc a Sevilla el proper novembre.
El Dr. Belvís, declara que “durant el congrés de la Sociedad Española de Neurología es mostraran les dades dels estudis que repliquen els excel·lents resultats d’eficàcia i seguretat”. En la seva opinió, “abans d’acabar l’any disposarem d’una nova arma contra la migranya, eficaç i amb bona tolerància que, encara que no cura la malaltia, millora ostensiblement la qualitat de vida dels pacients”.
La migranya i el seu tractament
La migranya és una malaltia neurològica amb base genètica. El cervell no s’habitua als canvis en el seu entorn: estrès, canvis en el patró del son, en els horaris dels àpats, en la menstruació de les dones, atmosfèrics, etc.
Aquesta malaltia cursa amb atacs de dolor que afecten habitualment a la meitat del cap. Són dolors pulsatius que s’acompanyen freqüentment de nàusees i vòmits, amb intolerància a la llum i els sons. Un 30% dels pacients poden experimentar aura, una alteració transitòria de la visió, de la sensibilitat o de la parla, durant l’atac de migranya.
Un 50% dels pacients presenten més de quatre dies de migranya cada mes, arribant inclús a poder ser diaris i induint a una greu discapacitat. De fet, la migranya està considerada per l’Organització Mundial de la Salut com la segona malaltia més discapacitant.
Els atacs de migranya es tracten actualment amb analgèsics, però quan la malaltia es fa crònica, el pacient fa servir els analgèsics de forma abusiva amb el perill de desenvolupar problemes de ronyó, estómac, hipertensió arterial, etc.
Quan els atacs es presenten amb una alta freqüència (més de quatre dies al mes) s’inicia un tractament anomenat preventiu, generalment amb pastilles, amb una eficàcia del 50% als tres mesos. Malgrat això aquesta eficàcia no es manté en el temps i, finalment, s’ha de recórrer a infiltracions d’anestèsia o de Botox.
Other news:
-
23/01/2025Experts mundials en radiologia analitzen a Sant Pau la revolució tecnològica de l’especialitatRead news
-
23/01/2025Sant Pau, ha rebut l’acreditació com a Hospital d’Aguts pel Departament de SalutRead news
-
22/01/2025L’actriu Anna Barrachina i les periodistes Laura Fa i Núria Bacardit, protagonistes del pròxim Sant Pau Talks sobre el càncerRead news
-
20/01/2025Conèixer qui tenim al costat ens apropaRead news
-
16/01/20255a. Edició del taller de tècniques semi-invasives i quirúrgiques en cefalees i neuràlgiesRead news