Avui, 29 de setembre, Dia Mundial del Cor, Sant Pau ho celebra des de la perspectiva d’un Hospital que ha viscut el desenvolupament de la Cardiologia. Va ser el primer centre de l’Estat en fer un trasplantament de cor amb èxit, l’any 1984, i el primer que va crear un institut de recerca monogràfic centrat específicament en la investigació i tractament de les malalties cardiovasculars. Actualment, continua sent un referent avançat en investigació en Cardiologia, amb el desenvolupament constant de nous procediments terapèutics, avenços en el coneixement de la Cardiologia bàsica i en l'assistència al pacient cardiològic. És pioner amb programes enfocats en la millora de la salut cardiovascular dels nostres usuaris com el SCA (programa de prevenció i educació cardiovascular post síndrome coronària aguda) engegat enguany i que fa el seguiment d’uns 300 pacients anuals.
El programa SCA és una iniciativa ambulatòria de seguiment precoç de tots aquells pacients que ingressen a l’Hospital de Sant Pau per un infart agut de miocardi. Consisteix en un monitoratge molt estret i molt precoç per controlar tots els factors de risc de la persona ingressada per un infart. És a dir, un tractament i control d’aquells factors determinants com la hipertensió, el colesterol, el tabaquisme, l’obesitat, diabetis, l’estrès...
“El programa SCA va començar amb el personal d’Infermeria i de Cardiologia, treballant de forma estreta, aquest passat febrer. De forma setmanal entren entre 5 i 10 pacients de l’àrea de referència de l’Hospital, que han ingressat per un infart de miocardi” explica el Dr. Miquel Gual, coordinador del programa SCA i adjunt del Servei de Cardiologia de Sant Pau. “En el moment actual el programa acull tots aquests pacients que debuten, és a dir, que han tingut un primer infart de miocardi i, per tant, treballem amb l’objectiu d’actuar ràpidament. Tan bon punt el programa vagi creixent entraran altres grups amb cardiopatia isquèmica, angina o altres tipus d’infart de miocardi”, especifica el Dr. Gual.
El programa respon a una necessitat generada per la millora de les tècniques de tractament o de revascularització dels infarts de miocardi. Aquest avenç genera que els ingressos per aquesta patologia són cada vegada més curts. Les persones entren a l’Hospital amb un quadre molt greu, però la majoria d’aquests pacients evolucionen de forma satisfactòria, generant una estada dels ingressos cada vegada més breu, per tant, la consciència de malaltia per part dels pacients és baixa. “I a això li sumem que mentre estan ingressats, el temps que disposem per formar, per educar, per iniciar les mesures de prevenció perquè no torni a aparèixer una malaltia isquèmica és molt curt també. En conseqüència, es fa necessari reestructurar la fase posthospitalària, organitzar, recollir i captar tots els pacients amb infart, i dur un seguiment ambulatori, controlant tots els factors de risc i mantenint un programa educatiu, formatiu dels hàbits de vida cardiovasculars” afirma el coordinador del programa, que estima que anualment faran el seguiment d’entre 250 i 300 pacients.
Un dels punts cabdals d’aquesta iniciativa, és dur a terme la continuïtat assistencial, és a dir, el programa formatiu, educatiu, amb un pes per part d’Infermeria especialitzada a nivell cardiovascular. “El programa és finit, dura sis mesos, els pacients entren, però també han de sortir. Un factor clau, que creiem que és molt important, és fer aquesta continuïtat assistencial, amb un flux continu de pacients, i un cop acaba la fase hospitalària inicial, ens posem en contacte amb cada responsable de cada centre d’atenció primària de l’àrea de referència de Sant Pau i, per tant, continua el flux dels pacients, per tenir una relació directa i continua entre el professional hospitalari i els professionals dels centres d’atenció primària”, especifica el Dr. Gual.
El perfil d’edat dels pacients que ingressen amb infart de miocardi, està al voltant dels 50 als 70 anys, com que ara és dur a terme una selecció de pacients amb debut de cardiopaties, és a dir, que han tingut un primer episodi, la gran majoria de la població és relativament jove, independentment del sexe. “Això suposa que encara hi ha un percentatge de pacients laboralment actius, que gràcies a aquest seguiment precoç i exhaustiu del seu tractament es puguin, entre altres coses, reincorporar a la seva activitat laboral abans de l’habitual”, clou el Dr. Miquel Gual.
