Ruta de navegació

Actualitat

null Kalida Sant Pau reconeguda als Premis FAD 2022

Actualitat
20/04/2022
Kàlida Sant Pau reconeguda als Premis FAD 2022

El centre Kàlida Sant Pau ha estat reconegut amb la Medalla del FAD. La Junta del FAD (Foment de les Arts i el Disseny) concedeix aquest guardó honorífic al treball i la trajectòria de persones, projectes o institucions des del 1928. En aquest cas, s'ha valorat especialment que Kàlida faci del disseny part estructural d'un model assistencial a partir del concepte de “l'arquitectura per a tenir cura".

La Fundació Kàlida “treballa per desenvolupar una xarxa de centres arreu del país, dissenyant-los sota el concepte de l’arquitectura per a tenir cura, perquè quan les persones viuen circumstàncies excepcionals, com és la vivència del càncer, que té un impacte més enllà dels efectes fisiològics, trobar llocs dissenyats a escala humana, que permetin posar en contacte a persones en situacions similars així com rebre suport psicosocial de professionals compromesos, contribueix de forma decisiva a millorar el seu benestar i qualitat de vida”, va assegurar Germán Castejón, president de la Fundació, a l’acte d’entrega de la medalla, acompanyat de l’arquitecta Benedetta Tagliabue, que va projectar Kàlida Sant Pau, un edifici hexagonal, protector i amable, configurat de forma càlida i domèstica, lluny de la fredor de les sales oncològiques.

A Catalunya hi ha 120.000 persones amb càncer i una de cada deu rep atenció psicològica. Abans de la pandèmia s’estimava que el 48% dels hospitals públics espanyols no oferien atenció psicològica especialitzada i en el 52% restant era insuficient. Foment de les Arts i del Disseny ha concedit la medalla FAD 2021 a la Fundació Kàlida, que acompanya a les persones amb càncer, familiars i cuidadors. La Junta d’aquesta institució distingeix la “tasca fonamental” de la fundació per “la seva aposta pel disseny com a eina per a la millora del benestar” d’aquells  immersos en un procés oncològic.

Les persones que visiten Kàlida Sant Pau, a tocar del Servei d’Oncologia de l’Hospital, descobreixen un espai lluminós envoltat de jardí. Les portes del centre estan sempre obertes per acollir: l’equip professional de la fundació dona suport en un entorn arquitectònicament dissenyat per a tenir cura dels qui conviuen amb el càncer. Un model assistencial gratuït pel qual no cal cita prèvia ni derivació mèdica. Des del maig de 2019, quan es va inaugurar, ha rebut prop de 27.000 visites i ha atès més de 3.000 persones en sessions individuals o grupals per reduir l’estrès o l’ansietat, comprendre el diagnòstic, informar-se de les prestacions socials o gestionar les emocions.

 

Sobre Kàlida:

Kàlida promou un model de suport oncològic integral complementari centrat en la persona. El seu objectiu és crear centres de suport a persones que conviuen amb el càncer, situats a pocs metres dels serveis d’oncologia dels hospitals públics de referència en tractaments del càncer, amb espais per acollir i acompanyar les persones que ho necessitin així com als seus familiars, amics o cuidadors. En ells trobaran suport pràctic, emocional i social, un ambient agradable especialment dissenyat per a sentir-se acompanyades, informades i compreses. Aquest servei -totalment gratuït i sense cita prèvia- té com a finalitat complementar els tractaments mèdics dels hospitals i s’inspira en el model d’atenció psicosocial de l’organització internacional Maggie’s, formant part de la seva xarxa internacional de més de 30 centres. El primer centre a inaugurar fou Kàlida Sant Pau, que obrí les seves portes el mes de maig de 2019 al recinte de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona.

La Fundació Kàlida es va constituir a Barcelona el 2016 gràcies a l’esforç desinteressat de moltes persones i l’impuls estratègic de la Fundació Nous Cims,  la Fundació privada de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i la col·laboració de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.