Quan arriba l'estiu, la cuina es transforma per adaptar-se a les temperatures altes i a la necessitat de plats lleugers, frescos i plens de sabor. Les receptes estiuenques són ideals per gaudir dels millors ingredients de la temporada, com les fruites i verdures fresques, i per preparar àpats que ens refresquin i ens aportin energia sense ser pesats. Des d'amanides acolorides fins a plats principals senzills i postres que aprofiten la dolçor natural de la fruita, aquesta selecció de receptes estiuenques et farà gaudir de l'estiu a cada mossegada. Perfectes per a dinars a l'aire lliure, sopars lleugers o celebracions amb amics i família, aquestes propostes són una invitació a gaudir de la cuina estiuenca al màxim.
Els aliments que tenen més quantitat d’aigua són les fruites i les verdures crues. Incloure-les a la dieta és una bona manera d’aportar vitamines, minerals i fibra. Per altra banda, és important augmentar la ingesta diària d’aigua.
A més d’aigua, per aconseguir una bona hidratació es necessiten electròlits, els quals afavoreixen l’equilibri de líquids entre l’espai intra i extracel·lular.
Alguns dels elements que tenen més electròlits són el clor i minerals com el sodi o el potassi.
D’entre totes les fruites i verdures, n’hi ha algunes que són especialment adequades per a una dieta amb un alt nivell d’hidratació:
Els següents aliments tenen una composició del 90% d’aigua:
- Cogombre
- Enciam
- Api
- Rave
- Tomàquet
- Cogombre
- Pebrot
- Col
- Síndria
Aliments deshidratants:
- Snacks i fruits secs salats
- Carns curades i embotits:
- Cafè
- Conserves envinagrades
- Dolços i postres
- Alcohol
- Begudes ensucrades
Us compartim les següents receptes elaborades pel Servei de Dietètica i Alimentacio de Sant Pau:
8 RECEPTES REFRESCANTS I HIDRATANTS
(ingredients per a 2 persones)
Amanida de tomàquet, síndria i alfàbrega
- Ingredients:
- 1 Tomàquet rosa
- 2 Rodanxes de Síndria
- 4 Fulles d’alfàbrega fresca
- Oli d’oliva verge extra
- Sal i pebre
Elaboració:
- Rentem i tallem el tomàquet a daus grans. I fem el mateix amb la síndria.
- Agafem unes fulles d’alfàbrega fresca i la tallem com més ens agradi, no han de ser talls molt petits ni perfectes. L’afegim al plat amb el tomàquet i la síndria.
- Per acabar, salpebrem al gust i hi posem un bon raig d’oli d’oliva verge.
Sopa freda de meló
Ingredients:
- ½ Meló pell de gripau
- 1 Iogurt natural
- Suc de mitja llimona
- Oli d’oliva verge extra
- Sal i pebre
Elaboració:
- Pelem i tallem a trossos el meló.
- Ho posem al got per triturar amb el iogurt natural i el suc de mitja llimona, i triturem fins que quedi una crema homogènia.
- Salpebrem al gust i la reservem a la nevera fins al moment de servir.
- En presentar el plat, li posem un rajolí d’oli d’oliva verge extra.
Sorbet de préssec
Ingredients:
- préssec vermell
- suc de mitja llimona
- fulles de menta
Elaboració:
- Pelem i tallem els préssecs.
- Els posem en un got per triturar junt amb el suc de la mitja llimona i les fulles de menta.
- Ho triturem tot fins obtenir un puré.
- El posem en un taper i al congelador unes 6 hores.
- Podem servir-lo amb una fulla de menta a sobre.
Carpaccio de carbassó amb mozzarella i tomàquets cirerols
Ingredients:
- 1 carbassó
- 1 mozzarella
- 1 grapat de tomàquets cirerols
- sal i pebre
- oli d’oliva verge
Elaboració:
- Rentem el carbassó, i el tallem a rodanxes molt fines (a mà o amb mandolina).