Una recerca translacional en Cardiologia
L’especialitat de Cardiologia és una de les 5 àrees estratègiques de l'Institut de Recerca de l’Hospital de Sant Pau – IIB Sant Pau i un clar exemple de medicina translacional, apostant per trobar respostes a les necessitats no cobertes que sorgeixen directament del llit del pacient “mitjançant una investigació que comprèn des d’estudis genètics preclínics en models cel·lulars fins a la recerca clínica més avançada. Això és clau perquè els resultats de la recerca es traslladin al pacient en forma de solucions terapèutiques”, segons el Dr. José Guerra, de la Unitat d’Arrítmies del Servei de Cardiologia de l'Hospital de Sant Pau.
Amb aquest objectiu, també promou la transferència del coneixement impulsant la creació de spin-offs. “En aquest sentit, fa uns anys vam iniciar investigacions per descobrir noves dianes terapèutiques que poguessin pal·liar les necessitats que encara existeixen en l’àmbit assistencial. Un exemple són els estudis de cardioprotecció que hem estat fent els últims anys i que s’han traduït en la creació d'una empresa que ja té diversos inversors", explica la Prof. Lina Badimon, directora de l'Àrea de Recerca de Malalties Cardiovasculars i del Grup de recerca en Patologia Molecular i Terapèutica de les Malalties Aterotrombòtiques i Isquèmiques a l'IIB Sant Pau. "És un exemple de com volem, mitjançant la investigació, proporcionar solucions al pacient".
Concretament, aquesta spin-off treballa en el desenvolupament d'una estatina endovenosa que serà útil per als pacients que necessiten altes dosis d'aquest medicament, que actualment s'administra per via oral, la qual cosa no sempre és suficient "en pacients que requereixen un trasplantament, que estan en tractaments oncològics o que se sotmeten a una intervenció".
Gènere i salut cardiovascular
Enguany, l’IIB Sant Pau ha posat en marxa el programa transversal de recerca en Salut de la Dona i Gènere, precisament, per fomentar la perspectiva de gènere en totes les seves àrees i grups de recerca. Creat en el marc del Pla de Recerca i Innovació Responsable (RRI), el programa és un exemple de la tasca conjunta entre l’IIB Sant Pau i l'Hospital de Sant Pau i, actualment, està implementant accions per fomentar la incorporació de la perspectiva de gènere en el contingut de la recerca i promoure la investigació específica de gènere per cobrir els buits de coneixement existents, posant en marxa els mitjans i els recursos necessaris per facilitar-ho.
Cal destacar que, de fet, l'Hospital de Sant Pau va ser un dels primers centres catalans en crear la Comissió de Salut i Gènere, que impacta en l'assistència, la recerca i la docència.
En Cardiologia, cada cop hi ha més projectes que incorporen la perspectiva de gènere des del seu plantejament inicial. I cada cop hi ha més evidència de les importants diferències en l'evolució i en les manifestacions clíniques de diferents trastorns cardiovasculars i també de l’impacte que aquestes variables poden tenir en la prevenció i en el tractament. Aquí hi ha diversos exemples. El grup que lidera la Prof. Badimon està desenvolupant un projecte de medicina personalitzada en una cohort a nacional amb diagnòstic genètic d'hipercolesterolèmia familiar on l'especificitat del sexe és un objectiu per identificar i determinar la importància de nous biomarcadors moleculars. També destaca el programa RETROVE per buscar algoritmes matemàtics per definir el risc individual de patir trombosi venosa, o un estudi que analitza el tractament amb betabloquejants en pacients amb fibril·lació auricular en funció del sexe.
En aquest àmbit de salut cardiovascular, la Dra. Elisa Llurba lidera conjuntament amb les investigadores del Grup de Recerca en Medicina Perinatal i de la Dona, del Grup de Recerca en Bioquímica i el Grup de Malalties Cardiovasculars, tres estudis amb finançament de l'Institut de Salut Carlos III sobre l'impacte de diferents processos reproductius en salut cardiovascular en tres etapes clau: prèvia a la gestació en dones en procés de reproducció assistida, durant la gestació, i als 3-6 anys després del part. Un objectiu és estudiar com les malalties d'origen placentari poden tenir un impacte en la salut cardiovascular materna i neonatal.