script ActulitatTV's

Events

null Tecnica quirurgica per a tumors medul·lars

Events
07/11/2024
Sant Pau aplica per primera vegada una tècnica quirúrgica mínimament invasiva per extirpar tumors del canal medul·lar

L’Hospital de Sant Pau segueix apostant per la innovació i l’excel·lència mèdica ampliant l’ús de tècniques mínimament invasives. Per primer cop, el Servei de Neurocirurgia ha aplicat una d’aquestes tècniques -anomenada cirurgia tubular- per extirpar tumors localitzats al canal medul·lar, amb una incisió de només 2 centímetres. Aquesta intervenció, que utilitza tecnologia de darrera generació i que duen a terme neurocirurgians experts, es tradueix en uns beneficis significatius per als pacients: redueix significativament el dolor i el risc de possibles complicacions post operatòries i permet una recuperació molt ràpida, de manera que rep l’alta hospitalària en tres dies. Amb aquesta tècnica, que fins ara s’aplicava a patologies degeneratives de la columna, com les hèrnies, Sant Pau reafirma el seu compromís amb la millor atenció als seus pacients. Els experts calculen que cada any aquesta tècnica podrà aplicar-se a una dotzena de casos seleccionats.

Aquesta tècnica mínimament invasiva es coneix com a tubular, bàsicament pel tipus de separador que s’utilitza en la cirurgia per accedir al tumor localitzat al canal raquidi o medul·lar -la cavitat dins de la columna vertebral per on passa la medul·la espinal-, que consisteix en un tub rígid amb un diàmetre de 18 mm. “Fins ara només l’aplicàvem en malalties degeneratives, és a dir, relacionades amb el desgast de la columna, com les hèrnies, on tenim una àmplia experiència. Ara, i després de la corba d’aprenentatge corresponent, també l’apliquem en l’abordatge d’aquests tumors. Seran casos molt seleccionats, però calculem que farem unes 10 intervencions a l’any”, explica el Dr. Juan Patino, adjunt del Servei de Neurocirurgia de Sant Pau. 

“Antes se optava per la cirurgia tradicional amb una incisió de 10 cm, però amb aquesta cirurgia mínimament invasiva la incisió és de 2 cm, amb molts avantatges per al pacient: menys dany muscular i, per tant, menys dolor postoperatori, menys sagnat durant la intervenció, menys temps de quiròfan, menys risc d’infeccions i una recuperació molt més ràpida, de manera que en lloc d’estar ingressat una setmana pot rebre l’alta al cap de 3 dies si tot va bé”, afirma el Dr. Andreas Leidinger, adjunt del Servei de Neurocirurgia de Sant Pau.  

Tumors en una localització molt delicada

El primer cas on s’ha aplicat aquesta tècnica tubular a l’Hospital de Sant Pau ha estat el d’una dona de 76 anys que presentava un meningioma calcificat (un tumor que apareix a les meninges o membranes que envolten la medul·la espinal) en la zona toràcica, el qual ocupava el 70% del diàmetre del canal medul·lar, relegant l’espai de la medul·la al 30%. Aquests tumors acostumen a aparèixer a partir dels 40 anys i, sobre tot, en la dècada dels 50 i 60 anys, principalment en zona toràcica, però també en la zona cervical i la zona lumbar, per aquest ordre de freqüència.

“Aquests tumors estan al costat de la medul·la i li treuen espai, la comprimeixen progressivament. Quan apareixen els símptomes la medul·la sol estar ja molt deformada i hi ha poc temps per reaccionar”, segons el Dr. Leidinger. “La particularitat no és el tumor en sí, sinó la compressió o possible destrucció del teixit circumdant. Parlem de tumors benignes pel tipus de cèl·lules, però per la seva localització, de benignes no en tenen res”, afegeix el Dr. Patino.

La tècnica tubular mínimament invasiva s’aplica, a banda dels meningiomes, també en els neurinomes i altres tumors que es localitzen al canal medul·lar.

Neurocirurgians experts i tecnologia de darrera generació

Sant Pau utilitza des de fa anys la tècnica tubular, en centenars de casos, sobre tot en patologies degeneratives de la columna, i l’equip de Neurocirurgia està molt especialitzat i format en aquest camp. Ha de ser així, perquè “mentre que en la cirurgia tradicional tens el tumor exposat en tota la seva extensió, en la tècnica tubular redueixes molt el teu camp de visió com a cirurgià i, a més, l’instrumental també és completament diferent del que s’utilitza en la cirurgia oberta”.  

Prèviament a la intervenció, es duu a terme una ressonància magnètica al pacient per veure la localització exacta del tumor. Un cop al quiròfan i amb el pacient sedat i en posició prono (de boca terrosa), el primer pas és col·locar dilatadors musculars de diàmetre creixent, de manera que separin les fibres musculars sense seccionar-les. El segon pas és la col·locació del separador tubular -en aquest cas el separador anomenat METRx® de l’empresa de dispositius mèdics Medtronic, amb un diàmetre de 18 mm-, un tub rígid que permet crear un túnel de treball fins a la zona afectada de la columna vertebral, apartant el múscul i el teixit tou.

Per dur a terme l’extirpació del tumor en sí, el neurocirurgià disposa a quiròfan de diverses tecnologies de darrera generació que es tradueixen en una precisió mil·limètrica i, per tant, en una major seguretat quirúrgica. És clau l’exoscopi muntat sobre un braç semi robòtic i flexible, amb una òptica de molta alta qualitat que permet augmentar de forma exponencial el camp visual malgrat una incisió de tan sols 2 cm i tenir una visió molt precisa dels detalls anatòmics i de les estructures de teixit. A més, gràcies a l’exoscopi, el neurocirurgià no necessita utilitzar un microscopi i pot dur a terme la intervenció en una posició més natural i confortable.

La imatge de l’exoscopi es projecta en un monitor quirúrgic de 80 polzades que aporta una qualitat 4K, és a dir, amb quatre vegades més resolució que les imatges estàndard en HD, i una visualització en 3D que ofereix profunditat de camp i una visió magnificada de les estructures clau per poder identificar de manera fiable els límits dels teixits, els vasos sanguinis i els tumors. 

HOSSPAU Menu Horizontal