- El posem en un plat sobreposant les rodanxes fins que ens quedi tota la base del plat coberta.
- Posem la mozzarella per sobre fent trossos amb la mà, no cal tallar-la amb ganivet.
- Rentem els tomàquet cirerols, els tallem per la meitat els posem per sobre el carbassó i la mozzarella.
- Per últim, afegim sal i pebre al gust, i un raig d’oli d’oliva verge per sobre.
Crema freda de cogombre, iogurt grec i menta:
Ingredients:
- 2 cogombres petits
- 1 iogurt grec
- Mig gra d’all
- Mitja ceba tendra
- Vinagre de poma
- Pebre negre molt
- Oli d’oliva verge
- Menta fresca
Elaboració:
- Rentem els cogombres, els pelem i despuntem amb ajuda d’un ganivet o pela verdures.
- Trossegem els cogombres, la dent d’all i la ceba tendra i els aboquem a la batedora.
- Afegim sal, vinagre, pebre negre, l’oli d’oliva i la menta.
- Afegim el iogurt grec i triturem fins a obtenir un puré fi. Si resultés molt espès, podem posar una mica d’aigua fins a aconseguir la consistència desitjada.
- Refrigerem unes hores per servir la crema molt freda.
Crema freda de pastanaga:
Ingredients:
- Mitja ceba
- Mig gra d’all
- 500g de pastanaga
- Mig litre de brou de verdures
- Una fulla de llorer
- ½ cullereta de cúrcuma
- ¼ de cullereta de comí
- Oli d’oliva verge
- Iogurt grec
- Pebrot negre molt
- Sal
Elaboració:
- Piquem finament la ceba i el gra d’all.
- Rentem i tallem a trossets les pastanagues.
- Escalfem dues o tres cullerades d’oli d’oliva en una olla o cassola i escalfem la ceba amb l’all uns minuts. Afegim les pastanagues, removent bé.
- Incorporem el llorer, les espècies, el suc de llimona, el pebre negre i una mica de sal.
- Cobrim amb el brou, fem bullir i deixem coure a foc lent fins que la pastanaga estigui molt tova.
- Vigilem de tant en tant perquè no perdi molt líquid.
- Deixem temperar una mica i triturem, afegint més o menys brou segons la consistència desitjada.
- Servim freda i afegim, opcionalment, julivert o formatge fresc per sobre.
Cevitxe de daurada llagostins amb mango
Ingredients:
- 2 daurades en filet (prèviament congelades almenys 4 dies)
- 12 llagostins crus o cuits
- 2 tomàquets de branca
- ½ mango
- ½ pebrot verd italià
- ½ cogombre
- ½ ceba tendra o ceba morada
- 2 llimes
- coriandre
- pebre negre mòlt
- sal
Elaboració:
- Traiem la pell dels filets de daurada. Traiem les espines que pugui tenir i tallem en peces a la mesura d'una mossegada.
- Pelem els llagostins i els barregem amb el peix.
- Rentem i tallem els tomàquets a daus, descartant les llavors.
- Tallem el cogombre i el pebrot verd, eliminant les llavors i els filaments.
- Tallem el mango a daus, i la ceba a rodanxes. Ho incorporar tot al peix.
- Espremem el suc de les llimes i la llimona i ho repartim sobre la barreja d'ingredients.
- Afegim el coriandre o julivert fresc picat i barregem bé.
- Cobrim amb paper film i deixem reposar a la nevera com a mínim 30 minuts. Salpebrem al gust.
Amanida de mongeta verda amb maduixes
Ingredients:
- Mongeta verda
- Ceba tendra
- Pebrot verd i/o vermell
- Tonyina
- Maduixes
- Sal i pebre
- Oli d’oliva verge
Elaboració:
- Rentem totes les verdures i les maduixes.
- Tallem a trossos la mongeta tendra i la bullim normalment.
- Mentre es cou la mongeta tallem la ceba tendra a en juliana, el pebrot a daus petits i les maduixes a quarts.
