Image diagnostic
Avui dijous 22 de juny té lloc la “I Jornada Nacional Imatge i Impressió Tridimensional. Una altra manera de veure el cor” a l’Hospital Universitari de Cruces (País Basc), amb la participació de dos professionals de l’Hospital de Sant Pau: el Dr. Josep Munuera, director del Servei de Radiodiagnòstic amb la conferència “Segmentació d’Imatge per a Impressió 3D”; i César Acebes, enginyer biomèdic clínic del DimensionLab de Sant Pau, amb la xerrada “Modelat i Impressió 3D en cardiopatia estructural de l’adult”. El nostre Hospital és un centre referent en modelatge i impressió 3D en patologia cardiovascular a l’Estat espanyol, havent creat el grup de 3D de la Sociedad Española de Cardiología (SEC). Podeu veure el programa de la Jornada aquí.
En la seva ponència, el Dr. Josep Munuera tractarà sobre els procediments de segmentació i preparació de la imatge cardíaca per al modelatge 3D. Durant la conferència aprofundirà en els conceptes tècnics que poden facilitar o limitar la preparació de la imatge i, secundàriament, el procés de segmentació; bàsic per poder obtenir els biomodels virtuals o impresos cardíacs. “La imatge cardíaca, per RM, TC o ecografia, té uns reptes específics: una anatomia complexa i el moviment continu (batec), que obliguen a disposar d'uns protocols a mida per obtenir imatge 3D, i també, per conèixer certes característiques durant el procés de segmentació de la imatge. Aquest procés de segmentació és clau, doncs, i consisteix en la selecció dels teixits que es transformaran en imatges 3D, i per tant, cal seguir uns criteris de qualitat i seguretat perquè el 3D resultant sigui acurat a la imatge obtinguda i que, a més, permeti transformar-la en un biomodel”.
Per la seva banda, en Cèsar Acebes parlarà sobre el flux de treball a l’hora de crear models 3D en cardiopatia estructural. Aquests models tenen una funció tant assistencial, on s’explicaran algunes indicacions clíniques on el modelatge 3D resulta fonamental, com de recerca i docent. També explicarà el DimensionLab de l’Hospital, on el modelatge 3D forma part dels serveis que ofereix, incloent impressió 3D, planificació avançada i disseny i fabricació de productes sanitaris a mida. En César també presentarà l’Hospital de Sant Pau com a referent de modelatge i impressió 3D en patologia cardiovascular a l’Estat espanyol, on s’ha creat el grup de 3D de la Sociedad Española de Cardiología (SEC), amb el lideratge de l’Hospital.
El DimensionLAB de Sant Pau és “un Servei clínic transversal i un hub d’innovació, investigació i docència. Integrat per un equip d’enginyers biomèdics que treballen conjuntament amb especialistes clínics i en diagnosi per imatge a través de tecnologies 3D (planificació 3D i simulació virtual, fabricació additiva mèdica - impressió 3D -, realitat virtual i augmentada), permet oferir tecnologia a tot Sant Pau de manera assistencial", explica el Dr. Abdel Hakim Moustafa, adjunt de la Unitat d’Hospitalització del Servei de Cardiologia i director del DimensionLab.
A banda d’això, l’Institut de Recerca Biomèdica de l’Hospital de Sant Pau -l’IIB Sant Pau- participa a CARDIOPATCH (Network of Excellence for the development of Advanced Therapies of Myocardial Infarction treatment based on regenerative medicine and 3D printing), una xarxa de col·laboració virtual que fomenta la cooperació entre els principals actors que treballen en la R+D+i del sector biotecnològic i les tecnologies d’impressió 3D del sud-oest d’Europa que té com a objectiu crear un nou tractament per a pacients que han patit un infart de miocardi. Cofinançat pel Programa Interreg Sudoe de la UE a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), està liderat per la Clínica Universidad de Navarra amb la participació del Cima Universidad de Navarra, la Fundació IIB Sant Pau, el centre tecnològic LEARTIKER, l’agència de comunicació GUK, el Centre Hospitalier Universitaire de Toulousse, la Université de Montpellier (UM) – Institut des biomolècules Max Mousseron (IBMM), l’empresa Genlbet Biopharmaceuticaks i l’Institut de Biologia Experimental i Tecnològica. També té el suport d’altres entitats en qualitat de socis com Viscofan, Sodena i l’Eurorregió Nouvelle-Aquitaine, Euskadi, Navarra (NAEN), entre altres.
Contacte
Servei de Diagnòstic per la Imatge
C/ Mas Casanovas, 90
Bloc F, planta -1
08027 Barcelona