Ruta de navegació

Actualitat

null Sant Pau convida a posarse en la pell dun pacient amb psoriasi a traves de la realitat virtual

Actualitat
25/01/2018
Sant Pau convida a posar-se en la pell d’un pacient amb psoriasi a través de la realitat virtual

Aquesta iniciativa organitzada per Acción Psosiaris i Lilly, oberta a tot el públic, es situarà en el vestíbul principal de l’Hospital els dies 30 i 31 de gener de 8 a 15h. A través d’unes ulleres de realitat virtual, l’usuari podrà formar part de la història real i quotidiana d’una persona amb psoriasi que assisteix a una classe de pilates i que ha d’afrontar la visibilitat de de la seva malaltia.

El Servei de Dermatologia de Sant Pau és un referent internacional en l’atenció integral del pacient amb psoriasi, i compta amb una Unitat de psoriasi formada per un equip multidisciplinar de dermatòlegs experts en psoriasis, reumatòlegs, infermeria i psicòlegs.

T’imagines haver de sortir d’una piscina per ser diabètic? Doncs aquesta és una realitat a la que s’enfronten en algunes ocasions els malalts de psoriasi, una malaltia no contagiosa. A diferència d’altres malalties, que poden passar inadvertides, la psoriasi es manifesta en la pell, cosa que senyala als pacients en llocs públics. Per aquest motiu, tot i que hi ha més d’un milió d’afectats a tot l’Estat i 125 milions en tot el món, els pacients sovint han de donar explicacions sobre les seves lesions i poden tenir dificultats de relació en el seu dia a dia.

Amb aquesta activitat es pretén sensibilitzar a la població en general de l’impacte de la psoriasi en la societat per a desterrar la percepció errònia de que és una malaltia contagiosa i disminuir el rebuig que pateixen els afectats.

 

Per apropar aquesta experiència el més possible a la realitat s’ha utilitzat l’estereoscòpia la que permet reproduir una situació real a través de la informació visual tridimensional amb il·lusió de profunditat, i el so binaural, que transmet una sensació de so 3D similar a la d’estar físicament en el lloc on els produeixen els sons.

 

La psoriasi és una malaltia inflamatòria crònica de la pell que provoca descamació i inflamació. En un percentatge rellevant dels casos (entre un 15 i un 30%) pot manifestar-se també en les articulacions (artritis psoriàsica). S’estima que la psoriasis afecta aproximadament a un 2,3% de la població.

Sobre la psoriasis en plaques de moderada a greu

La psoriasis és una malaltia crònica i immune que apareix a la pell. Es produeix quan el sistema immunitari envia senyals errònies que acceleren el cicle del creixement de les cèl·lules de la pell. Es calcula que afecta a 125 milions de persones en tot el món, el 20% de les quals té psoriasi de moderada a greu. Pot manifestar-se en qualsevol part del cos i està associada amb altres afeccions mèdiques importants com la diabetis i la malaltia cardíaca. La forma més freqüent de la malaltia, la psoriasi en plaques, es presenta en forma de taques rogenques cobertes amb una cap de cèl·lules mortes de la pell de color blanc platejat.

 

Referències:

1 Psoriasis media kit. National Psoriasis Foundation website. Accessed February 23, 2017.

2Psoriasis. American Academy of Dermatology website. Accessed February 23, 2017.

3 Krueger JG, Fretzin S, Suárez-Fariñas M, et al. IL-17A is essential for cell activation and inflammatory gene circuits in subjects with psoriasis. J Allergy ClinImmunol. 2012;130(1):145-54.