- Colem i refredem la mongeta verda.
- Un cop tinguem la mongeta freda ho barregem tot en un bol, afegim la tonyina i ho salpebrem junt amb un raig d’oli d’oliva verge.
8 BEGUDES REFRESCANTS I HIDRATANTS
Llimonada
Ingredients:
- 4 o 5 llimones
- Menta o romaní
- Aigua
- Una llima (opcional)
Elaboració:
- Espremem totes les llimones i en guardem una
- En una gerra, posem un grapat de fulles de menta o unes branques de romaní prèviament rentades.
- Tallem a rodanxes les llimones que hem reservat i posa els talls a la gerra
- Afegim el suc de les llimones, l'aigua fins a omplir el recipient i ho deixem refredar uns trenta minuts a la nevera.
- Podem afegir, de manera opcional, rodanxes de llima i glaçons.
Aigua de llimona i gingebre
Ingredients:
- Aigua amb gas (sense sucres)
- Gingebre
- Una llimona
- Una llima
Elaboració:
- Tallem la llimona per la meitat. Amb una meitat en fem rodanxes i amb l'altra l’espremem. Fem el mateix amb la llima
- Agafem l'arrel de gingebre i en fem trossets. No cal que siguin excessivament petits
- Ho posem tot dins d'una gerra. Hi afegim l'aigua amb gas i una mica de gel.
- Ho deixem reposar una estona a la nevera i estarà deliciós i molt fresc.
Aigua de maduixa i romaní
Ingredients:
- Maduixes
- Una branca de romaní
- Aigua
Elaboració:
- Netegem les maduixes i les tallem a daus
- Netegem una branca de romaní
- Ho posem tot plegat dins d'uns d'una gerra
- Afegim l'aigua fins a omplir la gerra
- Ho deixem unes hores reposar i refredar-se a la nevera
Aigua de pinya i menta:
Ingredients:
- Una pinya natura, amb pell
- Una llima
- Alfàbrega fresca
- Aigua
Elaboració:
- Tallem la pinya i en posem uns talls amb la pell dins de la gerra.
- Espremem una llima dins la gerra
- Afegim unes fulles d'alfàbrega ben netes
- Hi posem aigua fins a omplir el recipient
- Ho deixem reposar a la nevera unes hores
Suc de tomàquet amb sal i pebre
Ingredients:
- 3 tomàquets madurs
- ½ branca d’api (sense fulles)
- sal i pebre
- oli d’oliva verge
Elaboració:
- Rentem i pelem els tomàquets.
- Els tallem a trossos i els posem en un got per triturar amb la ½ branca d’api.
- Triturem fins que quedi una textura homogènia, si queda massa espès podem afegir una mica d’aigua freda.
- Salpebrem al gust i li posem un raig d’oli d’oliva.
Glaçons de síndria
Ingredients:
- ½ síndria
- suc de llimona
Elaboració:
- Pelem la mitja síndria i la posem a trossos en un got per triturar.
- Afegim el suc de mitja llimona.
- Ho triturem tot i ho posem en una glaçonera.
- Ho deixem al congelador tota la nit, fins que estiguin fets els glaçons.
- Al dia següent podem afegir aquests glaçons a un got d’aigua amb una rodanxa de llimona.
Batut de mango
Ingredients:
- 2 gots de llet o beguda vegetal
- 1 mango (però es pot fer amb qualsevol fruita)
- glaçons (si volem el batut molt fred)
Elaboració:
- Posem la llet o beguda vegetal en el got de triturar.
- Pelem i tallem la fruita
Aigua fresca amb cogombre
Ingredients:
- Cogombre
- Llimona
- Fulles de menta
- Aigua
Elaboració:
- Tallem el cogombre a rodanxes. També podem preparar unes rodanxes de llimona
- Barregem totes les rodanxes en un recipient juntament amb unes fulles de menta i un litre d'aigua.
- Ho deixem reposar a la nevera durant 12 o 24 hores, colem l'aigua