Formació de grau i postgrau Cirurgia Plastica

Formació de grau i postgrau

Cursos de grau

El Servei de Cirurgia Plàstica de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i de l'Hospital del Mar està integrat en la formació dels estudiants de Grau de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona.

A la facultat de Medicina de la Universitat, ubicada al Recinte Modernista de l'Hospital de Sant Pau, s'imparteixen les classes teòriques i pràctiques relacionades amb la cirurgia plàstica:

 • Assignatura optativa de Cirurgia Plàstica i Reparadora de quart curs del Grau de Medicina
 • Assignatura optativa de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de quart curs del Grau de Medicina.
 • Assignatura optativa de Cirurgia de quart curs del Grau de Medicina.
 • Classes pràctiques de rotació de tres mesos de l'assignatura de Cirurgia de sisè curs del Grau de Medicina.

Entre les diferents activitats pràctiques, els alumnes acompanyen els especialistes en la consulta i la visita als pacients i assisteixen a sessions clíniques i de l'Hospital.

Compromís amb l'excel·lència

Els alumnes són tutoritzats en els seus treballs, tesines, treballs d'investigació i revisions bibliogràfiques. Al Servei es fan sessions clíniques periòdiques i es participa activament en les sessions clíniques hospitalàries d'altres serveis.

L'equip de cirurgia plàstica està compromès amb l'excel·lència en l'ensenyament dels temes de l'especialitat per garantir la formació dels especialistes del futur.

A més, els metges especialistes assisteixen a cursos i congressos, ja sigui dins del país com fora d'aquest, en els centres de referència a nivell mundial per explicar i posar en comú els avenços i les noves tècniques en la cirurgia plàstica i reparadora.

Dades de contacte

Web de la Unitat Docent de l'Hospital de Sant Pau

Telèfon: 93 456 49 00
Correu electrònic: ud.hospital.spau@uab.cat

Coordinadora de docència: Carmen Vega
Telèfon: 93 556 56 88
Correu electrònic: cvega@santpau.cat

 

Cursos de postgrau
 

Màster Internacional de Microcirurgia

La microcirurgia abasta un conjunt de tècniques quirúrgiques com les anastomosi vasculars, les microsultures limfàtiques i les neurorràfies nervioses. Amb l'avenç del coneixement anatòmic i amb el desenvolupament tecnològic, la microcirurgia ha esdevingut el fonament de totes les tècniques de transferència tissular i l'eix principal de la reconstrucció més avançada.

En els últims 10 anys el creixement exponencial de les tècniques microquirúrgiques sobretot en el camp de la cirurgia plàstica, indica clarament que avui en dia sigui imprescindible per a un hospital d'una certa complexitat el domini d'aquesta àrea de coneixement.

El Màster Internacional de Microcirurgia complirà el curs 2016-2017 la seva setena edició.

Té una durada de dos anys i està acreditat amb 90 crèdits ECTS (European Credits Transfer System). El programa compta amb el millor professorat internacional amb una experiència i una trajectòria professional basada en l'excel·lència.

El programa del màster consta d'una part presencial i una part a distància tutoritzada, amb un pla docent repartit en 11 mòduls que inclouen l'aprenentatge de les tècniques microquirúrgiques de reconstrucció de la mama, de cap i coll, d'extremitats inferiors i de tractament del limfedema. 

Després de superar els mòduls, els alumnes realitzen un programa d'immersió clínica en un dels centres hospitalaris en col·laboració amb el Màster com l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, el Queen Victoria Hospital (Regne Unit), Institut Gustave Roussy (França), Helsinki University Hospital (Finlàndia), Taipei Chang Gung Memorial Hospital (Taiwan), el New York Medical Center (Estats Units), entre altres.

Durant aquest període, els alumnes es relacionen amb el personal mèdic i amb els pacients i estan presents a les consultes, a les intervencions quirúrgiques i participen en la resta d'activitats que comporta a l'assistència sanitària.

El Màster Internacional de Microcirurgia està organitzat pel Servei de Cirurgia Plàstica de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona. El màster és un títol propi però està reconegut per la Universitat Autònoma de Barcelona.

Els objectius del màster són que els alumnes adquireixin un conjunt d'habilitats d'anàlisi, de domini, de planificació i d'execució de les tècniques reconstructives que els permeti exercir com a cirurgians plàstics.

Dades de contacte

Web RMES 

Centre: Fundació Doctor Robert, Casa de la Convalescència
Carrer Sant Antoni Maria Claret 171 (Barcelona)

Project Manager: Elena Mohedano
Telèfon: +34 93 556 55 05
Correu electrònic: Elena.Mohedano@uab.es 

 

European Master’s degree in surgical oncology, Reconstructive and aesthetic Breast Surgery (MRBS)

El camp de la cirurgia mamària ha passat a ser en els últims anys una subespecialitat dins de la cirurgia plàstica. Aquest màster està dissenyat per aprofundir el coneixement en aquest camp.

Es presenta en un format modular (11 mòduls) que permet aprendre tots els aspectes de la cirurgia mamària de la mà dels més prestigiosos cirurgians arreu d’Europa.

Els centres on es fa la formació són European School of Oncology a Milan, l’Hospital de Sant Pau a Barcelona, Human Anatomy Department a Alicant, European Institute of TeleSurgery a Strasbourg, St. Thomas’ Hospital London i Clinic Pyramide a Zurich.

