Breadcrumb

Xerrades Alzheimer

Asset Publisher

null Sant Pau crea la primera Unitat Funcional de Patologia Pleural multidisciplinària de Catalunya

Asset Publisher
22/02/2024
Sant Pau crea la primera Unitat Funcional de Patologia Pleural multidisciplinària de Catalunya

L’Hospital de Sant Pau ha posat en marxa la primera Unitat Funcional de Patologia Pleural (UPP) multidisciplinària especialitzada a atendre pacients amb aquesta patologia, que afecta a més d’un milió i mig de persones cada any a Espanya i que es produeix per un excés de líquid que s’acumula a l’espai que envolta els pulmons. El seu objectiu és oferir una atenció transversal i d’excel·lència a aquests pacients millorant els circuits assistencials, el diagnòstic i els tractaments. Aquesta nova Unitat l’integren professionals dels diferents Serveis que intervenen en l’abordatge d’aquesta patologia: Pneumologia, Cirurgia Toràcica, Anestesiologia, Radiodiagnòstic, Anatomia Patològica, i els equips d’Infermeria de les diferents àrees.


La patologia pleural, i en particular, el vessament pleural (VP), és un problema clínic freqüent que cada any desenvolupen més d’un milió i mig de persones a Espanya i que pot ser causat per un ampli ventall de malalties: insuficiència cardíaca, cirrosi, pneumònia bacteriana, càncer -en el 75% dels casos- infeccions víriques i embòlies pulmonars, entre altres. 

 

 

Establir un diagnòstic precoç i acurat és fonamental, perquè d’això en depenen el tractament i el pronòstic dels pacients. Per aquesta raó, els experts recomanen fer l’abordatge d’aquesta patologia des d’unitats multidisciplinàries de patologia pleural. Segons la Dra. Virgínia Pajares, coordinadora de la UPP i de la Unitat de Broncoscòpia i Pneumologia Intervencionista del Servei de Pneumologia i Al·lèrgia de Sant Pau, “hem vist necessària la creació d’aquesta Unitat per centralitzar els pacients amb aquesta patologia i millorar d’aquesta manera les rutes assistencials actuals”. Afegeix que “això redueix la variabilitat i estableix un diagnòstic més acurat i un tractament més personalitzat i eficaç, fet que suposarà un descens de la morbimortalitat generada molts cops per proves innecessàries i opcions terapèutiques poc adequades i que afavorirà també la recerca bàsica, clínica i traslacional”. 

L’objectiu de la nova Unitat, pionera, és “oferir atenció especialitzada, multidisciplinària, transversal i d’excel·lència als pacients amb patologia pleural, millorant els circuits assistencials i d’atenció al pacient. Sempre posant el malalt en el centre”, explica la Dra. Elisabeth Martínez, coordinadora de la UPP i del Servei Mancomunat de Cirurgia Toràcica de l’Hospital de Sant Pau i Mar. “Es tracta d’unificar el grup de treball, amb una consulta única de patologia pleural; fer una valoració multidisciplinària dels pacients; concentrar l’activitat en un únic espai i, per tant, millorar els processos; permetre la formació continuada dels professionals; i facilitar la tasca de recerca i establir noves línies d’investigació en aquest àmbit”.

 

 

En aquest sentit, ambdues coordinadores assenyalen que els procediments pleurals i de cures postoperatòries de cirurgia toràcica han augmentat de manera significativa tant en nombre com en complexitat. Aquí és bàsica la tasca i l’actualització continuada per part de l’equip d’Infermeria, que s’encarrega de la cura dels drenatges i de donar informació i formació als pacients i familiars per al seu maneig ambulatori.

A l’Hospital de Sant Pau, el 2022 es van fer 312 procediments pleurals a la Unitat de Pneumologia Intervencionista del Servei de Pneumologia i Al·lèrgia i, en molts d’ells, la valoració del tipus d’abordatge requerit i la col·locació de drenatges es va dur a terme de manera conjunta amb Cirurgia Toràcica. De fet, des del 2014 la major part de l’activitat pleural es concentra en aquests dos Serveis i això ha afavorit un augment del nombre de pacients, d’interconsultes i d’activitat diagnòstica i terapèutica que ha permès dissenyar i emprar un espai destinat a l’estudi de la patologia pleural. Ara, l’Hospital fa un pas més amb la creació de la UPP.

Segons la Dra. Pajares, “a partir d’ara hi ha una ruta assistencial molt ben definida. Els pacients amb patologia pleural accediran a aquesta Unitat de manera organitzada i sense necessitar la programació i la derivació entre diferents Serveis evitant el retard en el diagnòstic i el tractament”. El funcionament actual de la UPP i les seves rutes assistencials s’aniran revisant de forma continuada per poder incorporar tots els canvis que calgui i que permetin millorar la gestió assistencial dels pacients amb patologia pleural.

HOSSPAU Menu

Health Education

Banner programa xerrades alzheimer

Programa Alzheimer xerrades
+
Xerrades divulgatives per a familiars de persones amb Alzheimer

Programa del cicle