Breadcrumb

Tornar a Actualitat

Events

null Un dispositiu optic no invasiu portatil podria ajudar a reduir la discapacitat associada a accidents vasculars cerebrals

Events
11/03/2018
Un dispositiu òptic no invasiu portàtil podria ajudar a reduir la discapacitat associada a accidents vasculars cerebrals

Un dispositiu òptic no invasiu i portàtil ha estat utilitzat per primera vegada a l'Hospital de Sant Pau per monitoritzar en temps real el tractament de pacients amb ictus isquèmic agut. El desenvolupament i integració del dispositiu, que mostra tenir el potencial per convertir-se en una eina futura per al monitoratge mèdic no invasiu, ha estat parcialment impulsat per la Fundació Bancària "la Caixa" i la Fundació CELLEX de Barcelona.

Els accidents cerebrovasculars són la principal causa de discapacitat en adults i la segona causa de mort al món, amb més de 400.000 morts cada any a Europa. Sovint conegut com "atac cerebral", ocorre quan es produeix un bloqueig del flux de sang a una àrea específica del cervell, causada per un coàgul que obstrueix el vas o perquè el vas sanguini es trenca. Quan es produeix un accident cerebrovascular, el flux sanguini disminueix dràsticament i les cèl·lules del cervell de les àrees danyades es veuen privades d'oxigen i glucosa necessaris per sobreviure.

L'equip de la Unitat d'accidents cerebrovasculars l'Hospital de Sant Pau va provar el sistema de monitorització òptica en cinc pacients ingressats a la sala d’urgències amb un accident cerebrovascular isquèmic agut i que van ser tractats amb l'activador tissular del plasminògen, un medicament que intenta dissoldre el coàgul per millorar el flux sanguini. Van utilitzar el sistema mentre s'administrava el tractament i després van controlar el flux sanguini i els paràmetres d'oxigenació. Van veure que l'augment del nivell de flux sanguini detectat amb el nou sistema es correlacionava amb l'obertura del vas bloquejat observat també en la imatge Doppler transcranial.

Els primers resultats d'aquesta tècnica confirmen un futur prometedor per a aplicacions mèdiques, buscant proporcionar tractaments personalitzats a pacients per tal de millorar les seves possibilitats d'una ràpida recuperació, i així reduir les seves discapacitats a llarg termini. L'spin-off de l'ICFO, Hemophotonics, ha comercialitzat la tecnologia amb l'objectiu de desenvolupar programari i sondes fàcils d'usar per facilitar la implementació a gran escala del sistema en entorns clínics.

Els científics de l'ICFO i Sant Pau han rebut recentment finançament de La Marató de TV3 per embarcar-se en un nou estudi que utilitzarà aquesta tecnologia per categoritzar els pacients amb accidents cerebrovasculars en diferents grups de tractament relacionat amb estratègies operatives a la Unitat d'Ictus. Aquest serà el primer estudi clínic aleatori controlat que pretén demostrar l'eficàcia de la categorització del pacient utilitzant òptica difusa.

Home Formulari Iframe-en