batv
El Dr. Ivan Castellví, cap clínic de la Unitat de Malalties Autoimmunitàries Sistèmiques del Servei de Reumatologia de l’Hospital de Sant Pau i investigador del Grup de Dany Multiorgànic i Reumatologia de l’Institut de Recerca Sant Pau, ha estat un dels 26 experts internacionals -i de fet, l’únic procedent de l’Estat espanyol- que han participat en la darrera actualització de les Recomanacions de la European Alliance of Associations for Rheumatology (EULAR) per al Tractament de l’Esclerosi Sistèmica, una malaltia crònica sistèmica autoimmune també coneguda com a esclerodèrmia. L’esclerosis sistèmica es una de les malalties autoimmunitàries sistèmiques més invalidants.
El nou document de l’EULAR ofereix una actualització des de 2017 i inclou un total de 22 recomanacions, incorporant noves evidències i tractaments posats a l’abast dels pacients. En aquest sentit, per exemple, destaca el fet que per primer cop recomana els antireumàtics sintètics i els biofàrmacs d’acció molecular específica com a agents modificadors de la malaltia per a les manifestacions fibròtiques clau en esclerosi sistèmica. Les noves Recomanacions de l’EULAR s’han publicat a Annals of the Rheumatic Diseases i podeu accedir-hi en aquest enllaç.
Cal destacar que Sant Pau compta amb un nou Model d’Atenció a les Malalties Minoritàries alineat amb el programa promogut pel Departament de Salut que aglutina les diverses xarxes d’expertesa en l’àmbit català, espanyol i europeu: XUEC, CSUR i ENR. El seu objectiu és optimitzar la identificació d’aquestes malalties, rebaixar el temps de diagnòstic, augmentar el coneixement assistencial i de recerca i, en definitiva, millorar l’experiència del pacient dins un sistema d’atenció integral. Per això, integra diverses àrees assistencials i no assistencials que perfeccionen diàriament la pràctica clínica i els circuits de citació i la connexió entre Serveis i amb altres eines fora de l'àmbit hospitalari, com l'Atenció Primària.
Les principals línies del Programa de Malalties Minoritàries de Sant Pau són: Endocrinologia, genètica, Hematologia, Oncologia, Pneumologia, Neurologia, Malalties Autoimmunitàries Sistèmiques. Urologia i Nefrologia s’organitza en coordinació amb la Fundació Puigvert. El Programa aposta per la creació d'Unitats Funcionals, atès que permeten la major transversalitat possible a nivell organitzatiu, integrant sota un mateix paraigua (el pacient) els professionals de diferents Serveis. Podeu trobar més informació aquí.