Ruta de navegació

Actualitat

null Mundos invisibles una visio particular de lespectre autista TEA

Actualitat
24/01/2018
Mundos invisibles, una visió particular de l’espectre autista (TEA)

La Dra. Maria J. Portella, investigadora de l'Institut de Recerca i cap del Grup de Recerca en Trastorns Psiquiátrics de l'Hospital Sant Pau presenta, el proper 27 de gener, el seu llibre Mundos invisibles. Una visió particular del trastorn de l'espectre autista (TEA): el d'una experta neurocientífica, però, sobretot, el testimoni d'una mare que intenta aprendre del seu fill. Tot això per entendre una mica millor el món que s'amaga darrere dels TEA i, en definitiva, per normalitzar i dignificar les persones amb aquesta condició.

 

L'autisme és un dels anomenats trastorns del neurodesenvolupament, és a dir, una afectació del desenvolupament del cervell en què s'estableixen vies neuronals diferents que alteren la percepció i la interacció amb el món. Així doncs, Mons Invisibles no només proporciona el testimoni d'una mare que intenta aprendre del seu fill, sinó que es converteix en tot un assaig divulgatiu sobre les dificultats específiques que afecten els TEA. L'objectiu essencial del llibre és el d'amalgamar difusió científica i relat experiencial, convidant a reflexionar sobre el paper de la genètica i de la cultura en la construcció de la normalitat i la diferència, més enllà de l'espectre autista.

 

 

Maria J. Portella és psicòloga i doctora en Neurociències, la seva principal línia de recerca és l'estudi dels factors neurobiològics i psicològics en la depressió i dels efectes neurodegeneratius relacionats amb la mala resposta als tractaments. També ha col·laborat en diversos estudis sobre altres trastorns mentals greus com l'esquizofrènia i el trastorn bipolar. És autora de més de vuitanta treballs d'investigació publicats en revistes internacionals especialitzades i ha rebut diverses beques i premis pels seus treballs.

És experta en neuropsicologia clínica, i utilitza aquest coneixement per interpretar, a través de mecanismes de funcionament cerebral, el comportament humà, des de les conductes motores més simples fins a les emocions.

La presentació tindrà lloc el dissabte 27 de gener a les 18.30 al Abacus (Còrsega 269).