Dades de contacte

Web RMES 

Centre: Fundació Doctor Robert, Casa de la Convalescència
Carrer Sant Antoni Maria Claret 171 (Barcelona)

Project Manager: Elena Mohedano
Telèfon: +34 93 556 55 05
Correu electrònic: Elena.Mohedano@uab.es

 

Fellowship

Fellowship de recerca en limfedema

Metodologia

El programa educatiu es divideix en dues parts:

 • Una part de recerca clínica i desenvolupament de nous projectes de recerca relacionats amb limfedema i patologia del sistema limfàtic
 • Una part professionalitzadora en el tractament quirúrgic del limfedema que inclourà diagnòstic i planificació prequirúrgiques, tècniques microquirúrgiques terapèutiques i seguiment postoperatori. Aquesta part s'adaptarà a les necessitats i interessos específics del fellow.

Té una durada de 9 mesos i és remunerat. La publicació d'almenys dos articles és un dels objectius del programa.

Requisits

El programa de fellowship està dirigit a cirurgians plàstics que hagin completat la seva formació com a especialistes en la Unió Europea o països amb un programa de formació equiparable. La formació i experiència en tècniques microquirúrgiques així com l'experiència prèvia en recerca clínica seran requisits indispensables.

Períodes

El període d'inscripció al programa de fellowship conprèn des del 15 setembre al 15 novembre. El programa tindrà una durada de 9 mesos, des de la 3a setmana de setembre a la 2a setmana de juny.

Contacte

Elsa Serna
Servei de Cirurgia Plàstica, Estètica i Reparadora
Hospital de la Santa Creu i Sant Pau
Sant Quintí, 89
08041 Barcelona

Telèfon 93 556 56 85
Correu electrònic: lymphedemafellowship@santpau.cat
Web: www.santpau.cat

Més informació sobre el fellowship

 

Fellowship de tècniques quirúrgiques en la reconstrucció mamària

Programa educatiu Tècniques quirúrgiques en la reconstrucció mamària

El Fellowship consisteix en un període de formació de sis mesos per a metges estrangers als quals s'ofereix l'oportunitat d'aprendre les tècniques quirúrgiques més utilitzades de la reconstrucció mamària immediata i diferida així com les tècniques de reconstrucció parcial de la cirurgia conservadora de la mama.

El programa ofereix l'oportunitat de treballar amb totes les tècniques de la cirurgia reconstructiva de mama, així com la reconstrucció de cap i coll, la reconstrucció d'extremitats, la reconstrucció facial i el tractament quirúrgic del limfedema.

El programa emfatitza la formació avançada en tècniques reconstructives amb una tecnologia d'última generació, l’anàlisi i la determinació de la tècnica més adequada per a cada cas en particular i la promoció del pensament científic i crític.

Durant aquest període, l'especialista no només podrà treballar amb cirurgians plàstics sinó que també estarà en contacte amb d’altres professionals com oncòlegs, radioterapeutes, ginecòlegs, etc.

A més, tindrà accés al laboratori de Microcirurgia Experimental per poder adquirir les habilitats necessàries per desenvolupar  les tècniques microquirúrgiques.

El fellow participarà en sessions quirúrgiques, sessions clíniques, sessions bibliogràfiques, al comitè setmanal de patologia mamària, al laboratori de microcirurgia experimental i al laboratori de dissecció anatòmica.

El programa s'adapta als coneixements previs i als objectius de cada participant.

S'espera que tots els fellows completin un projecte d'investigació durant el període que dura la beca i per al qual tindran reservat un espai de temps per complir aquest objectiu.

El programa està dirigit a metges especialistes en medicina i cirurgia que ja han acabat el període de residència. Tots els candidats han de ser cirurgians plàstics titulats.

Els fellows poden realitzar el període de formació de sis mesos de gener a juny o de juliol a desembre.

Tècniques quirúrgiques

 • Expansor tissular.
 • Penjall toracodorsal lateral amb implants.
 • Penjall miocutani dorsal ample amb implants.
 • Penjall miocutani de dorsal ample ampliat.
 • DIEP (Reconstrucció de la mama amb teixit propi de l'abdomen).
 • SIEA (Reconstrucció de la mama amb teixit propi de l'abdomen).
 • SGAP (Reconstrucció de la mama amb teixit propi dels glutis).
 • Penjalls de perforants locals tipus TAP per cirurgia conservadora de la mama.
 • Tècniques de simetrització contralateral (mamoplàstia de reducció, mastopèxies...).
 • Tractament quirúrgic del linfedema.

Contacte

Dra. Leyre Olivares 
Coordinadora del Fellowship en Reconstrucció mamària 
Servei de Cirurgia Plàstica i Reparadora
Hospital de la Santa Creu i Sant Pau 
Sant Antoni María Claret, 167
08025 Barcelona

Telèfon: 93 291 91 47
Fax: 93 291 92 29.
Correu electrònic: lolivares@santpau.es, docenciamedica@santpau.es

Contacte i ubicacio Cirugia Plastica

Contacte
Hospital de la Santa Creu i Sant Pau

Sant Quintí, nº 89
08041 Barcelona

 

Telèfon: 93 291 90 00

Fax: 93 556 56 07

Correu electrònic: cir_plastica@santpau.es

 

Hospital del Mar

Passeig Marítim 25-29
08003 Barcelona

Telèfon: 93 248 39 71

Fax: 93 248 33 13

Correu electrònic: hospitaldelmar@parcdesalutmar.cat

www.parcdesalutmar.cat

Project Manager European School of Reconstructive Microsurgery

Elena Mohedano
Correu electrònic: elena.mohedano@uab.es
Telèfon: 00 34 93 5565505